Page 35 - medorledor92
P. 35

‫מגזין מדור לדור‬                                                ‫מועברים כמשל עם מוסר השכל בשפה פשוטה וקולחת שכל ילד‬
                                                               ‫יכול ללמוד ולהבין‪ .‬הערכים שמועברים בתוכם הם‪ :‬אדיבות‪ ,‬קבלת‬
                     ‫האם יש סיכוי שתתרחבו למקומות‬              ‫השונה‪ ,‬עזרה לזולת‪ ,‬הכנסת אורחים‪ ,‬הסתפקות במועט ואהבת‬
                                       ‫נוספים בארץ?‬            ‫הטבע והאדם‪ .‬הילדים לומדים שבאמצעות טריקים ושקרים לא‬

                        ‫"לאור הביקוש שעולה כל הזמן יכול‬                                               ‫מגיעים לשום מקום"‪.‬‬
                        ‫להיות שנתרחב‪ ,‬אבל נעשה זאת כמו‬
                        ‫שהצ'רקסים יודעים לעשות ‪ -‬לאט‬                                     ‫ספר על תהליך כתיבת הספר‬
                        ‫ובהדרגה‪ .‬אנחנו לא רוצים להיות עסק‬
                        ‫מסחרי ותעשייתי וחשוב לנו לשמור על‬      ‫"כתיבת הספר ועריכתו נמשכו כ‪ 7-‬חודשים‪ .‬החלטתי להעלות‬
‫איכות וטריות‪ ,‬לכן לא נפתח סתם חנויות‪ ,‬גם אם זה אומר שיכירו‬     ‫את הסיפורים על הנייר מאחר שנתקלתי במאות ספרי ילדים בלי‬
‫אותנו פחות אנשים‪ .‬בינתיים זה עובד מצוין‪ .‬לראיה‪ ,‬באים אלינו‬     ‫להיתקל ולו בספר אחד בנושא האסלאם שכתוב בעברית‪.‬‬
‫לקוחות מתל אביב ואפילו מבאר שבע‪ .‬הם יודעים להעריך את‬           ‫בתחילה כתבתי וציירתי על דף את הציורים של הסיפורים‬
                                                               ‫שעלו בראשי‪ .‬לאחר מכן חיפשתי מאייר ובתום תהליך‬
                                             ‫האיכות שלנו"‪.‬‬
                                                                                 ‫הכתיבה והאיורים פניתי להוצאה לאור"‪.‬‬
‫שולחן האוכל הצ'רקסי‪ ‬הוא עגול ונמוך וסביבו יושבים כל הסועדים‬    ‫לאורך כל הספר מתכתב הטקסט עם האיורים הנפלאים‬
‫במעגל‪ .‬זהו מאפיין ייחודי שמדגיש בין היתר את היחסים השוויוניים‬  ‫והססגוניים של יונת קציר‪ ,‬שמאירה בשלל צבעים את‬

                         ‫בין גברים לנשים בחברה הצ'רקסית‪.‬‬                                   ‫הסיפור ומוסיפה לייחודיות שלו‪.‬‬

                       ‫הארון‪ ,‬אילו מאכלים אתה אוהב?‬                               ‫מה אנשיםלאיודעיםעלהצ'רקסים?‬

