חלומות – מה הסיפור שלהם?

סופר שלמה יעקובוביץ

האם אפשר להשפיע על החלומות שלנו? מתי יודעים האם החלום הוא חלום אמת או חלום שקר? מה יש בחלום שמצליח לעטות על עצמו מיסטיקה ומסתורין על אף המפגש הקבוע שלנו עימו? איך זה שהחלומות חולפים לרוב לידנו ואיננו מייחסים להם משמעות? האם החלום יכול ללמד אותנו על עצמנו? ומה יש ליהדות לומר על כך? עו"ד שלמה יעקובוביץ בספרו החמישי "היינו כחולמים: מסע אינטלקטואלי בעקבות החלום" מבקש לספק לקוראיו נקודות מבט מרתקות מעולמות הידע השונים והמגוונים שנוגעים במהות החלום, החולם ומה שביניהם.

מאת זהר נוי

עצרתם פעם לחשוב על החוויה שאתם חווים כמעט כל לילה? האם החלום הוא משהו שקשור למוח שלנו או שיש פה חיבור לתת מודע? האם אפשר להיות פעילים בחלום ואולי אפילו להשפיע עליו? מה זה בכלל חלום? מאיזה חומר הוא נוצר?

לפני כשנתיים יצא עורך הדין שלמה יעקובוביץ (35), נשוי ואב ל – 4 בנים, לחקור ולהעמיק את הידע שלו בעולם החלומות. הוא קרא מחקרים, פתח ספרים ישנים וביקר בספריות רבות עד שהצליח להשיב על כל השאלות שבערו בו. רק לאחר שהצליח להשלים את הפאזל החליט לעלות על הכתב את כל הידע שצבר ובימים אלה יצא לאור ספרו החמישי: "היינו כחולמים: מסע אינטלקטואלי בעקבות החלום" שכבר הפך למבוקש בקרב הקוראים בארץ ובחו"ל. הספר תורגם לאנגלית וישתתף בירידים בינלאומיים בחודשים הקרובים.

אין זה ספר עיון רגיל. ייחודיותו של הספר היא בשיתוף הקורא יחד עם יעקובוביץ במסע אינטלקטואלי שלא פוסח על אף אחד מהעולמות השוניםההיסטוריה, הפסיכולוגיה, המדע ואף מסדרונות בית המשפט בניסיון להתחקות אחר החלום.

הספר לא עוסק בפרשנות החלומות, אלא מבקש לספק לקוראיו נקודות מבט מרתקות מעולמות הידע השונים והמגוונים שנוגעים במהות החלום, החולם ומה שביניהם. זהו למעשה מסע חלומי בעולמות שרב הנסתר בהם על הגלוי שחושף התייחסויות רבות החל מהמיתוסים הנפוצים סביב חלומות בעת העתיקה ועד לגילויים המדעיים פורצי הדרך אודות הפיזיולוגיה של השינה.

הספר לא מתעלם מההיבט המיסטי והרוחני שמיוחס לחלומות ומקדיש התייחסות רחבה לחלומות בדתות האחרות לצד המחקרים האקדמאיים בנושא. חציו השני של הספר מוקדש לאופן בו הדת העתיקה בעולםהיהדות מתייחסת לעולם החלומות. כמו כל דבר מורכב בוחר יעקובוביץ לצלול אל תוך ארון הספרים היהודי ולתת פרספקטיבה גם מהתנ"ך, מהתלמוד הבבלי, מהקבלה ומההלכה.

הספר מספק הצצה לא רק למסקנות, אלא גם ממש לטקסטים יהודיים בני מאות ואלפי שנים שבחרו להתייחס לחלומות במנעד רחבמיחס מזלזל שרואה בחלום צירוף של הבלים ועד לחלום שנמצא קרוב לנבואה ולרוח הקודש.

בפרק האחרון של הספר משלב שלמה יעקובוביץ את עולם המשפט בו הוא מצוי והוא מספק הצצה נדירה לשילוב החלום בעולם המשפט הישראלי ואל דיני הראיות וכיצד עד היום ממשיך תוכן החלום להכריע גורלות בעולם המודרני בו אנו חיים.

