תכנון פרישה – איך עושים את זה נכון?

חשיבה לעתיד במאה ה-21 היא כבר לא מותרות. מאחר ותוחלת החיים הממוצעת רק הולכת ועולה כל הזמן והיא מעל 80 שנה כיום, וגיל הפרישה הוא 62 לנשים ו-67 לגברים, יש לרובנו כ-20 שנה לחיות ללא הכנסה קבועה ממשכורת. אם חושבים על תקופה הפרישה מהעבודה לפנסיה, זוהי תקופת זמן שאפשר להעביר אותה בדרכים שונות: או להנות מהחיים מכל מה שצברנו, השגנו, בנינו ותכננו; או לחיות בדאגה ובצמצום כי אנחנו לא עובדים ואין לנו כסף להתקיים ממנו בשקט, אין לנו עיסוק והשעמום מפחיד אותנו ואולי אנחנו גם מרגישים בודדים כי כבר לא פוגשים אנשים בעבודה כמו שהיינו רגילים. 

מה ההבדל בין שתי האפשרויות? הוא נעוץ בכך שנדאג ונתכנן מראש את הפרישה שלנו. אם נשקיע מחשבה, נתארגן ונדע איך אנחנו רוצים לחיות את התקופה הזו, יש סיכוי הרבה יותר גבוה שהיא תהיה טובה ואיכותית, שנחווה בה אושר, וגם נהנה מהציפייה להגיע אליה. 

מתי כדאי להתחיל עם התכנון? כמה שיותר מוקדם. רוב האנשים מתחילים לחשוב על זה בשנות ה-30 לחייהם, כשהופכים להורים לילדים. ככל שנתחיל יותר מוקדם, כך ההכנות יהיו פשוטות יותר, בטח מבחינה פיננסית. ישנם כמה אספקטים מרכזיים בתכנון הפרישה שכדאי לתת עליהם את הדעת:

פיננסי: הרבה דובר ונכתב על החשיבות של תכנון פיננסי לקראת גיל הפרישה (ראו לדוגמא כתבותיו של שאול אמסטרדמסקי בכאן 11 על הפנסיה), במיוחד לאור ההבנה שאי אפשר לסמוך על המדינה שתדאג לנו לעת זקנה וכספי הפנסיה שצברנו לא במאה אחוז מובטחים שיהיו זמינים לנו בכמות ובעיתוי שנזדקק להם. אני ממליצה מאוד להתייעץ עם איש מקצוע המתמחה בתחום תכנון הפרישה כך שתקבלו תמונה מלאה ולא מוטה על החסכונות שיש לכם ושצפויים להיות לכם עד לגיל הפרישה והערכה של סכומי הכספים להם תזדקקו בעת הזקנה מתוך הנחה שתרצו לשמור על רמת חיים דומה לזו בה אתם חיים כיום.

היתרון של התייעצות עם מתכנן פרישה (על פני יועצי מס וסוכני ביטוח) הוא שהם עובדים באופן פרטי ועצמאי ואינם מקבלים שום אחוזים או הטבות מחברות ההשקעות ולכן אינם מוטים. יועצי תכנון פרישה אובייקטיבים ומקבלים את שכרם מהלקוח בלבד. בכל מקרה בדקו מראש עם איש המקצוע אותו בחרתם ממי הוא מקבל עמלות או תשלומים כלשהם וכך תדעו במי כדאי לכם להיעזר – זה שרק אתם מלשלמים לו.

חברתי: הוכח שלהיבטים חברתיים יש השפעה עצומה על הבריאות והשמחה שלנו, לכן ממש לא כדאי להזניח תחום זה. כדאי לחשוב מראש היכן תרצו לגור בעת הפרישה כשבר אין לכם מחוייבות למקום עבודה, מי חשוב לכם שיהיה לצידכם בשנים הללו. האם תרצו לגור ליד הילדים והנכדים, או דווקא ליד חברים ותיקים. האם מתאים לכם לעבור לדיור מותאם לבני הגיל השלישי שנותן את כל השירותים שתצטרכו במקום אחד, או להישאר איפה שאתם מתגוררים כיום. תכננו היכן תרצו לפגוש אנשים ואיזה סוג אנשים? מענה על השאלות הללו ימנע את האפשרות שתחושו בדידות שהיא אחת הרעות החולות של הזקנה. 

תעסוקתי: אספקט חשוב נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת כשמתקרבים לגיל הפרישה, הוא מה נרצה לעשות בתקופה הזו, איך נרצה לנצל ולהנות מהזמן שלנו. ישנם אנשים המחפשים עיסוק או עבודה שתתאים להם, כזו שחלמו עליה הרבה שנים וכעת יכולים להתמסר אליה, אם כתחביב, בהתנדבות או כמקור פרנסה נוסף. יש הבוחרים לפנות ללימודים בתחום הקרוב לליבם או מסקרן אותם, בין אם לימודים גבוהים או לימודי העשרה. ללא ספק זהו זמן נהדר להרחיב אופקים ולעסוק במה שאתם אוהבים ועושה לכם טוב.

בריאותי: שמירה על הבריאות שלנו לפני ואחר הפרישה הוא חלק מחיינו שהקפדה עליו תיתן לנו איכות חיים גבוה במיוחד. שמירה על הבריאות, הן הפיזית והן הנפשית חשובות בכל גיל אך היא משמעותית עוד יותר בגיל הפרישה בו יש סיכון לאבד עניין וטעם כשיוצאים ממעגל העבודה היצרני. מתוך הבנה שהגוף שלנו מאבד מכוחו בשנים המתקדמות לחיינו כדאי שיהיו לנו כספים המיועדים לטיפולי בריאות במקרה הצורך. כמובן מניעה היא יעילה עוד יותר ואם נדאג כבר מגיל צעיר לטפל בגוף ובנפש שלנו היטב, הם יגמלו לנו בתפקוד טוב בגיל הזקנה.

רק בריאות ואושר,

זיוה זוהר

מנהלת חשבונות וחשבת שכר בכירה

050-2324335

http://www.zivazohar.co.il/

שתפו את הפוסט

השארת תגובה

מגזין מדור לדור - גיליון החודש
מגזין מדור לדור 138
המלצות החודש
לרכישה
לרכישה
לרכישה
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
צור קשר
משחקי חשיבה במבצע - מודעה
עינת בכור - רוצה לנהל בראש שקט?
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן