Page 12 - medorledor18
P. 12
סנדוויץ' -
לא על הלחם לבדו...
מאת :נעמה בן דוד טרבלסי ,דיאטנית קלינית B.SCבסטודיו C
צריכים לצרוך יותר שומן ממבוגרים בעת הגדילה .ובכלל כפי עם סיום החופש הגדול והחזרה ללימודים ,תודה לאל ,זה תמיד
שציינתי מומלץ לא לתת לילדים מוצרי דייאט ופשוט לא לתת נחמד לרענן את השנה החדשה ברעיונות לסנדוויצ'ים מעניינים
ובריאים לילדינו .ממחקרים שהתבצעו בנושא ,מתברר שילד
גבינה צהובה כל יום אלא לגוון. אשר אוכל חצי שעה לפני מבחן התוצאות שלו משופרות ובכלל
ביצים בכל צורה מספקות חלבון מושלם בעל איכות ספיגה מחקרים מראים שילדים אשר אוכלים ארוחת עשר באופן
מוגברת ואין כל בעיה לצרוך ביצים בכל צורה שהיא ,ואם קבוע ,ישיגו תוצאות טובות ביחס לחבריהם שאינם מתמידים
מטגנים חביתה למשל עיקר הבעיה היא שריפת השמן ,כל מה
שצריך לעשות זה לא לתת לשמן להישרף ולהשתמש בתרסיס לאכול ארוחות עשר.
בישראל הילדים אוהבים מתוק אבל אי אפשר תמיד לפתור
או למרוח כפית של שמן על המחבת. את הילדים בסנדוויץ' עם שוקולד .הידעתם שהממרח הנמכר
חומוס ביתי מספק חלבון זמין ושומן ממקור נפלא (טחינה) ביותר בישראל זה ממרח השוקולד? ושישראל נחשבת בכלל
לחובבת מאוד ממרחים מתוקים? בטח גם לא רוצים לדעת
ומפחית שמנים צמחיים אחרים וכן חומרים משמרים. שהוא מלא גם בשומן (ושמנים מן הצומח) ולא רק בסוכר
טונה היא גם מקור זמין לחלבון למרות שבטונה המשומרת יש כמו שחושבים בדרך כלל .אם נגזר עלינו לאהוב מתוק ,אז
פחות אומגה 3וויטמינים מאשר בטונה הטרייה ותכולת מלח את השוקולד הייתי מחליפה בריבה מ 100%-פרי ,בסילאן,
בממרח חלבה ביתי ,בממרח שקדים או בממרח תמרים .כדאי
גבוהה יחסית היא נחשבת כמקור בריא וזמין לחלבון. לבדוק את ההבדלים בין הממרחים .למשל ,חלקם יכילו כמות
שומנים בריאים :שמן זית ,אבוקדו ,טחינה וממרחי אגוזים רבה יותר של סוכר .לא אסון אם מדי פעם נמרח על הלחם
(עדיף בייתים על מנת שנוכל לשלוט בכמויות השומן ועל מנת ממרח מתוק ,אך כדאי לשלוט במספר הפעמים בשבוע בהם
שנוכל להוציא את השמנים הצמחיים המוספים והחומרים ניתן ממרח מתוק .מומלץ לא לעבור את הפעמיים בשבוע.
המשמרים) .אסור גם לטעות ולחשוב שמוצר אורגני הוא עדיף לא לתת תחליפים דיאטטיים לילדים ,לא נבדקה עליהם
בהכרח טוב יותר ,משום שכאשר הם מתועשים לא חלה השפעתם ,ובדרך כלל החומרים המוספים כפיצוי פחות
עליהם הגבלה בשימוש במלח ,ולכן כמות הנתרן עשויה להיות
בריאים.
