הגירושין מהווים ללא כל ספק משבר ושבר גדול בחייו של כל אדם. משבר המאופיין בטלטלת רגשות בעוצמה כזאת או אחרת. על פי מחקרים, משבר הגירושין נחווה כמשבר השני בעוצמתו בחייו של אדם, וזאת לאחר משבר של אובדן איש קרוב.
לעתים בעת מצוקה ומשבר, הילדים לפעמים נשכחים.
צריך לזכור שהילדים הם גורם פסיבי באירוע המטלטל שנקרא גירושים, הוא נכפה עליהם.
שלושה קשיים עיקריים שתהליך הגירושין מביא עמו לילדים:
- שינוי: הילדים עוברים שינוי קיצוני באורח החיים שאליו הם הורגלו עד כה: מעבר ממגורים עם שני ההורים לסוג אחר של הסדר, ירידה ברמה הכלכלית ולמעשה שינוי בכל אספקט בחייהם.
- התמודדות עם הבלתי ידוע: קושי עצום מול הבלתי ידוע, בלתי מוכר ובלתי מובן.
- חסר בתמיכה הורית – הרבה הורים בעת הגירושין אינם פנויים לילדיהם גם רגשית, וגם פיסית, לעתים אחד ההורים מטבע הדברים רואה פחות את ילדיו מאשר טרם הגירושין, ההורים עסוקים בסכסוך ולמעשה עסוקים במלחמת קיום.
מחקרים מראים שעוצמת הפגיעה בילדים קשורה בקשר הדוק לדרך בה הורים בחרו להתגרש – גישור או בית משפט.
אם כבר הוחלט להתגרש. אז אני ממליצה להתגרש חכם – בגישור.
אם חשוב לחסוך טראומות לילדים, לחסוך כסף וזמן של שנים על מלחמות בבית המשפט, ולהיות אלו שלמעשה כותבים את הסכם הגירושין שלהם, אז הדרך הנכונה להיפרד היא בגישור.
למי מתאים הליך גישור?
גישור לגירושין מתאים בעיקר לזוגות אשר קיבלו החלטה הדדית להתגרש, הרוצים להגיע להסכם גירושין, זוגות אשר מקיימים ביניהם תקשורת מינימאלית וזוגות שמבינים שאפשר לצמצם את עוגמת הנפש המתלווה לגירושין, ולחסוך משמעותית בעלויות.
למעשה מדובר כאן על אחריות הורית משותפת. ההורים שמתגרשים הם לא אחד כנגד השני, אלא הם יחד פועלים כדי למזער את הפגיעה בילדים.
יש הזדמנות בלעצב את הזכרונות של הילדים, האם מה שהם יזכרו זה מריבות, ויכוחים, נתק, אלימות, או יזכרו פרידה מכילה, בשיח, מכבדת, שרואה אותם. ההורים בהליך הפרידה משמשים כמודלינג, לאיך יש להתנהג בשעת משבר.
בעת פרידה, תקשורת טובה בין ההורים וחיבור אמיתי משותף לצרכים של הילדים, לא רק שלא יפגע בילדים, אלא יאפשר להם לצמוח מחוזקים יותר מהמשבר, ולקבל כלים משמעותיים להתמודד נכון עם קשיים ואתגרים נוספים שהם ייתקלו בעתיד.