Page 12 - medorledor18
P. 12
‫סנדוויץ' ‪-‬‬
‫לא על הלחם לבדו‪...‬‬

‫מאת‪ :‬נעמה בן דוד טרבלסי‪ ,‬דיאטנית קלינית ‪ B.SC‬בסטודיו ‪C‬‬

‫צריכים לצרוך יותר שומן ממבוגרים בעת הגדילה‪ .‬ובכלל כפי‬ ‫עם סיום החופש הגדול והחזרה ללימודים‪ ,‬תודה לאל‪ ,‬זה תמיד‬
‫שציינתי מומלץ לא לתת לילדים מוצרי דייאט ופשוט לא לתת‬ ‫נחמד לרענן את השנה החדשה ברעיונות לסנדוויצ'ים מעניינים‬
‫ובריאים לילדינו‪ .‬ממחקרים שהתבצעו בנושא‪ ,‬מתברר שילד‬
‫גבינה צהובה כל יום אלא לגוון‪.‬‬ ‫אשר אוכל חצי שעה לפני מבחן התוצאות שלו משופרות ובכלל‬
‫ביצים בכל צורה מספקות חלבון מושלם בעל איכות ספיגה‬ ‫מחקרים מראים שילדים אשר אוכלים ארוחת עשר באופן‬
‫מוגברת ואין כל בעיה לצרוך ביצים בכל צורה שהיא‪ ,‬ואם‬ ‫קבוע‪ ,‬ישיגו תוצאות טובות ביחס לחבריהם שאינם מתמידים‬
‫מטגנים חביתה למשל עיקר הבעיה היא שריפת השמן‪ ,‬כל מה‬
‫שצריך לעשות זה לא לתת לשמן להישרף ולהשתמש בתרסיס‬ ‫לאכול ארוחות עשר‪.‬‬
‫בישראל הילדים אוהבים מתוק אבל אי אפשר תמיד לפתור‬
‫או למרוח כפית של שמן על המחבת‪.‬‬ ‫את הילדים בסנדוויץ' עם שוקולד‪ .‬הידעתם שהממרח הנמכר‬
‫חומוס ביתי מספק חלבון זמין ושומן ממקור נפלא (טחינה)‬ ‫ביותר בישראל זה ממרח השוקולד? ושישראל נחשבת בכלל‬
‫לחובבת מאוד ממרחים מתוקים? בטח גם לא רוצים לדעת‬
‫ומפחית שמנים צמחיים אחרים וכן חומרים משמרים‪.‬‬ ‫שהוא מלא גם בשומן (ושמנים מן הצומח) ולא רק בסוכר‬
‫טונה היא גם מקור זמין לחלבון למרות שבטונה המשומרת יש‬ ‫כמו שחושבים בדרך כלל‪ .‬אם נגזר עלינו לאהוב מתוק‪ ,‬אז‬
‫פחות אומגה ‪ 3‬וויטמינים מאשר בטונה הטרייה ותכולת מלח‬ ‫את השוקולד הייתי מחליפה בריבה מ‪ 100%-‬פרי‪ ,‬בסילאן‪,‬‬
‫בממרח חלבה ביתי‪ ,‬בממרח שקדים או בממרח תמרים‪ .‬כדאי‬
‫גבוהה יחסית היא נחשבת כמקור בריא וזמין לחלבון‪.‬‬ ‫לבדוק את ההבדלים בין הממרחים‪ .‬למשל‪ ,‬חלקם יכילו כמות‬
‫שומנים בריאים‪ :‬שמן זית‪ ,‬אבוקדו‪ ,‬טחינה וממרחי אגוזים‬ ‫רבה יותר של סוכר‪ .‬לא אסון אם מדי פעם נמרח על הלחם‬
‫(עדיף בייתים על מנת שנוכל לשלוט בכמויות השומן ועל מנת‬ ‫ממרח מתוק‪ ,‬אך כדאי לשלוט במספר הפעמים בשבוע בהם‬
‫שנוכל להוציא את השמנים הצמחיים המוספים והחומרים‬ ‫ניתן ממרח מתוק‪ .‬מומלץ לא לעבור את הפעמיים בשבוע‪.‬‬
‫המשמרים)‪ .‬אסור גם לטעות ולחשוב שמוצר אורגני הוא‬ ‫עדיף לא לתת תחליפים דיאטטיים לילדים‪ ,‬לא נבדקה עליהם‬
‫בהכרח טוב יותר‪ ,‬משום שכאשר הם מתועשים לא חלה‬ ‫השפעתם‪ ,‬ובדרך כלל החומרים המוספים כפיצוי פחות‬
‫עליהם הגבלה בשימוש במלח‪ ,‬ולכן כמות הנתרן עשויה להיות‬
‫בריאים‪.‬‬
‫גבוהה מאוד‪.‬‬ ‫לא פחות מ‪100%-‬‬
‫נקניקים‪ :‬משפחות רבות בוחרות בסנדוויץ' עם נקניק לבית‬ ‫בכלל בארוחות תמיד נכון לערבב פחמימה עם חלבון ושומן‬
‫הספר גם כאן אוסיף כמה מילים ואומר שפסטרמות ונקניקים‬ ‫לתחושת שובע מוגברת וכדאי להתחיל בבחירת לחם מקמח‬
‫מכילות מלח‪ ,‬עמילן‪ ,‬חומר משמר‪ ,‬סוכר ומים‪ ,‬נקניק אשר‬ ‫מלא‪ ,‬אשר מכיל ‪ 100%‬קמחים מלאים ללא תוספים‪ .‬ניתן‬
