הקשר בין תזונה נכונה ובריאות העור
מאת: איילת נדיב– דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית רשת סטודיו C.
עור הפנים משקף לא רק את מצב הרח אלא גם את המצב הבריאותי. נשים רבות משקיעות מאמצים ואמצעים רבים על מנת לטפח את עורן ולשוות לו מראה צעיר ורענן , הרי זה אך טבעי שנשקיע במראה הפנים. זהו המקום הבולט ביותר ברושם הראשון שאנו משאירים.
תעשייה שלמה בנויה על צורך זה של שימור הנעורים, היופי והטיפוח. אך רגע לפני שאנו ממהרות למלא את מדפינו במוצרים קוסמטיים שונים, בתכשירים ומכשירים, כדאי לעצור ולערוך בדק בית פנימי.
מחקרים מהשנים האחרונות מלמדים שמראה העור שלנו ואיכותו נובעים ראשית מהגנים שלנו וכמובן מכל מה שאנו מכניסות לגופנו, מהרגלי התזונה שלנו, מאורח החיים שאנו מקיימות וכנראה יותר מאשר התכשירים שאנו מורחות באדיקות.
תעודת הזהות של הגוף
עור הפנים שלנו מושפע מתהליכים שונים שאנו עוברות – פנימיים וחיצוניים וכל המגורמים שאנו נחשפות בחיי היומיום הדינמיים שלנו. חשוב שניתן את דעתנו על המרכזיים שבהם.
גורם הזמן והשנים נותנים את עתותיהם בפנינו. עם העלייה בגיל קצב חלוקת תאי העור מואט והוא מאבד מהאלסטיות שלו ומהיכולת שלו לרפא פצעים ופגמים ונוצרים קמטים וכתמים בעור.
חשיפה לקרני השמש גורמים ליצירת רדיקלים חופשיים, הפוגמים ברקמות העור ומשפיעים לרעה על ייצור חלבון הקלוגן, אשר מקנה לעור את צורתו הגמישה ורקמתו החלקה. מכאן הדרך למראה עור נוקשה ובעל מראה נפול ומקומט קצרה.
זיהום האוויר ועישון הסיגריות אליהם אנו חשופות מאיצים את הזדקנות העור וגורמים ליצור רדיקלים חופשיים, המביאים לתהליכי חמצון והרס התאים.
למצב הנפשי השפעה ישירה על בריאות תאי העור. מתח נפשי, לחץ וחרדה מקשים על מערכת העיכול ומביאים להצטברות של רעלים בתאי הגוף השונים. כמו כן, מצב הרוח מניע אותנו ומביא להרגלי תזונה לקויים.
תזונה לקויה אשר מדללים את מאגר הויטמינים והמינרלים בגוף, מביאים להצטברות רעלים וכאשר תאי העור אינם יכולים לנקז אותם, יופיעו תסמינים על שכבת תאי העור החיצונית. בנוסף, לתזונה השפעה רבה ומהותית על בריאותנו בכלל ועל עור פנינו בפרט. מה שאנו מכניסות היום לגופנו יבוא במהרה לידי ביטוי במראה פנינו.
שעות שינה, הם גורם משפיע על מראה העור. פחות מ – 8 שעות שינה ביממה עלולים לפגוע בניית המערכת החיסונית ומסייעת להחלמת נזקי עור כמו פצעים וכו'.
ניתן להאט את סימני הגיל
אי אפשר להתעלם מהמרכיבים הגנטיים, לא ניתן לעצור את הזמן ולחיות בסביבה סטרילית ואוטופית. יחד עם זאת, בהחלט ניתן להאט את סימני הגיל, למזער נזקים ולשמור על מראה עור בריא ורענן. סוד הקסם טמון בראש ובראשונה בתזונה מאוזנת, המתחשבת באורח החיים שאנו מקיימות ולוקחת בחשבון את הנתונים הפיזיולוגיים והנפשיים שלנו.
במחקרים שנעשו לאחרונה נמצא שצריכת מזונות נוגדי חמצון חיונית לבריאותו של העור ומאיטה את קצב הזדקנותו. מסתבר כי ויטמינים ומינרלים שונים מסייעים לגוף להתגבר על הרדיקלים החופשיים ועל פעילותם המזיקה, ותורמים ליצירת סיבי הקולגן בעורנו. בין הבולטים ניתן למנות את הבאים
-
ויטמין A חיוני עבור התמיינות תקינה של תאי העור. הוא מצוי בפירות וירקות כתומים, בביצים, בכבד ובחלב מלא.
-
ויטמין C משמש כגורם הכרחי ליצירת קולגן ועל ידי כך מסייע לשמירה על המבנה והאלסטיות של העור, ביכולתו לתקן נזקי שמש, לעכב כתמי פיגמנטציה ולרפא פצעים. הוא מצוי בפרות הדר, בתותים, בקיווי, בעגבניות וירקות ירוקים.
-
ויטמין E חיוני לשמירה על מבנה תקין של תאי העור, על הלחות המצויה בהם ובמניעה של דלקות וזיהומים. ניתן למצוא ויטמין זה באגוזים, שקדים, בוטנים, זרעים, שמנים צמחיים, אבוקדו, זיתים ותרד.
