ליגאל אפרתי מחבר הספר "מיהו המאמן המנטלי המתאים לי?" ירד האסימון. יש ביקוש עצום לסיוע מנטלי, אבל סקציית המאמנים האישיים /מנטליים לא יכולה להצטרף למאמץ המוסדי במדינה במיוחד בימים של אחרי מלחמת חרבות הברזל כי זה מקצוע לא מוסדר.
מאת: זהר נוי צילום: אילה בר אור
כשאתם חושבים על אימון מנטלי על מה אתם חושבים? על ליווי עמוק, יסודי ומשמעותי של איש מקצוע מיומן או על "פלסטר זמני" בדרך לטיפול ה"אמיתי"? אם אתם חושבים על פלסטרים כדאי שתקראו את הספר "מיהו המאמן המנטלי המתאים לי? מחשבות על דמותו של המאמן המנטלי החדש" שכתב יגאל אפרתי. בספר שילוב של ידע מדעי ומעשי והצגת גישה חדשה שמשווה את המקצוע של המאמן המנטלי עם המקצוע של מאמן הספורט וגוזרת ממנו את הדרישות לידע שנדרש מהמאמן המנטלי כפי שמפורט בספר.
ספרו של יגאל אפרתי הוא התרגום המעשי של החזון שלו להפוך את המקצוע של המאמן המנטלי למקצוע רשום, מוכר ובר פיקוח כדי להכפיל משמעותית את כוח הסיוע המנטלי. בספר תובנה מהפכנית על תפקידו של המאמן המנטלי בעיצוב התודעה האנושית והשפעתה על חוויית החיים וצוהר לעולם האימון. המחבר מציע להפוך את האימון המנטלי למקצוע מוכר ומבוסס מדעית כמו אימון ספורט, דבר שישנה מהותית את פני המקצוע החשוב הזה.
"אני מציע מודל הכשרה חדש למאמנים מנטליים שמבוסס על ההכשרה של מאמני ספורט", אומר יגאל אפרתי. "כמו שמאמן הספורט לא מטפל ולא מרפא ובכל זאת חייב להכיר את המערך הגופני כשהוא מאמן כך גם המאמן המנטלי לא מרפא או מטפל, אבל חייב להכיר את מנגנוני התודעה שגורמים לנו לפעול. עליו להבין שמנגנונים אלה הם רפלקסים נרכשים, ולכן הם מפעילים אותנו בלי שנוכל להתנגד ומכאן גם מתחיל הסבל האנושי". לגישתו של אפרתי "האימון המנטלי מכוון להקל על הסבל ולאפשר נגיעה באושר".
"התובנה בספר היא שאם נתייחס למאמן מנטלי כמו שמתייחסים למאמן הספורט, נדרוש ממנו ידע נרחב בתחומים שונים כמורה ולא כמטפל, נבנה למקצוע מערך למידה מוכתב על ידי המדינה ונהיה כפופים לפיקוח נוכל ליהנות ממה שמאמן הספורט נהנה – מההכרה ומההשגחה של המדינה, ואז תהיה גם רמת אימון גבוהה. אפרתי מציג את המוח כשריר שאפשר לאמן ולפתח.
אחת האבחנות שיגאל אפרתי עושה היא שכל אדם הוא תוצר של שני תהליכים אבולוציוניים ולכן הישרדותיים שאין לו כל שליטה עליהם.
"התהליך האבולוציוני הראשון הוא הגנטיקה והתהליך השני הוא האפיגנטיקה בה נוצרים שינויים ש'רוכבים' על הגנום ומוסיפים יכולות נרכשות שעוצמתן חזקה מזאת של הגנום. האפיגנטיקה היא התהליך שמאפשר לנו ללמוד דברים חדשים גם אם הם מנוגדים 'לכתוב בגנום', אבל חיוניים להישרדות. כל אחד מאיתנו הוא התוצאה האקראית של הרצף של שני תהליכים אלה!".
בספרו "מיהו המאמן המנטלי המתאים לי?" (הוצאת ספרי ניב) מציע יגאל אפרתי תפיסה מהפכנית של אימון מנטלי כמקצוע מבוסס מדע שמשלב תובנות מפילוסופיה, ממדעי המוח ומתורת אימון הספורט. הוא קורא להכרה מקצועית באימון מנטלי ולהעמקת ההכשרה של מאמנים כדי ליצור כלי רב עוצמה להתמודדות עם אתגרי החיים המודרניים ולקידום ההתפתחות האנושית.
"אם נחזור להשוואה בין מאמן מנטלי למאמן ספורט הרי ששניהם לא מרפאים או מטפלים במחלות, אלא מלמדים ומפתחים יכולות. זוהי תפיסה שיכולה לשנות את חייהם של מיליוני אנשים במיוחד בתקופות משבר כמו מלחמה כשרבים זקוקים לתמיכה נפשית והם לא חולים, אלא רק חסרים את הידע המנטלי שדרוש כדי להתמודד עם חרדות, עם סבל ועם שאר תחושות מקטינות ופוגעניות, חסר להם הידע להתמודד עם מה שהחיים 'זורקים עליהם'".
"בשני המקרים, מי שינסה 'לרוץ את המרתון' יוכל תמיד להיעזר באימון מקצועי כדי להשתפר ולמנוע פגיעה בעצמו. זוהי הבנה שמציגה את מקצוע המאמן המנטלי כמקצוע שראוי להתייחסות, לפיקוח ולהכוונה מטעם המדינה כמו שנדרש למאמן הספורט".
