משתלם לשנינו: כל מה שצריך לדעת על עסקאות ברטר

עסקאות ברטר הן למעשה שאריות של העולם הישן, התרגום לעברית של ברטר הוא סחר חליפין. לפני המצאת הכסף, כל העסקאות והחלפות המוצרים והשירותים התקיימו למעשה בשיטה של סחר חליפין – תפוחי אדמה תמורת תרנגולת וכדומה. גם היום, למרות שאולי זה פחות נפוץ מפעם, ברטרים תופסים מקום לא מבוטל אצל עסקים. גרפיקאית שעושה ברטר עם כותבת תוכן, מאמנת עסקי שעושה ברטר עם בונת אתרים. ניתן אף להיכנס לקבוצות פייסבוק ייעודיות של ברטרים והחלפה של שירותים.

"ברטר זה חינם?" ממש לא!

נתחיל מהסוף: עסקאות ברטר חייבות במיסוי. שוב פעם, כשאנחנו מדברים על עסקאות ברטר שנערכות בין עסקים או חברות (ולא בין אנשים פרטיים), חשוב לזכור שעסקאות כאלה חייבות במיסוי, ולכן זאת לא עסקה חינמית כמו שנהוג לחשוב. שני הצדדים בעסקה מחוייבים לדווח על מה שקיבלו בתמורה בין אם זה מוצר או שירות מאחר ועל פי החוק גם אם הם רק שווי כסף – יש לדווח עליהם. 

מתי עסקאות ברטר טובות לעסק?

ישנם מצבים בהם ברטרים יכולים להיות מועילים עבורינו, וגם אז כדאי לפקוח עיניים ולחפש עסקים אחרים שמציעים ברטרים שרלוונטיים לנו, וגם להציע כאלה בעצמנו, במיוחד אם יש שירות או מוצר שאנחנו זקוקים לו.

מתי עסקאות ברטר יעילות במיוחד:

  • עבור עסק בתחילת דרכו, ברטרים יכולים להיות מצוינים: עסק כזה יכול להנות מהברטר שיעזור לו לבסס שם טוב, ניסיון מקצועי וכן לשווק את עצמו כך שעוד לקוחות יכירו אותו.
  • עסק שכרגע יש לו בעיות בתזרים המזומנים – ברטר יכול להיות פתרון מצוין שלא דורש כסף זמין אך יכול לאפשר המשך התפתחות וגדילה של העסק. 

ממה להיזהר בעסקאות ברטר?

יש כמה שאלות שרצוי לענות עליהן לפני סגירת עסקת הברטר:

  • האם יש לי אכן צורך אמיתי בשירות שיש לבעל/ת העסק השני/ה להציע לי? לא להיגרר סתם לעסקאות שהן מיותרות כרגע.
  • מה העלות המשוערת של השירות/המוצרים שאני אתן והאם היא שוות ערך לעלות שאקבל בתמורה? יש לבדוק זאת לעומק על מנת שלא ייווצר מצב שניתן שירות בשווי גבוה ונקבל תמורה בשווי נמוך משמעותית. הקושי להעריך שווי, גורם לפעמים לחוסר כדאיות של עסקאות כאלו. ישנם אף  הטוענים כי עסקאות ברטר מזיקות כי הן מאפשרות להתעלם מהדבר המסובך הזה שנקרא כסף ולהמנע מהתעסקות בו למי שבכל מקרה מתקשה בכך ובמקרה כזה עדיף להימנע מהן. 

אז איך מעריכים את שווי השירותים המוחלפים בעסקת הברטר?

ישנן כמה דרכים לאמוד את שווי העסקה של שני הצדדים:

  • משך העבודה – האם יש מכנה משותף באורך הזמן של ביצוע השירות של שני הצדדים?
  • עלות שעת עבודה  גם אם לדוגמא שני השירותים המוחלפים לוקחים 5 שעות עבודה, האם לשני קצוות הברטר ישנו את אותו ערך כספי לשעת העבודה?
  • תועלות סופיות – ייתכן, כי בסופו של ענין תגלו, כי העסקה משתלמת יותר לצד השני, הן מבחינת עלות שעת עבודה, והן מבחינת משך העבודה, אך עם התועלת שווה לכם בסופו של דבר גם תמורת המחיר אותו אתם משלמים בשירות שלכם, אז אין סיבה לוותר על הברטר.

לסיכום, שיקלו עסקאות ברטר כשאלה מועילות ונכונות לעסק שלכם. אך עשו זאת במחשבה ומתוך ידיעה שצריך לדווח עליהן ולכן יש להן עלות מסויימת שכדאי לקחת בחשבון.

בהצלחה!

 

שתפו את הפוסט

השארת תגובה

מגזין מדור לדור - גיליון החודש
מגזין מדור לדור 142
המלצות החודש
לרכישה
לרכישה
לרכישה
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
צור קשר
משחקי חשיבה במבצע - מודעה
עינת בכור - רוצה לנהל בראש שקט?
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן