לעיתים המחלוקת העיקרית בין הצדדים המגיעים לפתחו של בית הדין לעבודה היא:
" האם התקיימו יחסי עובד מעביד בין הצדדים"?
במקרה שהגיע לפתחו של ביה"ד
התובע הגיע להסכם עם חברה פרטית לשיתוף פעולה מסחרי ביניהם, שבמסגרתו ייתן שירותי ניהול לחברה במסגרת של משרה מלאה באמצעות חברה חדשה שתוקם. במסגרת ההסכם הגדרת התפקיד של התובע הייתה מנהל השיווק, אך בפועל הוא הוגדר כמנכ"ל החברה החדשה
.ארבע החברות הקשורות שנתבעו טענו כי ההתקשרות בין הצדדים מעולם לא הייתה מבוססת על יחסי עובד-מעביד, אלא מדובר היה במתן שירותי ניהול לחברות באמצעות חברה בבעלותו של התובע, וזאת תוך ניצול מלוא היתרונות הכלכליים אשר כרוכים באופן התקשרות זה – קיזוז הפסדי החברה, אי תשלום מס וכדומה
.
המבחנים לקביעת קיומם של יחסי עובד מעביד
קביעת קיומם של יחסי עבודה לא מתבצעת על בסיס התיאור שנתנו לו הצדדים, אלא בהתאם לנסיבות המקרה הספציפיות ושקלול כל הסממנים והעובדות. בחינת יחסי העבודה בין הצדדים מתבססת על המבחן המעורב אשר בוחן למי היה כפוף העובד, האם חל פיקוח על עבודתו, כיצד קיבל את שכרו ועוד…
בחינת מכלול הנסיבות במקרה זה הביאה למסקנה שלא התקיימו יחסי עובד מעביד. זאת הן בשל תוכן ההסכם שנחתם בין הצדדים כפיפותו למנהל, יוזמתו ביחסים, והן בשל ניצול היתרונות הכספיים שבהעסקתו ולמרות העובדה שהוצג במשך פרק זמן מסוים כמנכ"ל החברה.
איך היינו נמנעים מהמצב אליו נקלע התובע? ראשית בבואך להתקבל לעבודה בתפקיד ניהולי ובשים לב כי הינך מעוניין להיחשב כעובד יש להביא את הדברים לידי ביטוי בהסכם עבודה מפורט.