גבוהה מאוד. לא פחות מ100%-
נקניקים :משפחות רבות בוחרות בסנדוויץ' עם נקניק לבית בכלל בארוחות תמיד נכון לערבב פחמימה עם חלבון ושומן
הספר גם כאן אוסיף כמה מילים ואומר שפסטרמות ונקניקים לתחושת שובע מוגברת וכדאי להתחיל בבחירת לחם מקמח
מכילות מלח ,עמילן ,חומר משמר ,סוכר ומים ,נקניק אשר מלא ,אשר מכיל 100%קמחים מלאים ללא תוספים .ניתן
לא מכתב עליו כי היא מנתח שלם מעורבב בחלקים אחרים לגוון גם בסוג הלחם ולקנות לחם כוסמין ,שיפון ,חיטה ודגנים
עתירים בשומן ,ואם בחרתם בנקניק לכו על פסטרמת חזה מלאים .כל הדגנים הלל כאשר הם מלאים הם מסייעים
לפעולת העיכול ,מגבירים את תחושת השובע ועוזרים לשמור
הודו מנתח שלם. על משקל תקין .כמו כן הם מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם
והנה כמה אופציות מעניינות להנאתכם: ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג .2דגנים מלאים מסייעים
סנדוויץ' גבינות ופסטו 2 :פרוסות לחם מקמח מלא 2 ,כפות באיזון רמות הליפידים ובהפחתת רמות הכולסטרול בדם
טונה ,חצי כפית פסטו ,חצי כפית מיונז קל ( 5%שומן) ,חצי ומפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב .לסיבים תזונתיים
מיוחסות תכונות של נוגדי דלקת ונוגדי פעילות סרטנית.
עלה חסה קצוץ ,חופן נבטי אלפלפא. מה על או על יד הלחם?
סנדוויץ' גבינות ופלפלים קלויים 2 :פרוסות לחם מקמח מלא, לילדים גדולים שנשארים זמן ארוך יותר מחוץ לבית מומלץ
לבנה עד 5%-אחוזי שומן ,חצי כפית שמן זית ,זעתר ,פרוסות לתת שני סנדוויצ'ים ולהוסיף ירקות חתוכים בקופסא אשר
מוסיפים טעם ,סיבים תזונתיים וויטמינים ומאריכים את
פלפל קלוי ,וזיתים קלמנטה בצד תחושת השובע ומפחיתים את כמות הקלוריות (מומלץ
סנדוויץ' ביצה קשה 2 :פרוסות לחם מקמח מלא ,ביצה קשה, להוסיף פלח לימון בקופסת הירקות על מנת לשדרג טעמים
כפית מיוקל %5שומן ,מריחה קלה של ממרח עגבניות מיובשות על המקום ולמנוע נזילות) .מומלץ להוסיף לסנדוויץ' גבינות
ענף בצל ירוק קצוץ ,מומלץ להוסיף עגבניות שרי בקופסא ליד. רכות רזות המספקות חלבון רזה כמעט ללא תוספים מלבד
סנדוויץ' טחינה ואבוקדו 2 :פרוסות לחם מלא 2 ,כפיות טחינה מלח ,גבינות קשות מכילות יותר סידן אך בדרך כלל מכילות
גולמית (עדיף מלאה משום שהיא עשירה יותר בסידן) ,ירקות יותר מלח ,בגבינות צהובות כמות הסידן הגדולה פי 7-9מאשר
מומלצים עגבניות שרי בצד ,מעט בצל ירוק 2 ,כפות אבוקדו בגבינה לבנה והסידן אינו נהרס בחום ולכן נותן את אותה כמות
סידן גם בצורת טוסט ( נכון שיש בהן כולסטרול ופרוסה אחת
ופרוסות מלפפון. של גבינה צהובה מכילה כמחצית מכמות הכולסטרול באופן
אפשר גם ללכת על אופציה מתוקה לטחינה ולערבב 2כפיות יחסי ל 100 -גרם עוף או דג .אך לילדים עדיין הייתי ממליצה
על גבינות ה 22%שומן ולא על הדלות בשומן ,זכרו שילדים
טחינה עם חצי כפית דבש לממרח חלבה משגע.
סנדוויץ' בננה 2 :פרוסות לחם מקמח מלא ,בננה בשלה מעוכה
חצי כפית סילאן ,כפית ממרח שקדים
מתכון לממרח שקדים ביתי -משרים שקדים טבעיים במים
למשך 24שעות .מקלפים ומוסיפים לבלנדר מים ,לימון ,קורט
מלח ,מעט פלפל שחור ויש ממרח משגע מלא בסידן ושומנים
בריאים( .אגב אותו הדבר עובד נפלא גם עם קשיו).