‫"המאכל שאני הכי אוהב הוא החלוז'‪ .‬זה מאפה ממולא גבינה‬           ‫"יש הרבה דברים שלא יודעים עלינו כי אנחנו קהילה סגורה מאוד‬
‫צ'רקסית שמטוגן בשמן עמוק‪ .‬כל מי שאוכל את זה רוצה עוד‪ .‬זה‬       ‫ששומרת על עצמה‪ .‬אנחנו מתחתנים בינינו לבין עצמנו ולא‬
‫באמת טעים וממכר‪ .‬גם המתאזה‪ ,‬שהוא הגרסה שלנו לרביולי‬
                                                                                ‫מתערבבים יותר מדי עם ערבים או יהודים"‪.‬‬
      ‫בתוספת בצל‪ ,‬טעים מאוד והרבה אנשים מבקשים אותו"‪.‬‬          ‫לדברי הארון "הרבה אנשים חושבים שאנחנו כמו הערבים‪ ,‬אבל‬
                                                               ‫זה לא נכון‪ .‬המשותף בינינו הוא האסלאם‪ ,‬אבל המנטליות שלנו‬
‫הארון מבקש לסיים את הכתבה בהזמנה מיוחדת לכל הקוראים‪:‬‬           ‫שונה משל הערבים‪ ,‬וזה חשוב שיבואו להכיר אותנו‪ .‬חשוב לי‬
‫"אני מזמין את כל מי שאוהב גבינות ורוצה ללמוד על תהליך‬          ‫שיראו את המקום היפה שלנו שזכה הרבה פעמים בכוכבי יופי‪.‬‬
‫ההכנה שלהן להגיע אלינו‪ .‬אנחנו נקבל אתכם כמו שאנחנו‬
‫יודעים לקבל אורחים ‪ -‬בכבוד ומכל הלב‪ .‬פתחנו את המחלבה כדי‬          ‫זה בגלל שאנחנו גאים מאוד בכפר שלנו ואוהבים לחיות פה"‪.‬‬
‫שכל מי שעובר באזור יכיר את הקהילה הצ'רקסית ויראה את הדפ‬
                                                                                                      ‫מחלבת בוטיק‬
                                         ‫ברים היפים שבה"‪.‬‬
                                                               ‫בשנים האחרונות עובד הארון במחלבת הבוטיק "אלברוס" שהקים‬
‫אם הכתבה הזאת עשתה לכם חשק להכיר את הקהילה‬                     ‫אחיו נוח עם אשתו שרה בשנת ‪ .2009‬המחלבה מתמחה בגבינות‬
‫הצ'רקסית ולאכול גבינה צ'רקסית אתם מוזמנים לעשות את שני‬         ‫צ'רקסיות מסורתיות מחלב בקר וביניהן גבינה צ'רקסית לבנה חצי‬
‫הדברים האלה בביקור אחד בכפר כמא‪ ,‬שם תמצאו כאמור את‬             ‫קשה‪ ,‬גבינה מעושנת וגם לאּבנה‪" .‬הגבינות מיוצרות בתהליך‬
‫מחלבת "אלברוס" וגם את מרכז המורשת הצ'רקסית ואת המופ‬            ‫טבעי‪ ,‬ללא חומרים משמרים וללא תוספות‪ ,‬לפי מתכון שעובר‬
‫זיאון הצ'רקסי ששוכן בבניין אותנטי בן כ‪ 130-‬שנה‪ .‬רוב מרכיבי‬
‫הבית נשתמרו ומשמשים כיום להמחשה‪ :‬מצגת החושפת תרבות‬                                   ‫מדור לדור כבר אלפי שנים"‪ ,‬הוא מספר‪.‬‬
‫עתיקה ומיוחדת‪ ,‬פריטים עתיקים מהתרבות הצ'רקסית שחלקם‬            ‫המחלבה נקראת על שם הר האלברוס ברוסיה‪ ,‬מקום מולדתם של‬
‫נדירים ביותר ומקורם בהרי קווקז‪ ,‬תלבושות של לוחמים צ'רקסים‬      ‫הצ'רקסים‪ .‬הגבינה הצ'רקסית משמשת בין היתר לייצור המאפים‬
‫וכלי עבודה ששימשו את המתיישבים הראשונים במקום‪ .‬מומלץ‬           ‫הצ'רקסיים הידועים ‪ -‬החלוז' והמתאזה‪" .‬מה שטוב בגבינה שלנו‬
                                                               ‫שהיא מתאימה למאפים ולסלטים והיא לא מתפרקת בטיגון כמו‬
                                                     ‫בחום‪.‬‬
                                                                                                ‫גבינות רגילות"‪ ,‬אומר הארון‪.‬‬
‫‪35‬‬
                                                               ‫במחלבה אפשר לטעום את הגבינות ולקבל הסבר על תהליך‬
                                                                       ‫הכנתם‪ .‬כן‪ ,‬אפשר לרכוש דבש וקונפיטורות מיוחדות‪.‬‬

                                                                                                                   ‫גיליון ‪92‬‬
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40