מהמשתלה והחממה לצלחת שלך

"ארץ זבת חלב… חלב ודבש" זוכרים את השיר? זה פסוק מספר דברים שהולחן לראשונה בשנת 1952. הפסוק מביא עימו ניחוח מוסיקלי ארץ ישראלי וזו ההרגשה שקיבלתי כשיצאתי מפגישה עם דודו מגל, אחראי פיתוח של חברת "חישתיל".

חישתיל היא חברה המתמחה בשתילי ירקות לחקלאים, צמחי תבלין, משתלות גינון ונוי.

היסטוריה: הוקמה ב – שנת 1974 על ידי יחזקאל ובת שבע דגן, ובעודנו יושבים בסניף חישתיל במושב נחלים, אנו בעצם יושבים בתוך המשק שלהם. דודו מגל החל דרכו בחברה בשנת 1975 וכיום אחד השותפים בה.
לאחר שהשיטה פעלה בארצות הברית כשנתיים, ניסה יחזקאל  להביא אותה לארץ, אך לא האמינו בה. השיטה הייתה הניגוד הגמור לתפיסות הפילוסופיות של המוצר באותה תקופה. עם השנים יחזקאל לא ויתר והביא את שיטתו של ג'ורג' טוד, ממציא שיטת SPEEDLING, הפירמידה ההפוכה.

הסניף הבא היה בכפר ידידיה שהוקם ב – 1975 – דודו הוא אחד הבעלים שלה ולאחריו הקימו משתלה בימית (כשהייתה), בעפולה ובאשקלון.

נכון להיום הם פרוסים ב- ארבעה אתרים כדי לנצל את היתרונות הגלומים בהם ומתאימים לנו:
עפולה – צמחי אם וצמחי תבלין שרובם (התבלין) מיועדים ליצוא.
כפר ידידיה – שתילי ירקות לשוק מקומי.
מושב נחלים – שתילוני נוי לגינה ולמרפסת שחלקם מיועדים ליצוא ובעונות מסוימות שתילי ירקות.
אשקלון – שתילי ירקות רגילים, שתילי ירקות מורכבים וחלק ניכר מהתוצרת של אשקלון עוברת ליצוא.

האם רוב השתילה שלכם רובוטית?
לפי הסרטון באתר נדמה שיש כאן התערבות מרובה של טכנולוגיה, דודו משיב: "הטכנולוגיה קיימת בהשקייה, בדישון, בריסוס, בשתילה ובמיון השתילים. בד בבד יד אדם פועלת כאן  רבות.
אנו מעסיקים אנשים רבים ובכל סניף יש גם עובדים בעלי "צרכים מיוחדים" המתגוררים בסביבה. חשוב לנו להעסיק אותם כאמירה חברתית. חלק מהם עובדים אתנו כעשרות שנים, כאחד העובדים וכחלק מהמשפחה."

מה לגבי הדברה? מה לגבי תקני איכות?
"חישתיל עובדת לפי התקנים המחמירים הן באיכות הסביבה, בבריאות העובדים, בבריאות המוצר ובראיה שאנו חלק משרשרת שבסופה יש מוצר אותו אוכלים.

מספר מטרים מאתנו הולך הרסס בחליפה ובמסיכה  ומרסס ריסוס מותאם. אחר כך הוא ישטוף את המרסס לפי תקנים של מי תהום.

החקלאים מקבלים מאתנו אינפורמציה והם מחויבים לעמידה בתקנים, בנושא בריאות זרעים ודיווח על ידי מה טופלו השתילים. זו השרשרת המבטיחה לצרכן הסופי את העגבניה, הפלפל ועוד מהירקות האיכותיים והבריאים. אני מודה שאנחנו עושים את מרב המאמצים מצדנו לספק את הייעוץ וההדרכה, אך לא יכול לדעת בוודאות של 100% שכך האחרים פועלים.

לחישתיל יש משתלה אורגנית שסיסמתה "אורגני אורגינלי". הלקוח שניגש למדף בחנות הירקות אינו יודע במה מרססים אותם. מדובר פה בעניין של אמון. אנחנו שומרים על כל הכללים ב 100%.

כל הצמחים מיועדים לעונות מסוימות. המוצרים מיועדים לאור ושמש מלאים, כך שאם מישהי קונה עציץ תבלין, למשל של ריחן, והיא רוצה להעמיד אותו בתוך המטבח, עליה לדאוג לתנאי אור ושמש מלאים.