13
לא על הלחם לבדו...
מאת :נעמה בן דוד טרבלסי ,דיאטנית קלינית B.SCבסטודיו C
צריכים לצרוך יותר שומן ממבוגרים בעת הגדילה .ובכלל כפי עם סיום החופש הגדול והחזרה ללימודים ,תודה לאל ,זה תמיד
שציינתי מומלץ לא לתת לילדים מוצרי דייאט ופשוט לא לתת נחמד לרענן את השנה החדשה ברעיונות לסנדוויצ'ים מעניינים
ובריאים לילדינו .ממחקרים שהתבצעו בנושא ,מתברר שילד
גבינה צהובה כל יום אלא לגוון. אשר אוכל חצי שעה לפני מבחן התוצאות שלו משופרות ובכלל
ביצים בכל צורה מספקות חלבון מושלם בעל איכות ספיגה מחקרים מראים שילדים אשר אוכלים ארוחת עשר באופן
מוגברת ואין כל בעיה לצרוך ביצים בכל צורה שהיא ,ואם קבוע ,ישיגו תוצאות טובות ביחס לחבריהם שאינם מתמידים
מטגנים חביתה למשל עיקר הבעיה היא שריפת השמן ,כל מה
שצריך לעשות זה לא לתת לשמן להישרף ולהשתמש בתרסיס לאכול ארוחות עשר.
בישראל הילדים אוהבים מתוק אבל אי אפשר תמיד לפתור
או למרוח כפית של שמן על המחבת. את הילדים בסנדוויץ' עם שוקולד .הידעתם שהממרח הנמכר
חומוס ביתי מספק חלבון זמין ושומן ממקור נפלא (טחינה) ביותר בישראל זה ממרח השוקולד? ושישראל נחשבת בכלל
לחובבת מאוד ממרחים מתוקים? בטח גם לא רוצים לדעת
ומפחית שמנים צמחיים אחרים וכן חומרים משמרים. שהוא מלא גם בשומן (ושמנים מן הצומח) ולא רק בסוכר
טונה היא גם מקור זמין לחלבון למרות שבטונה המשומרת יש כמו שחושבים בדרך כלל .אם נגזר עלינו לאהוב מתוק ,אז
פחות אומגה 3וויטמינים מאשר בטונה הטרייה ותכולת מלח את השוקולד הייתי מחליפה בריבה מ 100%-פרי ,בסילאן,
בממרח חלבה ביתי ,בממרח שקדים או בממרח תמרים .כדאי
גבוהה יחסית היא נחשבת כמקור בריא וזמין לחלבון. לבדוק את ההבדלים בין הממרחים .למשל ,חלקם יכילו כמות
שומנים בריאים :שמן זית ,אבוקדו ,טחינה וממרחי אגוזים רבה יותר של סוכר .לא אסון אם מדי פעם נמרח על הלחם
(עדיף בייתים על מנת שנוכל לשלוט בכמויות השומן ועל מנת ממרח מתוק ,אך כדאי לשלוט במספר הפעמים בשבוע בהם
שנוכל להוציא את השמנים הצמחיים המוספים והחומרים ניתן ממרח מתוק .מומלץ לא לעבור את הפעמיים בשבוע.
המשמרים) .אסור גם לטעות ולחשוב שמוצר אורגני הוא עדיף לא לתת תחליפים דיאטטיים לילדים ,לא נבדקה עליהם
בהכרח טוב יותר ,משום שכאשר הם מתועשים לא חלה השפעתם ,ובדרך כלל החומרים המוספים כפיצוי פחות
עליהם הגבלה בשימוש במלח ,ולכן כמות הנתרן עשויה להיות
בריאים.
