מאת: אסנת בני – תזונה מבריאה לילדים 052-2337692
אני רוצה לנפץ כמה מיתוסים על "מזון ללא גלוטן"
מהו גלוטן?
גלוטן הוא חלבון שנמצא בעיקר בדגנים:
חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל.
הגלוטן מורכב מ-2 קבוצות חלבונים המכילות חומצות אמינו
אשר חיוניות לכל היצורים החיים ולבני האדם.
אז למה בעצם יצא לגלוטן שם רע ולא מוצדק ?
וכיצד הפך מזון נטול גלוטן לטרנד?
חשוב לי שתקבלו את האינפורמציה הנכונה.
חלבון הגלוטן, מחבר את מרכיבי הקמח יחד ובכך מאפשר את הפיכתו לבצק אך הוא אסור לחולי צליאק !!!
מחלת הצליאק מאופיינת באי סבילות לחלבון הגליאדין המרכיב את הגלוטן.
מה שקורה בגוף של חולה צליאק כאשר נכנס לגופו חלבון גליאדין, הגוף לא מזהה אותו ויוצר דלקת הגורמת לבעיות רבות, סיבוכים ותופעות לא נעימות.
הטיפול בחולה צליאק הוא הימנעות מוחלטת ממזון המכילים גלוטן ומזון נטול גלוטן מותאם במיוחד לחולי הצליאק.
תזונה ללא גלוטן דורשת מעבר הכרוך בשינוים משמעותיים:
מזונות לא מעובדים, ללא דגנים המכילים גלוטן, ללא תוספים או חומרים משמרים תוך הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת.
רבים מדווחים שדיאטה ללא גלוטן מובילה לירידה במשקל ולכן הפכה לטרנד אך היא עלולה להוביל לסיכונים מסוימים ולכן אינה מומלצת לכולם.
הימנעות מדגנים יוצרת חוסר בחומרים מזינים כמו: בברזל, סידן, תיאמין, ריבופלבין, ניאצין וחומצה פולית.
ירידה במשקל מושגת כשלא אוכלים מזונות עתירי קלוריות ועשירים בשומן, מזונות לא מעובדים ומגדילים את צריכת הפירות והירקות ואינה קשורה לגלוטן או לא.
עוד דבר מוצרים נטולי הגלוטן לא בהכרח דיאטטיים ולא בהכרח בריאים יותר.
למה?
משום שגם הם עברו עוד תהליך של עיבוד והוצא של מרכיבים חשובים מהמזון.