Page 4 - medorledor18
P. 4
‫מאת‪ :‬יונתן פרנקל צילום יקי צימרמן‬

‫"אבא שלנו לקה כהנת הדנה טקויה‪ ,‬היה באתיופיה הרב‬ ‫כמו המבורגר לאמריקאים‪ ,‬פיצה לאיטלקים‪ ,‬ג'חנון לתימנים‪,‬‬
‫הראשי של הקהילה והיה איש של נתינה‪ .‬גם בארץ היום הוא‬ ‫כך גם האינג'רה ליוצאי אתיופיה‪.‬‬
‫פעיל בענייני העדה‪ .‬הוא היה מסתובב ברחבי אתיופיה כדי‬
‫להפיץ את היהדות‪ ,‬וכדי למנוע התבוללות‪ .‬לפני ‪ 3‬שנים פרסם‬ ‫ביקור במסעדת "חבש" ‪-‬‬
‫את הספר "מגונדר לירושלים"‪ ,‬העוסק במוצאם‪ ,‬תולדותיהם‬ ‫לא רק מסעדה המגישה אוכל אתיופי‬

‫וקורות חייהם של יהודי אתיופיה‪.‬‬ ‫נתחיל בגילוי נאות‪ :‬ההכרות שלי עם המטבח האתיופי‬
‫מסתכמת בשימוש בטחינה אתיופית‪.‬‬

‫עם התובנה הזו הגעתי לדרום תל‪-‬אביב לאזור התחנה‬
‫המרכזית הישנה‪ .‬בשנים האחרונות נראה האזור כמו‬
‫החצר האחורית של העיר‪ ,‬ואולם ביקור שם מגלה‬

‫שמורת טבע אנושית ‪ -‬מסעדת חבש‪.‬‬
‫ספק אם עובדי המשרדים והעוברים והשבים הרבים‬
‫ברחוב הנגב יודעים מה מסתתר מתחת לאפם‪ .‬ואולם‬
‫אם ייכנסו‪ ,‬הם ימצאו משהו גדול הרבה יותר ממסעדה‬

‫המגישה אוכל אתיופי‪.‬‬
‫כשנכנסים למקום‪ ,‬לוקח לעין כמה שניות להתרגל‬
‫לאפלוליות האקזוטית‪ .‬כשהעיניים מתרגלות לתאורה‪,‬‬
‫מרגישים כאילו נמצאים בבקתה בכפר אתיופי‪.‬‬

‫נמצאים במקום אחר‪.‬‬

‫עד לפני כמה שנים הייתה המסעדה ברחוב אלנבי בתל‬
‫אביב ולפני ארבע שנים עברה למקומה הנוכחי ברחוב‬

‫הנגב‪.‬‬

‫אתי הדנה – בעלת המקום‪ ,‬מקבלת את פני‪" .‬הדנה‬
‫באמהרית משמעותו רפאל"‪ ,‬היא מסבירה את‬

‫משמעות השם‪" ,‬וגם ריפוי"‪.‬‬
‫היא בארץ ‪ 35‬שנים‪ .‬היא עלתה מאתיופיה בשנת ‪'79‬‬
‫‪" .‬נקלטנו"‪ ,‬היא מספרת‪" ,‬ההורים הגיעו בשנת ‪1985‬‬

‫שנה לאחר 'מבצע משה' "‪.‬‬

‫היא למדה עברית באולפן וסיימה לימודי סיעוד‪,‬‬
‫בהכשרתה היא אחות מוסמכת‪ .‬להדנה ייחוס חשוב‬
‫בקרב העולים האתיופים‪ .‬אביה היה באתיופיה קייס‬
‫(תפקיד המקביל לתפקידו של רב ראשי‬(‪ ,‭‬אחיה‪ ,‬יוסף‪,‬‬
‫הוא כיום הרב הראשי של יהדות אתיופיה בארץ‪.‬‬
‫המסעדה מבחינתה היא בעיקר מרכז תרבות ופולקלור‬

‫המביא את התרבות האתיופית להוויה הישראלית‬‪‬.‬‬

‫"הוא העביר לנו את העניין שחשוב מאוד לתת"‪ ,‬היא אומרת‪,‬‬ ‫"יום אחד בא רעיון"‪ ,‬היא נזכרת‪" ,‬שהישראלים‬
‫"להתחלק במה שיש‪ .‬ממנו הנתינה שלנו‪ .‬אנחנו הילדים ‪ ,‬למדנו‬ ‫הוותיקים יכירו אותנו גם דרך האוכל‪ ,‬דרך המטבח"‪.‬‬
‫"הרעיון בפתיחת מסעדה אתיופית ייחודית וכשרה היה ב‪-‬‬
‫לתת‪".‬‬ ‫‪ 2006‬והוא בא מנתינה"‪ ,‬היא מסבירה‪" ,‬לקרב לבבות בין‬
‫העולים מאתיופיה לבין הקהילה הישראלית הוותיקה דרך‬
‫‪5‬‬ ‫האוכל ולהעלות את המודעות לאוכל בריא המבוסס על‬

‫האינג'רה – הלחם האתיופי‪.‬‬
   1   2   3   4   5   6   7   8   9