גבוהה מאוד. לא פחות מ100%-
נקניקים :משפחות רבות בוחרות בסנדוויץ' עם נקניק לבית בכלל בארוחות תמיד נכון לערבב פחמימה עם חלבון ושומן
הספר גם כאן אוסיף כמה מילים ואומר שפסטרמות ונקניקים לתחושת שובע מוגברת וכדאי להתחיל בבחירת לחם מקמח
מכילות מלח ,עמילן ,חומר משמר ,סוכר ומים ,נקניק אשר מלא ,אשר מכיל 100%קמחים מלאים ללא תוספים .ניתן
לא מכתב עליו כי היא מנתח שלם מעורבב בחלקים אחרים לגוון גם בסוג הלחם ולקנות לחם כוסמין ,שיפון ,חיטה ודגנים
עתירים בשומן ,ואם בחרתם בנקניק לכו על פסטרמת חזה מלאים .כל הדגנים הלל כאשר הם מלאים הם מסייעים
לפעולת העיכול ,מגבירים את תחושת השובע ועוזרים לשמור
הודו מנתח שלם. על משקל תקין .כמו כן הם מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם
והנה כמה אופציות מעניינות להנאתכם: ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג .2דגנים מלאים מסייעים
סנדוויץ' גבינות ופסטו 2 :פרוסות לחם מקמח מלא 2 ,כפות באיזון רמות הליפידים ובהפחתת רמות הכולסטרול בדם
טונה ,חצי כפית פסטו ,חצי כפית מיונז קל ( 5%שומן) ,חצי ומפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב .לסיבים תזונתיים
מיוחסות תכונות של נוגדי דלקת ונוגדי פעילות סרטנית.
עלה חסה קצוץ ,חופן נבטי אלפלפא. מה על או על יד הלחם?
סנדוויץ' גבינות ופלפלים קלויים 2 :פרוסות לחם מקמח מלא, לילדים גדולים שנשארים זמן ארוך יותר מחוץ לבית מומלץ
לבנה עד 5%-אחוזי שומן ,חצי כפית שמן זית ,זעתר ,פרוסות לתת שני סנדוויצ'ים ולהוסיף ירקות חתוכים בקופסא אשר
מוסיפים טעם ,סיבים תזונתיים וויטמינים ומאריכים את
פלפל קלוי ,וזיתים קלמנטה בצד תחושת השובע ומפחיתים את כמות הקלוריות (מומלץ
סנדוויץ' ביצה קשה 2 :פרוסות לחם מקמח מלא ,ביצה קשה, להוסיף פלח לימון בקופסת הירקות על מנת לשדרג טעמים
כפית מיוקל %5שומן ,מריחה קלה של ממרח עגבניות מיובשות על המקום ולמנוע נזילות) .מומלץ להוסיף לסנדוויץ' גבינות
ענף בצל ירוק קצוץ ,מומלץ להוסיף עגבניות שרי בקופסא ליד. רכות רזות המספקות חלבון רזה כמעט ללא תוספים מלבד
סנדוויץ' טחינה ואבוקדו 2 :פרוסות לחם מלא 2 ,כפיות טחינה מלח ,גבינות קשות מכילות יותר סידן אך בדרך כלל מכילות
גולמית (עדיף מלאה משום שהיא עשירה יותר בסידן) ,ירקות יותר מלח ,בגבינות צהובות כמות הסידן הגדולה פי 7-9מאשר
מומלצים עגבניות שרי בצד ,מעט בצל ירוק 2 ,כפות אבוקדו בגבינה לבנה והסידן אינו נהרס בחום ולכן נותן את אותה כמות
סידן גם בצורת טוסט ( נכון שיש בהן כולסטרול ופרוסה אחת
ופרוסות מלפפון. של גבינה צהובה מכילה כמחצית מכמות הכולסטרול באופן
אפשר גם ללכת על אופציה מתוקה לטחינה ולערבב 2כפיות יחסי ל 100 -גרם עוף או דג .אך לילדים עדיין הייתי ממליצה
על גבינות ה 22%שומן ולא על הדלות בשומן ,זכרו שילדים
טחינה עם חצי כפית דבש לממרח חלבה משגע.
סנדוויץ' בננה 2 :פרוסות לחם מקמח מלא ,בננה בשלה מעוכה
חצי כפית סילאן ,כפית ממרח שקדים
מתכון לממרח שקדים ביתי -משרים שקדים טבעיים במים
למשך 24שעות .מקלפים ומוסיפים לבלנדר מים ,לימון ,קורט
מלח ,מעט פלפל שחור ויש ממרח משגע מלא בסידן ושומנים
בריאים( .אגב אותו הדבר עובד נפלא גם עם קשיו).
13