Page 27 - medorledor11
P. 27
‫יום עצמאות – חג המנגל הלאומי‬

‫מאת‪ :‬צוות הדיאטניות ברשת סטודיו סי‬

‫על כן מומלץ לאכול לפחות אחת לשבוע בשר אדום טרי‬ ‫‪ ...‬אז שנייה לפני שאתן אורזות את הציידנית בכל טוב‪,‬‬
‫ורזה‪ ,‬רצוי לוודא כי מדובר בבשר רזה שמכיל מעט אחוזי‬ ‫אוספות את הילדים‪ ,‬הכלב ובן הזוג כמובן (אחרת מי‬
‫שומן‪ ,‬כמו הנתחים האחוריים של הבקר הנקראים‪ :‬שייטל‪,‬‬ ‫ינפנף?)‪ ,‬במרדף אחר חלקת דשא קטנה עליה תוכלו לשים‬
‫צ'אק‪ ,‬סינטה ווייסברטן‪ .‬נתחים אלו הם הנתחים האיכותיים‪,‬‬ ‫בבטחה את המנגל המהולל הנה כמה טיפים שכדאי לדעת‬
‫הן בטעם ובאיכות הבשר והן מבחינה תזונתית ובעיקר בגלל‬
‫היותם הנתחים הדלים בשומן‪ .‬במשך השבוע יכול בשר הודו‬ ‫לקראת החג‪....‬‬
‫לשמש כמקור מספיק טוב לברזל ללא אחוזי שומן גבוהים‪.‬‬
‫יש לציין כי אותם מחקרים המוצאים קשר בין בשר בקר‬ ‫הקשר בין בשר אדום למחלת הסרטן‬
‫לסרטן‪ ,‬מתייחסים לאכילת כמויות יומיות גדולות של בשר‬
‫בקר ומתייחסים לנתחי בשר בקר עשירים בשומן ובשר בקר‬ ‫במחקר שנערך במהלך כ‪ 12-‬שנים על כ‪ 90,700 -‬נשים לפני‬
‫מעובד כגון‪ :‬נקניקים‪ ,‬נקניקיות‪ ,‬קבב‪ ,‬המבורגר‪ ...‬אופס!! זה‬ ‫גיל המעבר‪ ,‬בגילאי ‪ ,46-26‬התגלה כי ישנו קשר בין צריכת‬
‫בדיוק מה שתכננתם לשים על האש בפיקניק החגיגי ? נו‬
‫טוב‪ ,‬אז ננסה להקטין נזקים הרי לא נתנזר מהבילוי של‬ ‫בשר אדום להופעת סרטן בשד‪.‬‬
‫המחקר הראה כי צריכה של ‪ 1.5‬מנת בשר אדום ליום‬
‫חג עצמאות‪.‬‬
‫מגבירה פי ‪ 2‬את הסיכון לחלות בסרטן השד‪.‬‬
‫כיצד ניתן להפחית את הנזק הנוצר לבשר?‬
‫מחקר נוסף שנערך על כ‪ 500,000-‬בגילאים ‪ 71-50‬הראה‬
‫‪ .1‬ככל שזמן הבישול ארוך יותר והחום שאליו נחשף הבשר‬ ‫כי אנשים שצרכו מעל כ‪ 160-‬גר' בשר אדום ליום היו בסיכון‬
‫גבוה יותר כך מתקלקל הבשר וניזוק לכן זמן ככל שזמן‬ ‫גבוה ב‪ 35%-‬להתפתחות סרטן במעי לעומת אנשים שצרכו‬

