מאת: אורנית וסרמן, אדריכלית ומעצבת פנים, מתוך הרצאתה בפני מתעמלות בסטודיו C
האמרה המפורסמת "נפש בריאה בגוף בריא", כבר מזמן קיבלה תוקף אצל כולנו.
חשבתן פעם מה גורם לנפש שלנו לאושר, לשמחה ולעוד שלל רגשות חיוביים? אני מניחה שרוב התשובות יהיו דומות, רק אצל אנשים שונים יופיעו בסדר שונה. לדוגמא: אהבה, זוגיות, ילדים….. כמו כן רגעים בהם אנו מציינים נקודות מפתח בחיינו– כמו ,סיום בית הספר, לידה של ילד, קבלת תואר באוניברסיטה, קידום בעבודה ועוד..
אז בואו נעצור לרגע לפני שכל הדברים האלו קורים בחיינו ונתבונן על כמה דברים חשובים עוד יותר שבלעדיהם שום דבר ממה שאמרנו קודם לא היה מתקיים.
הגוף הנפש והסביבה שבה אנחנו חיים.
אנחנו אוהבות להיראות טוב, להרגיש טוב וכמובן אוהבות שמחמיאים לנו. לכן אך טבעי שנשתדל להשקיע במראה שלנו. כחלק ממאמצינו להראות טוב, אנחנו מבקרות אצל הספר, אצל הקוסמטיקאית, משתמשות בתכשירים קוסמטיים( קרמים, איפור בושם וכו') וכמובן מגיעות באופן קבוע לפעילות גופנית שמותאמת במיוחד לצרכים שלנו הנשים. המענה לנשים בכל גיל נערות, נשים בזמן ההיריון, אחרי לידה, לגיל ה-3 וכל מה שביניהם אני אישית, כמו רבות אחרות, מוצאת בסטודיו C.
הגוף והסביבה – בבואה אסטטית רגשית
כפי שאנו מתייחסים למראה החיצוני שלנו בחיים, באותה דרגת חשיבות צריך להתייחס גם לסביבת המגורים בה אנחנו חיים.
כל פריט, חפץ ואביזר בבית, אנחנו שופטים מבחינה אסטטית. אבל זה משפיע עלינו ברמה האנרגטית לא פחות מאשר מהבחינה האסתטית.
וינסטון צ'רצ'יל אמר: "קודם אנו מעצבים את ביתנו ובהמשך הבית שלנו מעצב אותנו".
הוא הבין שהאופן שבו הבית שלנו מעוצב, מבחירת הצבעים על הקירות, סגנון הריהוט, גווני האור היוצאים מגופי התאורה, משפיעים ישירות על ההרגשה, על התחושה שאנו חווים בעת השהייה בבית ומשליך ישירות על התנהלות אורך החיים שלנו.
בעבר, האישה הפגינה את טעמה באמצעות הלבוש שלה ומכאן היינו מקבלים רמיזות כיצד צפוי להיראות ביתה.
היום מרבית הבתים מעוצבים ע"י אנשי מקצוע ומומחים לעיצוב. חשוב לבחור מתכנן שמתאים את עצמו לאופי, לטעם והתקציב של האנשים שחיים בבית. לפעמים כאשר המתענן נותן דרור לטעמו האישי בלבד קשה למצוא קשר ישיר בין האדם הדר בבית, לבין העיצוב של ביתו.
ברצוני לחדד את האמרה "בית יפה, כלים נאים ואישה יפה מרחיבים דעתו של אדם" נשים העוסקות בטיפוח אישי, עוסקות בספורט ומקפידות על תזונה נכונה, הן מקרינות בשפת גופן חיוניות ומראה צעיר ורענן. במובן מסוים ניתן להשוות את הדבר גם לעיצוב של בית. בעיצוב ובתכנון מראש של הרהיטים הצבעים , התאורה והחללים בבית ע"י משחקים של אור וצל, מקבלים דגשים על חללים ופינות בבית. כל זה משפיע על ההרגשה הכללית של ומשפיעים על מצב הרוח.
בית חייב להיות פונקציונאלי ולשמש את הדיירים בשלבים שונים ובגילאים שונים, בדומה לזה גם גופינו חייב לשרת אותנו בתקופות שונות בחיים. פעילות גופנית עוזרת לגוף להתפקד נכון עם השינויים הפיזיים.
מסתבר שאנשים החיים בסביבת מגורים לא מוארת, לא מאווררת, באי סדר ובלגן, גורמים לעצמם לירידה בתפקוד היומיומי, בחוסר אנרגיה, בחוסר מוטיבציה, ופוגעים בזרימת איכות חיים תקינה.
אנשים אלו ירגישו שהם "תקועים" וצועדים במקום אחד בחייהם, הם יסבלו ממחלות גוף ונפש.