אנחנו יושבים מול מצעים מלאים בצמחים צעירים והוא מסביר שבקיץ לא מחזיקים במושב נחלים צמחים בוגרים כיוון שזו עונת המזיקים. הם ממתינים לעונת הסתיו והחורף כדי להביא צמחים צעירים. תוכלי לזהות טכנית צמח בוגר ככזה שנשפך מהסלסלות לאורך כשני מטרים.
אנחנו לא מייצרים צמחי בית בכלל.

מהו שתיל מורכב?
"הרכיבו כבר בימי התנ"ך. הטכנולוגיה קיימת זה שנים בדרום מזרח אסיה, שם הילדים וההורים מרכיבים שתילים. אנו עוסקים בשיטה שונה שמתאימה לאזור הישראלי ועומדת בתנאי מזג אוויר קשים.
לוקחים צמח ממנו רוצים לקטוף פרי, מורידים ממנו את השורש, לוקחים צמח שהשורש שלו חזק יותר ובעזרת מניפולציה מחברים ביניהם, כך שמערכת השורשים החדשה חזקה יותר, עמידה לתנאי האקלים, מסננת מפני מזיקים ומניבה יבול רב ואיכותי."

היתרונות:
נדרשים פחות חומרי הדברה בקרקע.
חיסכון עבור החקלאי.
חיסכון בזיהום אוויר ומי תהום.
חיסכון בזיהום הפרי כי ההרכבה נמצאה כמסננת את מרב החומרים והמתכות מהקרקע.
הפרי בריא יותר, עמיד יותר ונמצא בעונות בהן היבול כבר יורד.

והטעם?
"אחלה שאלה" עונה דודו
"אני אדם זקן, ובהיותי נער בחורף לא היו מלפפונים, עגבניות, לא אבטיחים ולא מלונים. היה סלק, כרוב, צנונית וגזר וכך עשינו מרק, תבשילים וכו'. כיום הורגלנו לראות במשך כל השנה את כל המוצרים, שלא בעונתם הנכונה. מכאן שהם לא גדלים בתנאים האופטימליים ואנחנו שואפים ליבולים גבוהים ובהרבה מקרים זה בא על חשבון הטעם. אנחנו שואפים למראה גדול מבריק, צבע יפה וזוהר. כלומר, כיוונו בטיפוח לצורכי העין, הרצון לזמינות, שמשמעותו לגדל בקיץ בחממות ולא דווקא לצורכי הטעם."

"יש חזרה ויש סיגמנטים שניתן למצוא בשווקים כמו עגבניות וצ'רי. אני למשל אבחר עגבניה קטנה, מצמח מצומק, עסיסית בעלת טעם חזק, בעלת חמיצות בולטת וטעם חזק ואפילו אלכלך את החולצה בזכות העסיס, רק שלצערי לא יקנו את העגבניה כי היא אינה יפה לעין והורגלנו לצבע וצורה מסוימים."

בראיה שלי, התברכנו בחקלאות שיודעת לספק את המוצרים 360 ימים בשנה. זה לא ברור מאליו שיש כזה שפע ומחלקת המחקר והפיתוח שלנו עובדת באופן אינטנסיבי לשם כך.

איפה אפשר לרכוש את המוצרים שלכם?
"אין זהות בין התוצרת שנמצאת על המדפים לחישתיל. אנחנו חוליה שאינה חלק מהפרזנטציה של המגדל. ניתן לקרוא באתר שלנו תחת "לקנות חישתיל" ולבחור היכן לרכוש את המוצרים, ואדגים:

יופי של ירקות עין יהב, שחלק נכבד מהמגדלים שלו הם לקוחות שלנו, מבליטים במיתוג את השם שלהם. לציבור יש התחייבות מהמותג לרצף אספקה ולעמידה בתקנים ואיכות, כך שמבחינתנו כשהלקוח יראה את המותג על המדף, הוא ידע שהוא רכש מוצר בעל איכות מסוימת.

ענבי טלי, ששמם מושרש בארץ כאיכות, אתה יודע שכשאתה מרים סלסלה של ענבי טלי שאמנם תשלם מעט יותר אך יש לך איכות ביד, אתה יודע איזו עסקה עשית. יש להם טכניקה שהמגדלים נמצאים תחת פיקוח והדרכה, מאוגדים ביניהם בידע וזנים וזה מורגש בביקוש.

אנחנו לא מתחת לרדאר. במרכזי הגינון בפגישה עם הלקוח מתחום ההובי שרוצה לעצמו קצת ירקות, תבלינים או שתילים לגינה, תמצאו את השם שלנו.

