מבצע החלפת נקבות נשרים יצא אתמול משמורת הטבע גמלא בצפון הארץ אל שמורת הטבע חי בר יוטבתה בדרומה.
קרדיט צילום: מזי מג׳נגי מוסקוביץ, שרית פלאצי, מור אוחנונה רשות הטבע והגנים.
ששני נשרים המוחזקים בכלוב רבייה בשמורת הטבע גמלא לא הצליחו להתרבות לאורך מספר שנים. כדי לסייע ברבייה החליטו בגרעין הרבייה של פרויקט פורשים כנף להחליף נקבה בתקווה שיוצר זוג פורה. הנקבה מכלוב הרבייה בשמורת הטבע גמלא בקעה בספרד בשנת 2018 ושהתה בגמלא משנת 2019. עד היום השידוך לא צלח וזוג הנשרים לא העמיד גוזלים. בגרעין הרבייה חיפשו נקבה פורייה חלופית ומצאו נקבה בכלוב הרבייה בשמורת הטבע חי בר יטבתה. מדובר בנקבה. שלא שרדה בטבע ולכן הוחזקה בשבייה לצורך רבייה.
אמש יצאו פקחי רשות הטבע והגנים למשימת החלפת הנקבות. לאחר 8 שעות חוברה נקבת הנשר מהצפון עם זכר בשמורה ונלקחה נקבה נשר פוריה מהדרום חזרה אל הזכר בגמלא. זה היה מסע מפרך שהסתיים בהצלחה. אבל ההצלחה האמתית תהייה אם השידוך יצלח.
כדי שהעופות הדורסים יתרבו בשבי, יש לדאוג להם לבני זוג מתאימים, לתנאים מתאימים, ולמקומות מתאימים להדגרת הביצים ולגידול הגוזלים. במקרה שזה לא מצליח מנסים ברשות הטבע והגנים להחליף פרטים כאשר הזוגות אינם יצרנים, על מנת להגדיל את סיכויי הרבייה.
הנשר הוא עוף דורס גדול הדואה בשמים ותר אחר פגרים למאכל. בעבר הלא רחוק מאות נשרים קיננו בכל האזורים ההרריים והמצוקיים בישראל. כיום ישנם בישראל כ-180 נשרים בלבד!
הרעלות מפגרים מורעלים, תרופות ווטרינריות, התחשמלות והתנגשות בקווי מתח, ציד והפרעות במקומות הקינון על ידי מטיילים – השפיעו על הירידה הקיצונית בכמות הנשרים וכיום הם בסכנת הכחדה חמורה ומתקיימים רק בזכות מאמצי שימור נרחבים.
רביית הנשרים דורשת בדיקות גנטיות לקביעת זוויג הנשר, בחירה נכונה של פרטים לצורך יצירת זוגות הכוללת גם התאמה לתנאי האחזקה ומצבו הפיזי של הפרט כי חלקם נפגעו בטבע ונותרו נכים ומתן תנאים טובים. בזכות גרעין הרבייה וההשבה במסגרת פרויקט פורשים כנף שבו נשרים לקנן בכרמל לאחר הכחדה והיעדרות של 50 שנה וכעת השבת הנשרים לשמורת גמלא ולגליל התחתון בעיצומן.