הספר כתוב בשפה קולחת וזורמת בהצבעה על עובדות מפתיעות, על פרטים מעניינים, על סיפורים משעשעים, על מיסטיקה מסקרנת ועל מדע קשוח. הקריאה בספר מעשירה ומהנה לכל מי שתהה על קנקנם של חלומות וגם למי שכלל לא העלה על דעתו לתהות לגביהם כי הרי אין אדם שלא חולם.

עו"ד שלמה יעקובוביץ אינו דמות שגרתית. הוא גם וגם ונדמה שמדובר לפעמים במספר אנשים שונים. הוא רב מוסמך לרבנות קהילה ורבנות עיר, עתיד לסיים את מבחני הרבנות, בעל משרד עו"ד בדיני עבודה בעל שני סניפים בפתח תקווה ובנתניה וגם דוקטורנט חוקר באוניברסיטת בר אילן ובעל חמישה תארים אקדמאיים מאוניברסיטאות שונות בישראל. נוסף לכך הוא ממשיך ללמוד וחוץ מעבודתו העמוסה כעורך דין הוא לומד להשיט ספינה, לומד את השפות הספרדית והרוסית והתחיל השנה גם ללמוד לנגן בכינור.

במשך שנתיים כתבת חמישה ספרים בין כל העיסוקים שלך, איך מצליחים לנווט בין הכול?

"מנצלים את הזמן נכון. כך התאפשר לי במהלך היום יום חוץ מלעבוד כעורך דין גם לנצל את השעות המוקדמות של הבוקר ואת השעות המאוחרות של הלילה כדי ללמוד. לפני כשנתיים הרגשתי צורך פנימי לתרגם את הידע למילים". וכך בין לבין הוא ישב וכתב ספרים שכל אחד מהם עוסק בתחום אחר מתוך העולמות השונים בהם הוא חיאקדמיה, בית מדרש, בתי משפט ומחקר".

ספרו "גנטיקה הלכה ומשפט" שיצא לאור בשנה שעברה הוא ספר משפט שמיועד לעורכי דין, לשופטים ולאנשי אקדמיה והוא עוסק בנושא הגנטיקה בדגש על השימוש המשפטי שלה והיכולת לברר את זהות האדם באמצעות הבדיקה הגנטית. ספרו השני "עבודה זרהממשקים של דיני עבודה ועובדים זרים" הוא ספר משפט שמיועד לעמותות שעוסקות במבקשי מקלט ועובדים זרים וגם לגופי מחקר ואקדמיה. בספרו השלישי "לחם, עבודה" יש הנגשה לתחום דיני העבודה הן במשפט הישראלי והן במשפט העברי. ספרו הרביעי "כל הפילוסופיה על רגל אחת" (הוצאת אוריון) יכול לרענן את החיים שלכם במפגש עם הגותם של עשרות פילוסופים מוכרים יותר ומוכרים פחות מרחבי הגלובוס. כחלק מהמפגש תוכלו לטעום את הגותו של הפילוסוף, להיחשף לאנקדוטות משעשעות וגם לציטוטים שנכנסו לפנתיאון. כולם יחד יצרו את העושר הפילוסופי והאינטלקטואלי אותו אנו נושמים והוגים כיום.

ועכשיו חלומותאז מה לך ולזה?

"כל בני האדם חולמים, מעטים עוצרים כדי להבין את משמעות החלום בשבילם. ההשראה לכתיבה על חלומות נולדה מהסיפור של סבתא שלי. כשהייתה בת 17 בלבד, אחרי שכל משפחתה נספתה במחנות ההשמדה פגשה במחנה העקורים ברגן בלזן חברה שיחד החליטו להפליג למחוזות אחרים ולפתוח בחיים חדשים. לילה לפני ההפלגה חלמה סבתי על אביה שנרצח והוא הורה לה בחלום לעלות לארץ ישראל ולא לשום מקום אחר. למחרת בבוקר כשהתעוררה הודיעה לחברתה שהיא לא ממשיכה איתה, אלא עולה לישראל. כך הגיעה הנה והקימה כאן משפחה".

