Page 16 - medorledor24
P. 16
אני צנצנת אם לא מדובר בקאמבק
לא תאמינו ,צנצנות הזכוכית הזכורות היטב מבית סבתא ,חוזרות
ובגדול .הפעם הן לא רק במטבח.
את השיבה לצנצנצת הנוסטלגית .בהיות הזכוכית חומר בלתי בים מכם בוודאי אינם יודעים אך בעבר (הלא רחוקר
סופג היא מבטיחה בטיחות גבוהה יותר ,היא אינה סופגת
טעמים וצבע וכמובן שאין חשש לאינטראקציה עם המזון. מאד) צנצנות הזכוכית היו מצרך חיוני ושימושי עד
כמו כן יודגש כי יכולת תחזוקתה והשמירה על נקיונה של מאד .פרט לעובדה כי היו מאחסנים בהן סוגי מזון
הצנצנת גבוהה בהשוואה למיכלי הפלסטיק וכמובן שלכלי שונים החל מריבות ותחמיצים ,שווקו בהן גם מוצרי חלב
וגבינות שהוצעו למכירה בצנצנות קטנות שנקראו "לבניות",
הזכוכית מימד עיצובי מרשים ויוקרתי יותר. עליהן היו מזדכים במכולת השכונתית .למעט השימוש
"תמהיל צנצנות הזכוכית כולל שפע רב בשלל נפחים ,צורות, המובהק לאיחסון מוצרי מזון נהגו להשתמש בצנצנות
גדלים ועיצובים דקורטיביים המותאמים פונקציונאלית הזכוכית גם ככלי איחסון הכרחיים לחומרי חיטוי ורפואה .כך
לצרכים שונים .תוספת של צנצנות מזוג זה יעניקו למטבח למשל כל מספרה שכיבדה את עצמה היתה מציגה לתפארת
קריצה נוסטלגית וחמימה המעלה בזכרון תמונות ,ניחוחות על שולחן העבודה המרכזי שלה סט בקבוקיי זכוכית
וטעמים ממטבחה האהוב של סבתא ..מילוי הצנצנות בגדלים שונים שהכילו מי קולון שהרי בשעתו גברים רבים
בתבלינים ,בירקות כבושים ,בעוגיות ונשיקות מרנג, נהגו לגלח את פניהם אצל הספר .בנוסף היתה ניצבת על
בסוכריות ודברי מתיקה ,בפסטות צורניות ובאבקות שונות השולחן גם צנצנת גדולה שהכילה משחת ברילנטין שנועדה
,יהפכו אותן למרשימות ואת המטבח לבעל ניחוח וגוון להברקת וריכוך השיער .גם בחדר האחות בבתי הספר (כן
מיוחד וכל זאת כמובן בהשקעה פעוטה יחסית" ,מסכם עדי כן היה כזה פעם) לא נפקדה חשיבותה של צנצנת הזכוכית
שהכילה כידוע חומר חיטוי מצחין שסייע לה בעבודה עת
דנון מבעלי חברת פלדינוקס. נדרשה לבצע בדיקת כינים לתלמידי בית הספר .נוכחות
קבע של צנצנות זכוכית יכולתם למצוא כמובן גם במדפי
הרוקח השכונתי שנהג לאפסן בהן כדורים ותרופות נוזליות.
למרות היות הזכוכית עתיקה עד מאד ,השימוש הראשון בה
מיוחס לשנת 5000לפנה"ס .עם זאת ייצור צנצנות מזכוכית
באופן מפתיע מיוחס לתקופה מאוחרת יותר .בשנת 250
לפנה"ס הפך תהליך ייצור הזכוכית לקל ,זול ונגיש הרבה
יותר מבעבר ,והיו אלה הרומאים שהעסיקו יצרני זכוכית
מבבילון וסוריה ,מהם דרשו לעצב בעבורם זכוכיות בדמות
כלי קיבול וצנצנות קטנות מזכוכית עדינה.
בשנת ,1675לאחר שהאנגלים החלו להוסיף תחמוצת
מוליכה לפורמולה הבסיסית של הזכוכית ,התקבלו כלי
קיבול כבדים ,מוצקים ויציבים הרבה יותר מהמקובל ואלה
כמובן החליפו בהדרגתיות את הצנצנות העדינות .בעקבות
המהפכה התעשייתית (המאה ה )19-טכנולוגית יייצור
הצנצנות התפתחה פלאים ,והתבנית המפוצלת בעלת
השימוש הידני סיימה את עידן ניפוח הבקבוקים ,והמכונות
החצי אוטומטיות היו אלה שהביאו לעולם צנצנצות
שימושיות בייצור המוניי.
באדיבות פרסקו בשנות ה 70-של המאה שחלפה הפכו צנצנות הזכוכית לפריט
שכיח במטבחה של כל גבירה .הן שמשו בעיקר כמקומן
הקבוע של קונפיטורות ,ריבות ושלל כבושים שהוחמצו
על אדן החלון .אלא ששני עשורים מאוחר יותר תעשיית
הפלסטיק הציעה חלופה עמידה ופחות שבירה אשר דחקה
את צנצנות הזכוכית הצידה .לאחרונה נדמה כי שבה וחוזרת
מגמת השימוש בצנצנות הזכוכית לזירה וזאת כנראה בשל
העובדה כי כלי הפלסטיק התבררו כמי שמכילים כימיקלים
בשם ביספינול ,Aאו ,BPAהידועים כבלתי ידידותיים
למשתמש .עם זאת ,זאת אינה הסיבה היחידה לקאמבק של
צנצנת הזכוכית וניתן למנות סיבות רבות נוספות המחזקות
16מגזין מדור לדור