יגאל אפרתי (74) עבר כמה תחנות בחייו בהחלטה מושכלת שבכל עשור הוא ישנה עיסוק. בשלב מסוים השתלב בהייטק ופעל במסגרת סטארט אפים שנתנו לו כמה רעיונות מקוריים לגבי פעילות המוח האנושי. במקביל הוא התעניין מאוד בפילוסופיה, בדמיון מודרך ובאימון מנטלי.
"שני דברים מכוונים את חיי", אומר יגאל אפרתי שמסביר את היכולת הייחודית שלו ללמוד תחומים רבים ולהמציא את עצמו מחדש בכל פעם בתחום אחר. "קודם כל, מאז שאני זוכר את עצמי, אני סקרן, מטיל ספק בכל ידע, כמובן לאחר שלמדתי והכרתי אותו. תכונה זו אפשרה לי להיות אוטודידקט, כלומר להיות מסוגל ללמוד לבד, ידע חדש. אני משתמש בידע הזה כדי לשחרר את המתאמנים שלי מהאשמה ומההתייחסות לעצמם כלקויים וביחד, אנו בוחרים את הסיפור המקדם, שהמתאמן בוחר בו כבסיס להמשך חייו. כך שהשיטה שאני ממליץ עליה, כבר נוסתה בהצלחה".
למי מיועד הספר?
"הספר פונה קודם כל למי שמחפש עזרה בהתמודדות היום יומית. רק כשהמתאמנים הפוטנציאליים ידעו מה לחפש במאמן שהם רוצים, שהוא עבר הכשרה משמעותית ושהמדינה מפקחת על התכנים ועל האתיקה והמקצועיות, יהיה להם קל לבחור מאמן שיוכל באמת יעזור להם. זוהי דרישה לשינוי, שתגיע מלמטה".
יצאו לאור הרבה ספרים על אימון. במה שונה הספר שלך?
"קודם כול הוא שונה בכך שהוא יוצא חוצץ נגד התפיסה המקובלת של אימון שמקודמת על ידי הפדרציה לאימון. נקודת המוצא שלהם היא שהמתאמן 'כבר יודע' מה הוא צריך והמאמן צריך להקשיב לו ולכוון אותו אל הידע שהוא כבר יודע. אם נחזור למרתון אזי ההנחה היא שהמתאמן 'כבר יודע' מה הוא צריך לעשות כדי לרוץ את המרתון של החיים, הוא לא צריך ללמוד שום דבר חדש ולסמוך על עצמו ועל הידע שלו – לי זה נראה מופרך מהייסוד. הספר שלי עוסק בידע שחסר ואנו לא יודעים כלל שהוא חסר עד שנפגענו".
איך הספר שלך יכול לעזור לקורא?
"קודם כול, להציג בפניו שגם אם הוא מתקשה וסובל הוא לא לקוי, לא חולה ולא מופרע, אלא פשוט חסר לו הידע הרלוונטי כדי להצליח בפעולותיו. כך הוא יוכל להיפטר מחוסר האמון בעצמו, מהוויתור מראש על החיים 'אני כבר יודע שאכשל' ללא סיבה אמיתית, אלא מדומה".
"הדבר החשוב שהמאמן יכול להקנות למתאמן היא ההכרה שהוא חי סיפור, שנבנה באופן אקראי על פי מה שהסביבה יצרה בשבילו. אם אדם חי סיפור, מה שנקרא בשפת האימון פרדיגמה שפוגעת בו והסיפור הוא רק סיפור, הרי שהמאמן יכול לעזור לו לבחור סיפור חדש ומקדם לחייו ובאמצעות התהליך הטבעי שנקרא 'טרנספורמציה מנטלית' להחליף את הסיפור המגביל בסיפור מקדם".
"מושג מפתח בספר הוא 'הטרנספורמציה המנטלית'. טרנספורמציה מנטלית היא שינוי עמוק ובר–קיימא באופן שבו אנחנו תופסים את המציאות ומגיבים לה. זה לא רק שינוי התנהגותי שטחי, אלא זהו שינוי ברמה העמוקה ביותר של התודעה. משנוצרה הטרנספורמציה הרצויה בכל תחום נעלמות החרדות והאושר נוכח."
כל אחד יכול להצליח באימון או שנדרשת מוטיבציה יוצאת דופן?
"כדי להצליח באימון על המתאמן ללמוד לסמוך על המאמן שיהיה עסוק בו ולא בעצמו, שלא יתיימר לדעת מה המתאמן מרגיש, אלא ילמד כיצד לשמוע מהמתאמן מה הוא מרגיש, עליו להבין שהאימון קורה בין הפגישות ולא בחדר האימון ולהתאים את התנהגותו למה שנלמד. חשוב מאד שתהיה מוטיבציה, אבל הרי אם הייתה אולי הוא לא היה זקוק למאמן – זהו חלק מתהליך האימון: בנייה של משמעת עצמית, מוטיבציה, ועוד יכולות נרכשות שיסייעו לו שעל המאמן להכיר אותן".
אז בעצם יש תמיד תקווה לשינוי?
"בוודאי שיש תקווה. אם לא הייתה תקווה לשינוי לא הייתי מוציא את הספר הזה כי לשם מה לטרוח ולכתוב כל כך הרבה מלים?".
את הספר "מיהו המאמן המנטלי המתאים לי? אפשר להשיג באתר הוצאת ספרי ניב או באמצעות האתר של יגאל אפרתי www.learningstrategies.co.il