Page 15 - medorledor19
P. 15
האוכל בחורף משמין יותר?
רק אתם תקבעו!
מאת :גלית פרי ,סמנכ"ל ומנהלת מחלקת ההדרכה של סטודיו C
ואיילת נדיב ,דיאטנית קלינית ,M.Scאחראית מקצועית מחלקת דיאטה ברשת סטודיו .C
יחסית ,ונחשבים כארוחה בפני עצמם. למרות שהחורף שלנו בארץ הוא נוח ונעים בהשוואה להרבה
הקפידו על שילוב של ירקות מבושלים בתפריט היומי ,שהינם מאוד מדינות בעולם (תשאלו תיירים שמגיעים לישראל
בעלי ערך קלורי נמוך וניתן לאכול מהם בשפע יחסית ,כגון:
בחורף) ,עדיין בשבילינו זה חורף.
דלעת ,דלורית ,קישואים ,גזר ,כרוב ,ברוקולי וכרובית. לפי לוח השנה החורף כבר בפתח ורבים מאתנו נוטים
תוכלו להפוך כל דבר שאתם אוכלים בקיץ ,למזון המתאים יותר לשינויים בהרגלי התזונה .מתחילים להתנהג אחרת ועונת
השנה מתחילה את השפעתה בתחומי החיים כמו למשל ,על
לחורף מבחינת הטמפרטורה בה הוא מוגש לגוף ,כדלקמן: הירידה ברמת הפעילות הגופנית היום יומית ועלייה בכמות
חלב חם במקום חלב קר המזון שאנו צורכים .אצל רובנו עלייה של 2-3ק"ג מיוחסת
צנימים במקום לחם לדבר שבשגרה .מאחר שלרוב אותם קילוגרמים כביכול "בלתי
נראים" ,מתחת לערמת השכבות החורפית ,אנו לא תמיד
דייסת קוואקר במקום דגני בוקר מבחינים בהם או נוטים לא לייחס להם חשיבות בדימוי הגוף
ירקות מבושלים או מאודים במקום סלט ירקות
שלנו .במילים אחרות אנחנו "עובדים על עצמינו"
תפוח עץ עם קינמון בתנור במקום גלידה
תיבול נכון של המזון קשור גם כן לחימום הגוף .התבלינים הסיבות ל"השמנת החורף":
המעודדים תחושה זו :קינמון ,ג'ינג'ר וכמון. בימות החורף ,מבלים יותר שעות בבית .יותר שעות צפייה
הקפידו על צריכת פירות וירקות טריים ,העשירים בויטמינים בטלוויזיה ,יותר שעות מול המחשב וגם יותר שעות "מתות"
ומינרלים ,שנועדו לחיזוק הגוף .דווקא בעונת החורף ,בה ושעמום נותנות את אותותיהן באכילה אינטנסיבית ,המלווה
הנטייה הטבעית של הגוף היא להתקררויות ,שפעות וחולשות לרוב במזונות דחוסי קלוריות כדוגמת בצקים ,חטיפים
צריכתם חשובה ביותר .על כן ,הפתרון הוא בהוצאת מאכלים
אלו אל מחוץ לטמפרטורת המקרר כשלוש שעות לפני האכילה ושוקולדים.
וניתן אף למשך כל היום ,דבר שיזמין יותר את גופנו לצרוך הטמפרטורות הנמוכות גורמות לנו רצון להתחמם .קיימות
מספר דרכים לכך :אמבטיה חמה ,התכרבלות מתחת לפוך,
מזונות אלו. ונכון ,גם אכילה היא דרך התחממות .ובכל זאת רובנו נתקפים
בשעות אחר הצהריים והערב ,כשמחשיך ומתקרר ,והנטייה
היא להתחיל במסכת הנשנושים ,חתכו פלטת פירות או ירקות ב"עצלת מצויה" ופונים לאוכל הקרוב והזמין.
רמות הסרטונין ,המווסתות מאור השמש ,יורדות במוחנו
העונה ונשנשו מהם. בחורף .קיצור שעות ההארה בתקופה זו של השנה גורמת
הקפידו על שתייה במהלך כל היום ,גם כשאינכם צמאים .בחורף, לירידה ברמות הורמון זה ,וכתוצאה ישירה מביאה לדחף
רובנו ,חשים פחות צמא ואנו עלולים להתייבש מבלי להרגיש, מוגבר לפחמימות ,למשל :לחם ,בצקים ,בייגלה ,חטיפים,
במיוחד כשאנו מפעילים אמצעי חימום חשמליים דוגמת תנור
ומזגן ,אשר פולטים אויר חם ויבש וגורמים לנו לאבד נזולים שוקולד וכו'.
מבלי שנרגיש .יש לשתות 8כוסות מים ביום לפחות. כיצד לעבור את עונת החורף ללא עלייה במשקל?
אלו שמתקשים לשתות מים ,ובעיקר בעונה זו של השנה,
יכולים להיעזר בשתיית משקאות חמים בין הארוחות כמו תה, השתדלו ללבוש בגדים צמודים ומחמיאים גם בעונה זו של
תה צמחים וחליטות ,היעילים בחימום הגוף וחיזוק המערכת השנה ,על מנת שתרגישו את גופכם ,כשהחגורה לוחצת סימן
החיסונית ,כגון :קינמון ,שומר ,קמומיל ,מרוה ,סמבוק ,אכינצאה. שצריך לשים לב ולא לתת לק"ג מיותר להידבק כי אז הוא
עסקו בפעילות גופנית ,כדרך לשריפת הקלוריות ולחימום
הגוף .מומלץ מאוד ,בחורף ובכלל ,לצאת ולהתעמל בקבוצות, מזמין "חברים נוספים" מיותרים.
הנטייה הטבעית בחורף היא לאכול ארוחות חמות ,לרוב
הרי כבר ידוע שהקבוצה היא מקור לעידוד והתמדה. מבושלות ,העוזרות לאזן את תחושת הקור המלווה אותנו.
ליהנות מהמפגש החברתי ,מהאינטראקציה ומהמוטיבציה המת אכילת מזונות חמים דלי קלוריות מהווים פתרון נהדר ,דוגמת
מרקים ,תבשילים ,ירקות מבושלים ועוד .הקפידו על כמות
שותפת ,שמהווים מסגרת תומכת המאפשרת להתמיד.
השמן בבישולים והשתדלו להמעיט בו.
לסיכום ,תכנון נכון של שעות היממה ,הערכות עם מאכלים תוכלו להתחיל כל ארוחה במרק ,וכך תהיו פחות רעבים בזמן
הארוחה עצמה וכן תוסיפו נוזלים חשובים לגופכם .רצוי
נכונים ,העמדת סיר מרק באופן קבוע ושילוב הספורט יכולים שהמרקים יהיו מבוססים ברובם על ירקות ,שכן מרקי קטניות
למנוע את אותה עלייה מיותרת של מספר הקילוגרמים ,לשמור לדוגמא (מרקי שעועית ,עדשים וכד') ,הנם עתירי קלוריות
על בריאות הגוף והנפש ולהעניק תחושת חיוניות גם בעונה
הקרה של החורף.
תזכרו שרק אנחנו מחליטים עלינו.
15