הסדרה תארח את מיטב נגני העוגב בעולם, שיגיעו ארצה במיוחד עבור הסדרה והרפרטואר מהרנסנס ועד ימינו.
בקונצרט הפתיחה יובל רבין ינגן עם שתי בנותיו התאומות בנות ה 15
שישי 20.10.23 בשעה 11:00
אודיטוריום מוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה
מחיר כרטיס 60 שקלים
מחיר הסדרה (9 קונצרטים) 300 שקלים בלבד!
ילדים, נוער וחיילים כניסה בחינם (ילדים בלווי מבוגר)
קבוצות – בהרשמה מראש. קופת כרטיסים במזומן בלבד או בפייבוקס (במקום)
לרכישת כרטיסים GoShow. מידע והרשמת קבוצות בטלפון 054-817-3351
ד"ר יובל רבין – עוגב Dr. Yuval Rabin – Organ
גפן רבין – כינור Gefen Rabin – Violin
תכלת רבין – צ'לו Tchelet Rabin – Cello
בתכנית:
פליכס מנדלסון – סונטה מס' 4 לעוגב סולו F. Mendelssohn – Organ Sonata No. 4
יוהנס ברהמס – פוגה לעוגב בלה במול מינור J. Brahms – Organ Fugue in a flat minor
יוהנס ברהמס – כורל פרליוד Herzlich tu mich verlangen J. Brahms – Organ Choral:
יוזף ריינברגר – קונצ'רטו/סוויטה לכינור, צ'לו ועוגב J. Rheinberger Concerto/Suite for Violin, Cello and Organ
הסונטות של מנדלסון הן לא רק מפסגות הרומנטיקה הגרמנית לעוגב, אלא מאבני הדרך של ספרות העוגב בכלל. מנדלסון למעשה יוצר צורה חדשה בכתיבה לעוגב, שהובילה מלחינים רבים לכתוב בעקבותיו. לסונטה שבתכנית ארבעה פרקים. כאשר כל אחד מהם מפתח סוגה שונה בכתיבה לעוגב, והיא ללא ספק אחת מפסגות יצירתו.
ד"ר יובל רבין ביצע את הסונטה מס' 4 לעוגב סולו במקומות שונים ברחבי הגלובוס. הביצוע שנכלל בדיסק מנדלסון, שיצא בהוצאת MDG ב – 2013 זכה לשבחים. להלן הקלטה מקונצרט מצולם ב 2020.
הפוגה של ברהמס, היא יצירה מלנכולית ומלאת עומק, שמתכתבת במובנים רבים עם באך, ולא ניכר בה שהיא אחת היצירות המקדמות של המלחין. כורל–הפרליוד שבתכנית הוא בין היצירות האחרונות של המלחין (נכתב כשנה לפני מותו).
הסויטה מאת ריינברגר בנויה מארבעה פרקים. במקרים רבים, כשהעוגב מנגן עם כלים נוספים, הוא מלווה אותם. בסוויטה זו העוגב מנגן ככלי שווה, ובמקרים רבים אף מוביל באופן ברור. ריינברגר, שגדל בליכטנשטיין, ועבר לגרמניה, היה עוגבר ואחד המלחינים החשובים בזמנו. אף שהשאיר גם שלל יצירות לתזמורת ולהרכבים קמריים, הוא מוכר כיום בעיקר בזכות יצירותיו למקהלה, ויצירותיו לעוגב סולו (אף שבשנים האחרונות זוכה לעדנה, ויותר יצירות שלו גם להרכבים אחרים שוב מבוצעות). הסוויטה מאת ריינברגר מוכיחה שעוגב יכול להשתלב במסגרת קאמרית עם כלים נוספים, גם אם התוצאה קרובה יותר לסימפונית. זהו הביצוע הראשון של היצירה בשלמותה בישראל.
סולן הקונצרט ומנהלה האמנותי של הסדרה מזה 12 שנה הוא ד"ר יובל רבין, יליד חיפה. שהוזמן ללמוד אצל אחד המורים הגדולים לעוגב באקדמיה הנודעת למוזיקה בבאזל, שווייץ. הוא סיים 'תעודת סולן' בנגינה בעוגב ומוזיקה עתיקה, עשה תואר בחינוך, דוקטורט במוזיקולוגיה עם התמחות ביצירות של קרל פיליפ עמנואל באך, בנו המפורסם ביותר של באך האב, ונשאר בשוויץ 22 שנה, עד שחזר לישראל עם משפחתו לפני שלוש שנים.