למעשה, אפשר לומר שהחלום על אביה עזר לה לפתור את הקונפליקט שהייתה בו?

"היא יכלה גם לא להקשיב לצווי אביה, ואז מציאות חייה הייתה אחרת לגמרי ומן הסתם גם שלי. מכאן עלתה אצלי השאלה מה זה חלום? החיים שלנו מורכבים מהמון חלקי פאזל. לפעמים החלקים ברורים לנו ולפעמים החלקים מתפזרים, בעיקר במצבים של משבר החוויה היא שמישהו פירק לנו את הפאזל וכעת עלינו להרכיב אותו מחדש לתמונה אחרת. כשהתחלתי את מסע החקר מצאתי שאנחנו עדיין לא מבינים עד הסוף מה זה חלום ולמרות שכולם חולמים, כל אחד חווה אותו אחרת וכי הקשבה לחלום מובילה אנשים לקבל החלטות משנות חיים כמו במקרה של סבתי. הסיבה שבדקתי את הנושא מנקודות מבט מרובות היא הצורך שלי לעשות אינטגרציה בין כל התחומים כי בסוף הכול קשור להכול, ולכן הפרשנות של חלום היא פרשנות אישית שחייבת לנבוע מתוך האדם עצמו".

"היינו כחולמים: מסע אינטלקטואלי בעקבות החלום" (הוצאת סטימצקי) הוא מסע אינטלקטואלי של החלומות שבאמצעותו עובר הקורא דרך ההיסטוריה, מתיישב על ספת הפסיכולוג, מציץ למעבדות השינה ומתחבט יחד עם הפילוסופים אודות מהותו של החלום. מסע זה לא פוסח על ארון הספרים היהודי ובליווי יעקובוביץ נכנס הקורא גם לבית המדרש ולומד יחד איתו טקסטים ישנים מרחבי הגלובוס בניתוח מעמיק של נושא החלום.

למה כל כך חשוב להבין את החלום?

"תחשוב על כך שאנחנו חוקרים כמעט כל דבר שיש לנו ממשק יום יומי איתו. התזונה, הרגשות, המצב הנפשי, המצב הפיננסיהכול, אבל מה שקורה בלילה נשאר באפלה? אם היינו יודעים כמה כוח יש לחלום וכמה בכוחו לרפא, אני חושב שהיינו הולכים לישון אחרת".

מה הדבר הכי משמעותי שאתה יכול להגיד על חלומות?

"החלום הוא הזדמנות פז למפגש של החולם עם עצמו, לא משנה איך בוחרים להתייחס אליו. אל תפחדו מהחלומות, קבלו אותם, דברו עליהם, התכווננו אליהם ותקבלו חוויה מרעננת כל יום מחדש".

כותב את הספר הבא?

"האמת שלא. לאחר כתיבת לא מעט ספרים החלטתי הפעם להתמקד בשני דברים שונים. האחד כתיבת סת"ם שבמהלכה אני מגלה את הקסם שיש בטבילת הנוצה בדיו, בכתיבת האותיות על גבי הקלף ובריכוז הקיים. השני הוא לימוד נגינה על כינור כדי להיפגש עם עולם המוזיקה ברבדים העמוקים שלו. אני נהנה מאוד להמשיך ללמוד ומתפלל שתמשיך לי חדוות היצירה".

צילום: מור בדיחי

שתפו את הפוסט

השארת תגובה

מגזין מדור לדור - גיליון החודש
מגזין מדור לדור 127
המלצות החודש
לרכישה
לרכישה
לרכישה
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
צור קשר
advizy.me יצירת שיתופי פעולה בין עסקים בלחיצת כפתור

יצירת שיתופי פעולה בין עסקים בלחיצת כפתור

משחקי חשיבה במבצע - מודעה
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן