מחזה חדש המתכתב עם המציאות בישראל 2025,
בהשראת ספר שופטים ט' (משל יותם והאטד)
השלישי בטרילוגיה התנ"כית מאת אלמה וייך (מחזה ובימוי)
משתתפים:
איסק שוקרון – הבן שהופך למלך
שירה פרבר – האם
אייל שכטר – שר העיר
מיכל טופורק – יותם
גיא רון – ברק המורד
תיאטרון תמונע, שונצינו 8 תל–אביב
ראשון, שני 25-26.5 בשעה 20:00
שישי 20.6 ב 19:00, שבת 21.6 בשעה 20:00
כרטיסים ב 80 שקלים בקישור
"שערי הגיהנום ייפתחו", ביטוי עכשווי,
שערי הגיהנום נפתחו כבר בתקופת השופטים, כשהעיר שכם המליכה עליה מלך לא ראוי – וקיבלה בתמורה רצח, מלחמות אחים וחורבן כמעט מוחלט. יותם, שנמלט מהמלך הרצחני, מדמה אותו לשיח האטד – צמח קוצני וחסר פרי, ומזהיר את אנשי שכם שקוצר ראייתם יביא עליהם אסון:
"תצא האש מן האטד ותאכל את ארזי הלבנון".
"אש בארזים" הוא מחזה חדש מאת אלמה וייך, החותם את טרילוגיית מחזות התנ"ך שלה. המחזה מבוסס על פרק ט' בספר שופטים ומתחקה אחר דמותו של בן הפילגש של גדעון, השופט שהושיע את ישראל. לאחר מותו של גדעון, שואף הבן למלוך בכל מחיר, רוצח את שבעים אחיו – ורק אחד מהם, יותם, ניצל מהטבח.
העיר שכם ממליכה את הבן הרוצח למלך הראשון של ישראל. יותם, ששרד, מופיע ומספר את המשל הידוע – העצים מבקשים להמליך עליהם מלך, אך כל עצי הפרי מסרבים, ורק האטד היבש והקוצני מסכים, תוך איום ברור – אם לא יקבלו אותו – האש תצא ממנו ותשרוף את הכל.
העם מתעלם מהאזהרה. הבן הרוצח מולך, אך נתקל במרידות בלתי פוסקות – אפילו מצד שכם עצמה. הוא מגיב באכזריות, זורע את העיר במלח ומביא עליה חורבן ורעב. מרידות נוספות פורצות ברחבי הארץ, אך לבסוף, רגע לפני שהוא מוחץ מרד נוסף, אישה פוגעת בו, עם אבן גדולה. הוא פוקד על נערו להורגו, רק כדי שלא ייאמר שנהרג מידי אישה.
"אש בארזים" מחייה דמויות חדשות:
אמו של המלך – פילגשו של גדעון, שמגוננת על בנה עד שהוא הופך למפלצת.
שר העיר שכם – מניפולטור חסר מצפון שמושך בחוטים.
ברק המורד – חייל נאמן שהופך למלחך פנכה, מוותר על מצפונו ומתחבר לבעל הכוח.
הדרמה נשברת על ידי שילוב קטעי וידאו, מוזיקת טכנו וסצנות מחתרתיות מפתיעות – כולל סרטונים מתוכניות בישול קוריאניות וקטעי פרפורמנס אישיים של השחקנים מול הקהל.
"את המחזה כתבתי לפני ה-7 באוקטובר ולפני הרפורמה המשפטית, וגם אז התייחסתי למציאות מורכבת ואלימה שאנחנו חיים בתוכה. בכל זאת, אמרו לי, איך חזית את העתיד, כמו נביאה" אומרת אלמה וייך. כך היה גם עם "Fake", המחזה השני בטרילוגיה, שעסק ב"פייק ניוז" בתנ"ך.
"אני מתעניינת בבני אדם – בתכונות שמזהות את הגברי והנשי, בשקר ובמניפולציה, בחיים שלנו כאן ובסיכוייו של האיש הישר מול שלטון ללא רסן. זה מחזה על מלך רע – ועל כל מי שאפשר לו למלוך."
אלמה וייך למדה משפטים, אך רגע אחרי קבלת התעודה הבינה שמקומה בתיאטרון. היא כתבה וביימה מחזות רבים, כולל מחזות ששאבו את המקורות מהתנ"ך: "תג מחיר" (על עימות טעון בין ח"כ לבנו הטרוריסט, המחזה זכה בפרס הכתיבה והמשחק בפסטיבל עכו), ו-"Fake" (על רפורמה דתית ומניפולציה פוליטית במקרא).
לפרטים נוספים: הילה קומם 052-3534666, יהודה קורן 052-3350928.