-
כרום הינו מינרל, המסייע באיזון הסוכר בדם ועל ידי כך מגן על הקולגאן מפני פגיעת עודף גלוקוז. הוא מטפל באקנה, בזיהומי עור, מסייע לפעילות מטאבולית נכונה של ויטמין A וחיוני לשמירת בריאות העור. ניתן לצרוך אותו במוצרי בשר, דגנים מלאים ובמוצרי חלב.
-
סלניום משמש כנוגד חמצון חשוב, מסייע בנטרול רעלי הסביבה, מגן מפני קרינה, משפר אספקת דם ועל ידי כך שומר על גמישות הרקמות, מגן על ויטמין E ותורם לפעילותו. הסלניום מצוי באגוזים, דגנים, עוף, טונה, ביצים, נבט חיטה, בצל ושום.
-
אבץ, מינרל הפועל כנוגד חמצון, קשור בתהליכי גדילה, חלוף רקמות, מעודד החלמה של העור, משמש לריפוי פצעים ואקנה, מקטין ייצור שומן, מסייע בתהליכי יצור חלבונים ומאפשר ניצול טוב יותר של ויטמין A. מינרל זה מצוי בדגנים מלאים, בבשר, בקטניות ובזרעים.
-
חומצות שומן בלתי רוויות, אליהן משתייכות גם אומגה 3 ואומגה 6, חשובות לבניית מעטפת תאי העור, משפרות את גמישותם, מזרזות את התחדשותם ומאיטות את קצב ההזדקנות שלהם. הן מסייעות לטיפול ביובש, אדמומיות בעור וקשקשת ותורמות ללחות העור והחלקתו. ניתן לצרוך חומצות שומן בלתי רוויות במאכלים דוגמת דגי ים, זרעי פשתן טחונים, עלים ירוקים, גרעינים, זרעים, שמן קנולה, טחינה, ברוקולי, אבוקדו מלון ותרד.
ברוב המקרים ניתן לקבל את כל רכיבי המזון הדרושים לעור באמצעות תזונה מאוזנת.
במידה ואנו נוטלות תוספים מלאכותיים של ויטמינים ומינרלים, חשוב מאוד שנקפיד על צריכה מבוקרת ומותאמת בכדי למנוע חוסר יעילות, הרעלה ונזקים בריאותיים העלולים להיגרם כתוצאה מנטילה עודפת.
תזונה מאוזנת מצעירה את העור
במחקר שנערך בארצות הברית ופורסם בכתב העת המדעי לתזונה קלינית, נמצא כי תזונה נכונה מביאה לשיפור במראה העור ובהאטת תסמיני הגיל. במהלך המחקר בחנו החוקרים את השפעת התזונה על מראה הזדקנות העור בקרב 4,025 נשים בגילאי 40-74, אשר השתתפו בסקר הבריאות והתזונה הלאומי בארצות הברית, נבחנו נתונים מתוך סקר זה וכן, בוצעו בדיקות מעבדה של רקמות תאים. מראה עור מבוגר הוגדר כמראה בעל קמטים, מראה עור רפוי ובעל יובש. מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו במהלך המחקר, התקבלה תמונת מצב דרמטית עבור הנשים. מהמחקר עולה כי צריכה תזונתית מוגברת של ויטמין C וחומצות שומן לא רוויות, יחד עם הפחתה בצריכת שומנים ופחמימות, מביאים לשיפור מראה העור ולהאטת תסמיני הזדקנות של קמטים, יובש ומראה רפוי. מסקנת החוקרים היא כי לתזונה מאוזנת ישנה חשיבות במראה העור ובבריאותו.
המים טובים לעור
יחד עם ההקפדה על תזונה נכונה, עלינו להקפיד על שתיית מים , לפחות ליטר וחצי ביום (כ- 6-8 כוסות), בהיותם חיוניים לגופנו ובעיקר לבריאותו של העור. המים מאפשרים הפרשה יעילה של רעלים, תורמים ללחות הרקמות, לשרירים, מסייעים למחזור הדם ותורמים למראה עור בריא.
ספורט חשוב לפנים
תרומה חשובה נוספת למראה עור הפנים, כמו גם לבריאותנו הפיזית והנפשית, טמונה בפעילות גופנית סדירה, אשר תורמת לפינוי הרעלים מהגוף, לשיפור זרימת הדם, לשיפור היכולות הפיזיות, לשמירה על משקל תקין, יחד עם הפחתה של רמות מתח ומתן הרגשה כללית טובה.
לסיכום, עור הפנים שלנו משקף את מצבנו הפיזי והנפשי. אם נקפיד על הרגלי תזונה נכונים, תוך שילוב מרכיבי מזון חיוניים, שתיית מים בכמות מספקת, נקפיד על פעילות גופנית קבועה, נשמור על ניקוי וטיפוח העור, נמנע מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש ומעישון, נוכל להשיג בהדרגה עור פנים קורן ובריא לאורך זמן ונשפר את בריאותנו.