גפן (כינור) ותכלת (צ'לו) בנות ה- 15 זכו בפרסים בתחרויות בארץ ובעולם (תחרות המוזיקאי הצעיר/שוויץ, תחרות קשת ערן/רעננה, תחרות קוצ'יאן לכינור/צ'כיה וקרן שרת). בגיל 11 כבר ניגנו כסולניות בתזמורות בשוויץ, בה נולדו וכן עם תזמורת הבארוק ירושלים. מאז עלו לישראל לפני 3 שנים השתלבו בפילהרמונית הצעירה וגם הופיעו כסולניות עם הסימפונייטה באר שבע ועם הסימפונית ירושלים.
רוב קונצרטי הסדרה יבוצעו על ידי אורחים מחו"ל (איטליה, אסטוניה, בולגריה, גרמניה וקרואטיה). למעט פתיחת העונה, כל הקונצרטים מתקיימים בימי ששי השניים בכל חודש.
העונה תפתח בקונצרט של רומנטיקה גרמנית , תמשיך בקונצרט בהשראת קנטי פרמי/כורלים, כמובן שני קונצרטים המוקדשים למורשת באך, מוזיקה קרואטית לעוגב מהרנסנס ועד ימינו, קונצרט ברוח איטלקית ועוד.
עוגב הוא הכלי המוזיקלי היחיד שנכתב עבורו רפרטואר מקורי כבר במשך למעלה מ-600 שנה. "אין עוד כלי בעולם, שנהנה מרפרטואר כל כך רחב", מסביר ד"ר רבין. "העוגב עליו מתקיימים הקונצרטים בחיפה, נבנה על-ידי בונה העוגבים הישראלי הנודע גדעון שמיר, והוא, למעשה, ממזג בתוכו שני עוגבים היסטוריים, שנבנו במקור במאה ה-19, פורקו, וקיבלו חיים חדשים באולם הכט החיפאי".
תכנית הסדרה
20.10.2023 יובל רבין (עוגב), גפן רבין (כנור), תכלת רבין (צ'לו)
מפסגות הרומנטיקה הגרמנית (מנדלסון, ברהמס, ריינברגר)
10.11.2023 סבין לוי (בולגריה)
בהשראת קנטוס פירמוס (באך, דה–גריני, לוי)
08.12.2023 יוג'ניו מריה פגיאני (Eugenio Maria Fagiani) (איטליה)
מורשת באך (י"ס באך, קפ"ע באך, מוצרט, רינק)
12.01.2024 אנדרס אויבו (Andres Uibo) (אסטוניה)
השתקפויות של באך
09.02.2023 יובל רבין
פרטים יפורסמו
08.03.2024 אדמונד בוריס אנדלר (Edmund Boric Andler) (קרואטיה)
פורטרט מוזיקה קרואטית לעוגב מהרנסנס ועד ימינו
12.04.2024 אן הלנה שלוטר (Ann-Helena Schlüter) (גרמניה)
פנטזיה
10.05.2024 ניקולא צ'יטדין (Nicola Citadin) (איטליה)
ברוח איטלקית (באך–מרצ'לו, מרטיני, בוסי, קרבס ואחרים)
14.06.2024 יובל רבין
סי סימ סימפ סימפוניה (פרנק ווידור)
להלן חמש סיבות מצוינות להגיע לסדרת הקונצרטים לעוגב ולתזמורת
- קשה להאמין, אבל עוגב הוא הכלי המוזיקלי היחיד שנכתב עבורו רפרטואר מקורי כבר במשך למעלה מ-600 שנה. מהו סוד קסמו?
- מדובר בתשעה קונצרטים מלאים, עם מיטב נגני העוגב בארץ ובעולם, במחיר של 300 ₪ בלבד לכל הסדרה.
- אמנם העוגב מקושר בעיקר למוזיקה כנסייתית, אך תופתעו לגלות שהוא היה מקובל גם במוזיקה היהודית, במיוחד בקרב יהודי אשכנז החל מהמאה ה-19. בבתי הכנסת הרפורמיים בארה"ב הוא נחשב לאחד מכלי המוזיקה המקובלים ביותר במהלך התפילות היהודיות.