מרכז הפצה
אנחנו נכנסים למרכז ההפצה אליו מגיעים הצמחים והמראה מלבב, צבעוני, מסודר, נקי, ומדיף ריחות נעימים שעושים חשק לעבוד כאן.

אנחנו הולכים לבקר את הרובוט. ליד הרובוט ישנם מצעים עם שקעים. הרובוט לוקח בסיסי עציץ מפלסטיק ומכניס אותם לתוך המצע. לבסיסים צורת פירמידה הפוכה. לאחר מכן הרובוט לוקח את השתיל, שהוכן עבורו בעוד מועד ומכניס אותו באופן מדויק לפירמידות וכך התהליך מתחיל על המסוע. נראה כמו חוויה לצפייה בעיקר לילדים שרוצים לדעת איך הריחן, למשל, החל את חייו לפני שהגיע למנת הפסטה שבצלחת.

_V4A9409
שיטת הפירמידה: בעבר היו זורעים ומשקים, מדללים ושוב משקים, ואז מחכים לראות מהי התוצאה. כיום אתה שותל שתיל במגש בעל תאים מנוקבים בצורת פירמידה ומגיע להנבטה מלאה ואחידה.

למרכז ההפצה מגיעים לקוחות עבורם אנו מכינים עגלות עם מגשים לפי ההזמנה שלהם. הלקוחות הם מרכזי הגינון מהאזור שמגיעים למושב נחלים.
גולת הכותרת מבחינתו הוא "הפנטסטיק": מוצר חדש של עץ של פלפל על סטיק.

אמרת שאת כתבת בעיתון "מדור לדור" ואני רוצה לומר לך משהו
"העיתון נקרא מדור לדור. אנחנו דוגמא ומופת לחברה שפועלת למעלה מ- 40 שנה בשותפות של אנשים שונים, אבל יש מכנה משותף: אנחנו חרוצים, ישרי דרך, נאמנים ומאמינים בתעשייה, במותג ובשיטה ובהתאם משקיעים את הנשמה.
עמית, המנכ"ל שראית כשהגעת, שעסק בשטיפת הרכב שלו (ולא שלח עובד זוטר לעשות זאת בעבורו), הוא דור שני והילדים שלו עובדים כאן בחופשות מהצבא או בין הלימודים. גם בתו של מוטי, אחיו, עובדת כאן. היא בחורה רצינית שמשקיעה."

האם יש כוונה להתרחב בארץ?
"לא, ולמה אני אומר "לא", כי בארץ היקף שטח הגידול, בפרט באזור אשקלון, נרחב מאוד ואין לנו צורך בהתרחבות".
בנוסף, יש לנו משתלות בחול:
"בתורכיה, דרום אפריקה, איטליה, בוסניה, צרפת ובונים משתלה בארצות הברית. התחלנו בארצות הברית ועתה סוגרים מעגל וחוזרים לשם.

האם יש לכם תערוכות בחו"ל?
אנחנו מאוד מוכרים בחו"ל כי עשינו מהפכה, בפרט באירופה. לקחנו את נושא התבלינים והפכנו אותו לצורכי גינון. מבחינתנו זה נקרא צמחיה מועילה: עצי נוי מועילים בתוצרתם.
מה התוכניות שלכם לעתיד?
"אנחנו כל יום מתגעגעים למחר" משפט של שמעון פרס שהוא סמל לאנרגיה מתחדשת כל הזמן וכמותו, אנחנו מלאים בתוכניות.

ובכל זאת, רעיון אחד ?
דודו משיב "אם אגלה לך אצטרך להרוג אותך".
"אני אסביר: בחלק ניכר מאדמות העולם, בנתונים הנוכחים אי אפשר לגדל בגלל חום, קור, מליחות, PH, הרכבי הקרקע ועוד. אנחנו מאמינים שבזכות ההרכבות, נוכל לשתול ולקטוף בעתיד."

 

שתפו את הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
שיתוף ב print

תגובה אחת

  1. יחיאל עיני הגב

    שלום
    אני חלק מגינה אורגנית קהילתית בכפר הירוק .
    היכן ניתן לקנות שתילים אורגניים שלכם .
    קראתי שאתם נותנים הדרכות האם אפשר לרכז מספר חברים בגינה הקהילתית ולקבל הדרכה .
    נהנתי לקרוא את המאמר
    תודה

השארת תגובה

 
גיליון החודש
שער מגזין 90
המלצות החודש
פרסומות
צור קשר
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן