מה הם הדברים המייחדים כל אחד ליחיד ומיוחד? אחד המשפיעים המרכזיים הוא המטען הגנטי שקיבלנו מההורים הביולוגיים שלנו, אך זה מהווה רק חלק מהסיפור ואינו מסביר כיצד אחים שנולדו לאותם הורים, גדלו באותו בית ובאותה סביבה בכל זאת מאוד שונים האחד מהשני, לעיתים בתחומים מסוימים נמצאים בקצוות מנוגדים. גורם משמעותי נוסף שמשפיע מאוד על מי אנחנו הוא אוסף החוויות שצברנו במהלך חיינו. אדם צובר במהלך חייו מספר גדול מאוד של חוויות המשפיעות עליו ומעצבות אותו. הניסיון מלמד כי מאגר החוויות הוא מגוון מאוד, חלקן משמחות ומאירות, חלקן מלמדות וחלקן גם עצובות ומדכאות. למעשה כל אחד מאתנו נושא על גבו בתרמיל דמיוני את החוויות שעיצבו ומעצבות אותו עד לרגע זה. ברור כי התרמיל הדמיוני שלנו גדל וצומח עם השנים וכל יום נוספות אליו חוויות חדשות המשפיעות עלינו מי יותר ומי פחות.
הייחודיות המאפיינת כל אחד מאתנו פועלת גם בתחום הרגשי. רשת אסוציאציות שונה המבוססת על החוויות האישיות מפעילה את הרגש באופן שונה אצל כל אחד. לכל אחד מערכת רגשית המגיבה באופן ייחודי בהתאם להרכב התרמיל האישי שלו. פעמים רבות כשמנתחים את התגובות הרגשיות מגלים כי הן תוצאה של תזכורות לחוויות שליליות או חיוביות שעברנו (סוג של מראות לנפש).
כדי להמחיש אביא 2 דוגמאות:
דוגמא ראשונה: בפגישה על כוס קפה חבר לעבודה אומר " בזמן האחרון נעלם זיו פניך " פעמים רבות נחוש כי זהו משפט ביקורתי, על גבול השיפוטי. אם במקרה גם הוא נאמר בתקופה עמוסה יותר ובאמת אין בי פניות אוטומטית אכנס לעמדת התגוננות. לאנשים הנמצאים בעמדת ההתגוננות יש תגובות שונות, יש כאלה שמתכנסים לתוך עצמם ולא עונים לעומתם יש כאלה שמתפרצים וצועקים, או כאלה שמצטדקים ומסבירים. תחשבו לרגע איך אתם מגיבים כאשר אתם מתגוננים ומה מפעיל אצלכם את התגובה הזו?
דוגמא שניה: בפגישה בבוקר בכניסה למשרד עם אותו חבר לעבודה "כמה אני שמח שהכרתי אותך ושאנחנו עובדים יחד". במקרה כזה אוטומטית קופץ ועולה ערך הדימוי והביטחון העצמי. איזה כוחות משפט פשוט כזה מעניק לנו. נסו לחשוב איזו תחושה אתם חוויתם כשקראתם את המשפט הזה ומה מקורה של התחושה?
ואם נחזור לשגרה, למציאות היום-יומית המוכרת לכל אחד מאתנו, למתחים שאנו חווים, לחוסר הוודאות, למערכות היחסים, לקריירה, לכל המחשבות המתרוצצות לנו בראש או מהמתח של לפני פגישה עם רופא או הפחד לאחר לאסוף את הילד מהגן. אנחנו לא תמיד מודעים למתחים איתם אנו מתמודדים בחיינו ואולי אף מדחיקים אותם. אני מאמינה שאם נתבונן לרגע וניתן מקום לתחושות ורגשות אלה, נוכל להבין מה מקורם, מה הם מעוררים ומזכירים לנו וכיצד להתמודד איתם בטוב ולהכיל אותם בחיינו.
חישבו לרגע על המצבים השונים המשפיעים עלינו כחברה בכלל אך גם על כל אחד מאיתנו כפרט, המצב הביטחוני, העומס בכבישים, האלימות הגוהה בחברה, המצב המדיני, יוקר המחיה. אולי לא שמתם לב אך גם אירועים אלה שאולי לא שייכים אליכם באופן אישי אך שולטים באווירה הכללית משפיעים על כל אחד ותואמים לבניית מתח נפשי, ברור שההשפעה על כל אחד מאתנו שונה.
לדעתי הידיעה היא כוח ופועלת לטובתנו, היא אינה אמורה להלחיץ אותנו אלא לעזור לנו להבין מדוע אנו מגיבים כמו שאנו מגיבים ואיך ניתן להגיב אחרת.
אשמח לתגובות על המאמר ועל מה שנאמר
דף הבית » אסתר בוטביקה » מציאות
מציאות
- לחצו לקריאת עוד מאמרים של >> אסתר בוטביקה, במבט אישי