- יצירות לעוגב נכתבות ברחבי העולם והשנה נזכה לשמוע יצירות מקרואטיה.
- שתי בנותיו התאומות בנות ה-15, הכנרת גפן והצ'לנית תכלת, יופיעו עימו בקונצרט הפתיחה. השתיים נחשבות לכוכבות צעירות ומצליחות, ועל אף גילן הצעיר כבר הופיעו כסולניות עם הרכבים מוזיקליים בעולם וזכו בפרסים בינלאומיים.
עוגב פרטי בדירה בירושלים
ד"ר יובל רבין (50) גדל בחיפה. הוא נשבה בקסמם של צלילי העוגב עוד בצעירותו, וכאשר קיבל הזמנה מרגשת מאחד המורים הגדולים לעוגב ללמוד אצלו באקדמיה הנודעת למוזיקה בבאזל, שווייץ, מיד נסע לשם.
שהות של שנתיים למטרת לימודים הפכה ל-22 שנים (!) של מגורים בבאזל, במהלכן סיים את לימודיו בהצטיינות, רכש השכלה מוזיקלית ומומחיות בין-לאומית בנגינה בעוגב ומוזיקה עתיקה, עשה תואר בחינוך, דוקטורט במוזיקולוגיה עם התמחות ביצירות של קרל פיליפ עמנואל באך, בנו המפורסם ביותר של באך האב, ואף הקים שם משפחה.
הוא נישא לאנה, גרמניה שהתגיירה וסחפה אחריה גם את יובל, והשניים חזרו בתשובה.
נולדו להם ארבעה ילדים, ולפני כשלוש שנים החליטו לשוב ארצה כדי להעניק לילדים חינוך יהודי ועתיד ישראלי. "הייתה לי כבר אזרחות שוויצרית, חייתי שם כמחצית מחיי, זו לא הייתה החלטה פשוטה, זה בהחלט דרש לא מעט אומץ", הוא מודה.
הם התיישבו במרכז ירושלים ויובל הביא איתו את העוגב הפרטי שלו משוויץ. לשם כך חיכה שנה שלמה עד שמומחה גרמני לבניית עוגבים יתפנה אליו ויגיע אליו למשך שבוע כדי לבנות את העוגב בתוך ביתו, ומומחה נוסף יגיע במיוחד לשבוע נוסף, כדי לעשות את ההתאמות האחרונות הנדרשות למקום מבחינת הצליל.
כיום ד"ר יובל רבין מקיים קונצרטים לעוגב גם בסלון ביתו, אליו מגיעים חובבי מוזיקת עוגב מכל רחבי הארץ. הוא מלמד גם במסגרת לימודי החוץ של האקדמיה למוזיקה.
על העוגב
עוגב הוא כלי מקלדת גדול, אשר נחשב לכלי הנגינה הגדול בעולם. הפקת הצליל בעוגב נוצרת מהרעדה של אוויר בעזרת לשוניות, כמו בכלי נשיפה מעץ. הצליל מופק בו על-ידי מפוח הנושף אוויר בצינורות. מנגנון העוגב מורכב מסדרות של צינורות השונים בעיצובם, בחומר שממנו הם עשויים ובפיות שלהם. בכל סדרה יש צינורות באורך שונה, דבר המשפיע על גובה הצליל הנוצר בהם.
יש בו מערכות קלידים אחדות (לרוב בין שתיים לחמש), הדומות לאלו של פסנתר, ומערכת דוושות נוספת המופעלת ברגליים. כל קליד שנלחץ (בידיים או ברגליים) משחרר שסתום הגורם לשליחת אוויר, שנדחס לתוך חליל אחד או יותר, מה שגורם להשמעת הצליל. רוב העוגבים העתיקים נמצאים על קירותיהן הקדמיים או האחוריים של כנסיות. עוגבים רבים נמצאים באולמות קונצרטים.
העוגב החיפאי למעשה, ממזג בתוכו שני עוגבים היסטוריים, שנבנו במקור במאה ה-19, פורקו, וקיבלו חיים חדשים באולם הכט.