לעומת זאת אנשים שסביבת המגורים שלהם מוארת, מסודרת, נושמת אוויר נקי וצח, מאובזרת בפרחים ריחניים, מצעים נקיים ייהנו מתפקוד גבוה יותר, שמחת חיים, בריאות, כוח מניע ורצון לעשייה, להצלחה ולהישגיים גבוהים. תחושת רעננות וערנות גופנית ניתן להשיג באמצעות פעילות גופנית שמזרימה אנדורפינים למוח המשפרים את הערנות ושמחת החיים.
האור בבית כמו ספורט לגוף
בדומה לנאמר על סידור הבית, פעילות גופנית תורמת לטיפוח אורח חיים נכון ובריא יותר. הפעילות הגופנית המודרכת והמותאמת אישית לצרכי האישה, משפרת את רמת התפקוד, הדימוי העצמי ומעוררת תחושה של מוטיבציה ורצון להצלחה בין אם זה מלווה בירידה במשקל או סתם מוטיבציה להתמיד להגיע לאימון שלוש פעמים בשבוע.
לאחר פעילות גופנית מופרשים לגוף הורמונים ואדרנלין שמשרים בנו תחושה טובה.
מניסיון של נשים רבות שעסוקות כמוני, בלכתנו להתעמל והשארנו אחרינו מטלות כגון: בית מבולגן, השלמת קניות, וגם מטלות שקשורות לילדים או עבודה, בשובנו הביתה אנו רגועות ושלוות יותר, עם אנרגיה חיובית לעשייה והפלא ופלא ההספק עלה ו"תקתקנו " הכול הרבה יותר מהר ובפחות לחץ.
המסקנה ברורה– סביבת המגורים בה אנו חיים ופעילות גופנית קבועה, הם שני מרכיבים חשובים בבסיס שלנו ליצירת איכות חיים תקינה ובריאה.
כמו כולם, לפעמים, גם אני רוצה להמשיך לישון עוד קצת… אבל כאשר אני חושבת על סדר היום שעומד לפני בכל בוקר, אני שולפת את ה"קלף המנצח" שלי שתמיד עוזר לי לעמוד במשימות. הפתרון שלי הוא מיד לקום, להתארגן ולרוץ לסטודיו לשיעור התעמלות, שיעלה לי את האדרנלין, שבזכותו אוכל להמשיך לתפקד לאורך כל היום. אני חייבת למלא מצברים ולהגיע לשלווה פנימית, כדי להתמודד עם העבודה המורכבת שלי, הדורשת ריכוז יצירתיות ותעצומות נפש. והרי כבר אמרתי שנפש בריאה חייבת גוף בריא…….
תכנון סביבת מגורים דורשים יצירתיות אנרגיות תעצומות נפש
אסתטיקה היא מילה בעלת משמעות רבה עבורי, בתהליך תכנון סביבת מגורים.
אני משתמשת באסתטיקה בכל רובד בחיי .ראשית, בעבודות התכנון והעיצוב שאני מבצעת כדי להגיע לתוצאה הרמונית ומתאימה לבני הבית אותו אני מתכננת. כמו כן ברמה האישית–בסביבת המגורים שלי\העבודה שלי וכמובן במראה החיצוני של שלי(גופי) ומה שאני משדרת ללקוחות שעומדים מולי. האסתטיקה שאני מקפידה עליה עוזרת לי לרצות לפעול ולהספיק הרבה וגורמת לי להגיע להישגיים ולהצליח. אין לי ספק שאם לא הייתי עובדת\חיה
בסביבה מסודרת ומאורגנת, אילו הייתי מוותרת לעצמי על פעילות גופנית מסודרת וקבועה, ההישגיים שלי ברמה האישית והמקצועית היו נמוכים יותר.
טיפים לעצב את הבית כהשלמה לעיצוב הגוף
כדי להמחיש טוב יותר את כוונותיי, ריכזתי מספר טיפים שעשויים לייצר סביבת מגורים נעימה, בנגיעות קטנות ובתקציב נמוך. כמובן שתמיד אפשר להשקיע יותר בהתאם לתקציב, על מנת לעשות שינויים משמעותיים יותר.
חדר השינה שלכן– האם הוא מזמין, נוח ורומנטי? אם כן, זכיתן. אם לא, בואו נהפוך אותו לכזה. ראשית נבין כי חדר שינה ממלא את הצורך שלנו להגיע אליו כדי לנוח, להירגע אחרי יום עמוס והוא גם המקום הזוגי והפרטי שלנו ולכן המשימה הראשונה היא לגרום לחדר להיות כמה שפחות עמוס בפריטים מיותרים. חדר שינה אידיאלי מכיל בתוכו מיטה, שתי שידות לילה, ארון, שידת איפור (במידת הצורך) וטלוויזיה. את המיטה נאבזר במצעים נעימים מבד כותנה (כותנה מיצרית אם אפשר) בגוונים רגועים– לבן, אפור, אפרסק, סגול לילך וכו'. אני באופן אישי לא נוטה להשתמש במצעים מקושקשים שמעמיסים על המראה. לחלון נבחר וילון חצי שקוף, נניח על שידות הלילה גופי תאורה דקורטיביים עם גוון אור חם, נמסגר תמונה אחת או שתיים נבחרות מחיי הזוגיות שלנו, נפרוס שטיח מפנק בחזית המיטה– והרי לנו חדר חמים ונעים.