‫לא מכתב עליו כי היא מנתח שלם מעורבב בחלקים אחרים‬ ‫לגוון גם בסוג הלחם ולקנות לחם כוסמין‪ ,‬שיפון‪ ,‬חיטה ודגנים‬
‫עתירים בשומן‪ ,‬ואם בחרתם בנקניק לכו על פסטרמת חזה‬ ‫מלאים‪ .‬כל הדגנים הלל כאשר הם מלאים הם מסייעים‬
‫לפעולת העיכול‪ ,‬מגבירים את תחושת השובע ועוזרים לשמור‬
‫הודו מנתח שלם‪.‬‬ ‫על משקל תקין‪ .‬כמו כן הם מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם‬
‫והנה כמה אופציות מעניינות להנאתכם‪:‬‬ ‫ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג ‪ .2‬דגנים מלאים מסייעים‬
‫סנדוויץ' גבינות ופסטו‪ 2 :‬פרוסות לחם מקמח מלא‪ 2 ,‬כפות‬ ‫באיזון רמות הליפידים ובהפחתת רמות הכולסטרול בדם‬
‫טונה‪ ,‬חצי כפית פסטו‪ ,‬חצי כפית מיונז קל (‪ 5%‬שומן)‪ ,‬חצי‬ ‫ומפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב‪ .‬לסיבים תזונתיים‬
‫מיוחסות תכונות של נוגדי דלקת ונוגדי פעילות סרטנית‪.‬‬
‫עלה חסה קצוץ‪ ,‬חופן נבטי אלפלפא‪.‬‬ ‫מה על או על יד הלחם?‬
‫סנדוויץ' גבינות ופלפלים קלויים‪ 2 :‬פרוסות לחם מקמח מלא‪,‬‬ ‫לילדים גדולים שנשארים זמן ארוך יותר מחוץ לבית מומלץ‬
‫לבנה עד‪ 5%-‬אחוזי שומן‪ ,‬חצי כפית שמן זית‪ ,‬זעתר‪ ,‬פרוסות‬ ‫לתת שני סנדוויצ'ים ולהוסיף ירקות חתוכים בקופסא אשר‬
‫מוסיפים טעם‪ ,‬סיבים תזונתיים וויטמינים ומאריכים את‬
‫פלפל קלוי‪ ,‬וזיתים קלמנטה בצד‬ ‫תחושת השובע ומפחיתים את כמות הקלוריות (מומלץ‬
‫סנדוויץ' ביצה קשה‪ 2 :‬פרוסות לחם מקמח מלא‪ ,‬ביצה קשה‪,‬‬ ‫להוסיף פלח לימון בקופסת הירקות על מנת לשדרג טעמים‬
‫כפית מיוקל ‪ %5‬שומן‪ ,‬מריחה קלה של ממרח עגבניות מיובשות‬ ‫על המקום ולמנוע נזילות)‪ .‬מומלץ להוסיף לסנדוויץ' גבינות‬
‫ענף בצל ירוק קצוץ‪ ,‬מומלץ להוסיף עגבניות שרי בקופסא ליד‪.‬‬ ‫רכות רזות המספקות חלבון רזה כמעט ללא תוספים מלבד‬
‫סנדוויץ' טחינה ואבוקדו‪ 2 :‬פרוסות לחם מלא‪ 2 ,‬כפיות טחינה‬ ‫מלח‪ ,‬גבינות קשות מכילות יותר סידן אך בדרך כלל מכילות‬
‫גולמית (עדיף מלאה משום שהיא עשירה יותר בסידן)‪ ,‬ירקות‬ ‫יותר מלח‪ ,‬בגבינות צהובות כמות הסידן הגדולה פי ‪ 7-9‬מאשר‬
‫מומלצים עגבניות שרי בצד‪ ,‬מעט בצל ירוק‪ 2 ,‬כפות אבוקדו‬ ‫בגבינה לבנה והסידן אינו נהרס בחום ולכן נותן את אותה כמות‬
‫סידן גם בצורת טוסט ( נכון שיש בהן כולסטרול ופרוסה אחת‬
‫ופרוסות מלפפון‪.‬‬ ‫של גבינה צהובה מכילה כמחצית מכמות הכולסטרול באופן‬
‫אפשר גם ללכת על אופציה מתוקה לטחינה ולערבב ‪ 2‬כפיות‬ ‫יחסי ל‪ 100 -‬גרם עוף או דג‪ .‬אך לילדים עדיין הייתי ממליצה‬
‫על גבינות ה‪ 22%‬שומן ולא על הדלות בשומן‪ ,‬זכרו שילדים‬
‫טחינה עם חצי כפית דבש לממרח חלבה משגע‪.‬‬
‫סנדוויץ' בננה‪ 2 :‬פרוסות לחם מקמח מלא‪ ,‬בננה בשלה מעוכה‬

‫חצי כפית סילאן‪ ,‬כפית ממרח שקדים‬
‫מתכון לממרח שקדים ביתי‪ -‬משרים שקדים טבעיים במים‬
‫למשך ‪ 24‬שעות‪ .‬מקלפים ומוסיפים לבלנדר מים‪ ,‬לימון‪ ,‬קורט‬
‫מלח‪ ,‬מעט פלפל שחור ויש ממרח משגע מלא בסידן ושומנים‬

‫בריאים‪( .‬אגב אותו הדבר עובד נפלא גם עם קשיו)‪.‬‬

‫‪13‬‬
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17