פורים דופק בדלת ושורה קטנה משיר מסתובבת לי בראש: "מסכות, רעשנים, שירים וריקודים"
רשימה מוזרה ולא מספיק מגוונת. למה דווקא מסכות ורעש? למה דווקא רעש וריקודים? שירים וריקודים די ברור על פניו.
ואז העמקתי במחשבות על מסכות, התחלתי להיזכר בציטוטים מהסופרים האהובים עליי. טרי פראטצ'ט למשל, אמר: "יש סוג של קסם במסכות. הם מכסות פן אחד ומגלים אחר. את הפן שקיים רק בחושך. אני מתערב שתוכל לעשות כל מה שבא לך מאחורי מסכה."
מאז הימים הקדומים ביותר, מסכות הן סמל. הכי ידוע הוא סמל התיאטרון – המקום בו מככב השקר, המוסתר, המזוייף. במשך ההיסטוריה ובמגוון תרבויות, מסכות שימשו ולכן גם סימלו מלחמה, דת, רוחניות, אבל ואף נישואין. בכל מקום ובכל זמן בו מקיימים קרנבלים, בימי הקיסרים הרומאים, או בימינו אנו, המסכה היא האישור לפעילות משוחררת מהגדרות ומוסכמות חברתיות: "אף אחד לא ידע שזה אני מאחורי המסכה, אני יכול לשיר/לרקוד/להרעיש"
בפורים, המסכות (כחלק מהתחפושות) הן ביטוי ל"נהפוך הוא": עניים מתחפשים לעשירים, חלשים לחזקים, קטנים לגדולים, נשים לגברים. המסכות הן גם תזכורת לכל המסתתר במגילה: המן מסתיר את האופי האמיתי שלו, מורדכי ואסתר מסתירים את הנאמנות האמיתית שלהם, ואף השם מסתיר את נוכחותו (אומרות דרשות רבות ומפורסמות).
בכל מקום, ובכל שימוש, אם נפקח עיניים ונפעיל את המודעות, המסכה באה לאתגר אותנו לחקור, להעמיק ולגלות מי באמת ניצב לפנינו; ולא פחות – איזו מסכה אנחנו רוצים להציג לעולם. או שמה שאנחנו רוצים זה להיות אמיתיים, ולהסיר מעצמנו כל מסכה.
אז בפורים הזה אני מזמינה אותכם לנהפוכו יצירתי, עם אכפתיות לשימור הסביבה ועם מרכיב בריא של חיסכון כספי. תבחרו לעצמכם את התחפושת הפשוטה של חולצה/שמלה בצבע אהוב ותוסיפו מסכה מרהיבה!
פרויקט: מסיכת פורים
טכניקה: דקופאז'
חומרים:
• מסכת קרטון מכל חנות יצירה, בכל צורה שמושכת אותנו
• גומי (ניתן למצוא בחנויות סידקית) או עיפרון חדש, לא מחודד
• צבעי אקריליק, נוצות, סרטי בד ותחרה, וואשי טייפ, חרוזים, מדבקות חרוזים, פייטים
• דבק סיליקון שקוף ודבק חם
אופן העבודה:
• מסדרים את כל החומרים והציוד בהישג יד. כדאי לבחור משטח עבודה שמתאים להתלכלך, ואז לכסות אותו בעיתונים או מפה חד פעמית
• צובעים את המסכה, בצבע/צבעים שבחרנו. אפשר לצבוע רק חלקים מסויימים ולא את כל המסכה
• מדביקים בעזרת טיפות של דבק שקוף, את האלמנטים העיצוביים שבחרנו: נוצות, חרוזים, סרטים וכו'. אם בחרנו, את מנקי המקטרות כדאי לסלסל. את הנוצות ומנקי מקטרות, כדאי להדביק בדבק חם, שאחרי זה ניתן להסתיר במדבקה, או צבע
• קושרים את החוט. אם מעדיפים, מדביקים מבפנים את העיפרון בצד המסכה, כמקל להחזיק בה, כמו מסכות ונציאניות. בין אם בחרנו בחוט, בין אם במקל, מחזקים את זה בדבק חם
• מנקים את אזור העבודה ואת השאריות של חומרי העיצוב. לא לשכוח לנתק את מקדח הדבק החם!
• מצלמים את המסכה על השולחן, אחרי זה מצלמים אותה גם בסלפי ויוצאים לעדלוידע הכי שמחה אי פעם!
אירינה דלח – מדריכה למלאכות יד
054-7512730; [email protected]
RedCat אומנות החרוז – סדנאות וערכות יצירה
https://www.bizmakebiz.co.il/Home/Products/