חדר המגורים – האם הוא המקום שאליו אתן משתוקקות להגיע אחרי יום שלם מחוץ לבית?
כאשר אנחנו פותחות את הדלת החלל הראשון הנשקף לנגד עינינו הוא חלל המגורים. הכי כיף שהוא מסודר, כי אז יש מן תחושת הקלה ונעים לנו להיכנס הביתה. גם כאן אני ממליצה להיפתר מדברים מיותרים, לא לתלות מעילים על הכיסאות בפינת האוכל, לא להניח את התיק על השולחן\הרצפה. עשו לעצמכם חיים פשוטים תייצרו לכך מקום, תבנו\תרכשו שידה המשלבת קולבים, מגירות, מדפים. תעשירו את חלל המגורים שלכם בכריות נוי מעניינות על הספה, שטיח מפנק, אומנות מגניבה על הקירות אפילו תצבעו את הקיר שישמש רקע לאחת התמונות ותתלו גוף תאורה דקורטיבי משמעותי אחד וכל השאר מסביבו מינימליסטים. אני אישית נמנעת מלרכוש "סטים" של גופי תאורה שנראים אותו הדבר רק בגדלים שונים זה משעמם ולא תורם לחלל מבחינה עיצובית. לאוהבי הפרחים (לי אישית זה מוסיף) השתדלו (או תשדלו את בן הזוג) להביא פרחים טריים וריחניים, זה משרה אווירת חמימות וגורם להרגשה נפלאה בבית (גם עציץ רענן עושה את העבודה).
המטבח– האם הוא משדר את אורך החיים שאתן רוצות? האם הוא עמוס בכלים לא שימושיים, מלא בחטיפים ומאכלים לא בריאים? האם המקום מזמין לשבת לאכול בכיף או רק לחטוף נשנוש ולברוח?
מטבח עמוס בכלים בכיור, ריח חריף העולה מפח האשפה, אף פעם לא עושה חשק לבשל או בכלל לרצות לאכול וליהנות מהאוכל. להפך, הוא לא מזמין להשקיע בארוחות וגורם לנו לחיות על "טייק אווי" או לאכול דברים מהירי הכנה– לא מזינים ולא בריאים .
כדי ליהנות מהמטבח שלנו ולסגל לעצמנו אורח חיים בריא, ראשית חשוב לדאוג לניקיון. לאחר חשוב לפנות את כל הדברים הלא שימושיים שעומדים על השיש שלכם. תעשו סדר בארונות תזרקו\תתרמו סירים וכלים ישנים. אחרי שסיימתם תאבזרו בשולחן וכסאות חדשים, מגבות מטבח צבעוניות, כלים וסירים ש"ישתוקקו" שתבשלו בהם, אוכל טרי ובריא. אני ממליצה לתלות מדף ולהניח עליו ספרי בישול (בריא כמובן), בדומה לפעם לפני עידן המחשב , זה נותן לנו תחושה ביתית.
חדר העבודה – האם החדר מלא בניירת וערימות של מכתבים חשבונות לא ממוינים?
רוב האנשים שיש בביתם חדר עבודה, מבלים בו לא מעט ואני מכירה זאת מקרוב. גם כאן חשוב לשמור על הסדר, לתייק הכול בקלסרים, לזרוק ניירת לא רלוונטית וכו'. אפשר לאבזר בזול, בקלות וביצירתיות את חדר העבודה שלכם למשל: את כל העפרונות\העטים, האטבים והסיכות שימו בצנצנות זכוכית, כאלו שנשארות לכן אחרי שנגמר בהן רוטב הפסטו, הורידו את המדבקות במים חמים ותקבלו צנצנת זה יפה ומיוחד. שולחן העבודה שלכם לא חייב להיות בהכרח רהיט יקר, אפשר לרכוש 2 רגלי חמור ופלטת זכוכית (כמובן מחוסמת) והרי לכם שולחן. את רגלי החמור תוכלו לצבוע באיזה גוון שבא לכם או להשאירו בגוון הטבעי (יפה ומתאים לכל רהיט קיים בבית).
* אורנית וסרמן – אדריכלית, מעצבת פנים והום סטיילינג. בוגרת בבית הספר הגבוה למקצועות ההנדסה והעיצוב "שנקר". מתאמנת באופן קבוע כשלוש שנים בסטודיו C בסניף מגדל המאה בתל אביב.