‫חשיפת הבשר לחום יתקצר כך יקטן הנזק‪.‬‬ ‫כ‪ 20-‬גר' בשר אדום ביום‪.‬‬
‫שיטות בישול כגון בישול ברוטב‪ ,‬אפייה בתנור או צריבה על‬
‫כיצד בשר אדום מעלה את הסיכון לסרטן?‬
‫מחבת הן שיטות בישול בהן החום הוא נמוך יותר‪.‬‬
‫‪ .2‬ככל שהבשר יותר נא‪ ,‬נעשה לדרגת צלייה נמוכה כך‬ ‫בזמן צליית הבשר על האש נוצרים חומרים הנקראים‬
‫אמינים הטרוציקליים ותרכובות חנקניות‪ .‬חומרים אלה‬
‫ייווצרו בו פחות חומרים מסרטנים‪.‬‬ ‫נוצרים בהשפעת החום הרב על החלבונים והקריאטינין‬
‫‪ .3‬ככל שהבשר מעובד (נקניקים‪ ,‬נקיניקיות‪ ,‬קבבים‪ )...‬ומכיל‬
‫שומן כך גדל הפוטנציאל שלו להכיל חומרים מסרטנים‬ ‫הנמצאים בשרירי בעלי החיים‪.‬‬
‫לעומת בשר שאינו מעובד (נתח בקר‪ ,‬עוף‪ )...‬ולכן מומלץ‬ ‫האמינים ההטרוציקליים פועלים כמרכיבים המעודדים‬
‫יצירה של תאים סרטניים ואילו תרכובות החנקן מסוגלות‬
‫להשתמש בבשר שאינו מעובד‪.‬‬ ‫להגיב עם ה‪ DNA-‬ליצירה של מוטציה שמעודדת יצירת‬
‫‪ .4‬בשר חזיר ובשר כבש הנם בעלי רמת סיכון גבוהה יותר‬
‫להכיל חומרים מסרטנים לעומת בשר פרה או עגל ולכן‬ ‫סרטן בגוף‪.‬‬
‫שני החסרונות הבולטים בצלייה על האש הם החום הרב‬
‫מומלץ להמעיט את צריכתם‪.‬‬ ‫בו נצלה הבשר והמגע בין הלהבה לבשר‪ .‬הלהבה חורכת‬
‫‪ .5‬רמת הסיכון בניזונים מבשר אדום יורדת כאשר בתפריט‬ ‫את הבשר‪ ,‬מקלקלת אותו וגורמת להיווצרות של חומרים‬
‫נמצאים מזונות העשירים בסיבים תזונתיים לכן הקפידו‬
‫לצרוך ע"י הבשר ירקות ודגנים מלאים כגון סלט ירקות‬ ‫מסרטנים‪.‬‬
‫למיניהם‪ ,‬אורז מלא‪ ,‬קטניות‪ ,‬פיתה מחיטה מלאה‪ ,‬לחם‬ ‫למעשה ככל שהבשר מכיל יותר שומן ועובר יותר תהליכי‬
‫עיבוד כך גדל הפוטנציאל שלו להתקלקל ולהכיל חומרים‬
‫מחיטה מלאה‪ ,‬קוסקוס מלא‪.‬‬
‫‪ .6‬ירקות ממשפחת המצליבים עליהם נמנים הכרוב‪ ,‬כרובית‪,‬‬ ‫מסרטנים‪.‬‬
‫ברוקולי‪ ,‬כרוב ניצנים‪ ,‬קולרבי‪ ,‬צנון‪ ,‬עלי רוקט ועלי חרדל‪,‬‬ ‫אחרי שקראתם את כל זה והצלחתי להפחיד אתכם ואולי‬
‫ידועים ביכולתם להפחית הסיכון לסרטן לכן מומלץ להרבות‬ ‫לגרום לכם לבטל את המנגל‪ ,‬אז תדעו שלבשר יש גם יתרונות‬

‫בצריכתם‪.‬‬ ‫תזונתיים‪.‬‬

‫‪27‬‬ ‫למה בכל זאת בשר?‬

‫אנשים רבים מבססים את התזונה שלהם על עוף כיון‬
‫שלרוב מוצרי עוף רזים יותר ממוצרי בשר אדום‪ ,‬אך בעוף‬
‫לצערנו אין מספיק ברזל וויטמין ‪ ,B12‬ודווקא בשר בקר‬
‫אדום ובשר הודו מכילים כמות גבוהה יותר של ערכים אלו‪.‬‬
‫מחסור בשני מרכיבים אלו עלול ליצור מצבים של חסר דם‬
‫ואנמיה‪ ,‬שבאה לידי ביטוי בחולשה‪ ,‬עייפות‪ ,‬נטייה לקור‪,‬‬
‫נשירת שיער‪ ,‬ציפורניים מתפצלות‪ ,‬זיכרון וריכוז חלשים‬
‫ועוד‪ .‬חשיבותו של הבשר נובעת גם בגלל האבץ‪ .‬לאבץ תפקיד‬
‫חיוני ביותר בתזונתנו‪ ,‬מחסור בו משפיע על ירידה בתפקוד‬
‫המוח ועלול להשפיע גם על הצמיחה‪ ,‬להקטין את העמידות‬
‫מפני מחלות ולדחות את ההתבגרות המינית‪ .‬בשר בקר טרי‬

‫מהווה מקור מצוין גם לאבץ‪.‬‬
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32