יונתן הריסון, מורה מוביל למדיטציה, הוציא לאור את ספרו השני "אפשר להירגע" שייקח אתכם למסע אל החיים שתמיד רציתם, אבל לא ידעתם שאפשר לחיות. המסר שלו: "הדרך היעילה ביותר לדאוג לאושרך היא לדאוג לאושר של כולם"
מאת זהר נוי
החיים בישראל מלאי מתחים ודאגות, גם בלי הקורונה, אבל מסתבר שאפשר לחיות באופן יותר שָׁלֵו גם כאן. העיקר הוא ללמוד להכיר במציאות ולהבחין אותה מדעותיכם, כך שאתם מפסיקים לסבול ממה שאתם חושבים – כך לפחות מציע יונתן הריסון, אב לשלושה וסב לשבעה מהוד השרון, שמלמד אנשים להסיר דחק מחייהם ולטפח מודעות טבעית ונחשב לאחד המורים המובילים בישראל למדיטציה בודהיסטית לא-דואלית.
בספרו החדש "אפשר להירגע" שיצא לאור בימים אלה בהוצאת "סימפלי מדיטייט", הוא מסמן את ה״דרך ללא דרך״ אל האושר והשלווה בצורה ברורה ומעשית. בספר, שהוא יותר מדריך מעשי, הוא מנחה את הקורא איך להבין את טבעו האמיתי ואת הדרכים להשגת אושר יציב, נטול-דחק ומתח, בדגש על יחסים בינאישיים. המסר העיקרי, שמרחף מעל כל הספר הוא שהדרך היעילה ביותר לדאוג לאושרך היא לדאוג לאושר של כולם, בהבנה שאתה חלק מה"כולם" הזה.
זה נשמע נכון, אבל נראה קשה לביצוע עד שיונתן מסביר למה הוא מתכוון: "כשאני מציע לכם לדאוג לכולם, חשוב להבין שאת/אתה עצמך חלק מה״כולם״ הזה. כשהמורה ההודי ראמאנה מהארשי נשאל: ״כיצד אנחנו אמורים להתייחס לאחרים?" הוא השיב: ״אין אחרים״. אנחנו תלויים באחרים והם תלויים בנו. אנחנו לא חיים כדברים נפרדים. הנפרדות היא אשליה, טעות בתפיסה.
שאלות נפוצות ששואלים אותו: האם זה חשוב מה אני עושה אם הכול קורה בין כה וכה? מהו מקומה של אחריות? האם כל זה לא מוביל להשתמטות מאחריות? האם אתה מאמין במושג הבחירה החופשית? איך אוכל להיות מאושר אם איני אוהב את מי שאני? האם אוכל להיות מאושרת אם ילדַיי אינם מאושרים? אני נדיב כלפי אחרים, אבל הם אינם נדיבים כלפיי. האם אני פראייר? אני מטפלת באחרים, אבל לא בעצמי. איך אוכל לשנות זאת?
זאת בעצם שאלת מיליון הדולר: מה גורם לנו להיות מאושרים? יש לזה בכלל מתכון?
"אם נשאל עשרה אנשים מה גורם להם אושר סיכוי סביר שנקבל עשר תשובות שונות כי הרבה דברים יכולים לגרום אושר – כסף, סקס טוב, מכונית חדשה, נכד חדש, אבל כל אלה הם דברים ארעיים, חולפים. אני מתייחס לאושר מסוג אחר – עמוק, קבוע ויציב, שמשקף העדר סבל ודחק. אדם לא מוטרד ולא לחוץ, שאין לו דאגות או מתח, הוא לרוב אדם יותר מאושר באופן יותר יציב, יותר קבוע שלא תלוי בנסיבות. כשאתם לומדים להיות יותר מציאותיים, כשהפסקתם להאמין למחשבות שלכם, אתם כבר לא מוטרדים ממה שאתם חושבים – לכאורה מקור של הרבה בעיות שלנו".
יונתן הריסון, שנולד לפני 77 שנים במנצ'סטר אנגליה, הוא בעל תואר שני בפיזיקה מאוניברסיטת אדינבורו. בשנת 1969 עלה לישראל ועבד בפיתוח כלים לניסויי טיסה של מטוסים. הוא פיתח כלים מתמטיים ממוחשבים לניתוח תגובת כלי-טיס בזמן מערבולת. כמה שזה אולי נשמע רחוק ממדיטציה, התובנות שהפיק מהעבודה הזאת סייעה לו יותר מאוחר לפתחו גישה מעשית למדיטציה לא-דואלית מרפאה.
"אפשר להירגע" הוא ספרו השני, אחרי הספר "להכיר מציאות. לדעת שלווה", שיצא בשנת 2014 והפך מהר מאוד לרב מכר. הפופולריות של הספר הפתיעה את יונתן, שהתכוון בהתחלה להדפיס כ-400 עותקים בלבד בשביל תלמידיו והחברים שלהם. עד היום הדפיס כ – 9,000 ספרים.
מה החידוש בספרך החדש?
"בספרי הראשון אני מבדיל בין העולם האמיתי לדעות שלך. אני מציע לאנשים כלים איך להתמודד עם מתחים, עם ביקורת ועם שבחים. הספר 'אפשר להירגע' מרחיב מאוד את העבודה, בדגש על קשרים בינאישיים. אחוז לא קטן מהחיים שלנו הוא הקשר שלנו עם בני אדם אחרים. תלמדו איך לטפח מערכות יחסים מיטיבות ובריאות עם הסובבים. אפשר לכנות זאת גם 'חמלה', 'טוב לב' או 'אהבה'".
איך יעזור לנו הספר הזה להירגע? מהו הייחוד שלו?
"המידע בספר הוא לא ייחודי. לא המצאתי שום דבר חדש כאן. בסך הכול ריכזתי את הידע שנמצא כבר אלפי שנים גם במזרח ובעצם ברוב הדתות והפילוסופיות. ניסיתי להציג את ההבנות העיקרית בצורה ישירה, נטולות רקעים זרים ולהציג את הכלים הכי חשובים שיעזרו לכם לטפח דינמיקה מיטיבה עם כל אחת ואחד, כולל עם עצמך כמובן".
כל אחד מהפרקים בספר דן בנושא ספציפי וכולל מדיטציות מעשיות שנועדו לסייע לכם בהפנמת התובנות. אחת התובנות בספר היא שמוטב להשקיע אנרגיה בשיפור המצב מאשר לבזבז אותה על כעס.
בעקבות מפגש עם הפילוסוף והמורה האוסטרלי לתובנה לא-דואלית ד"ר פיטר פנר, החל יונתן לחקור מסורות חכמה. הוא החל לתרגל בקביעות מדיטציות וטאי צ'י. בשנת 2001 נסע יונתן למנזר הבודהיסטי הטיבטי בדרום הודו בחיפוש אחר הבנה יותר עמוקה. שם למד עם המורה הדזוגצ'ן רינפושה. גישתו הישירה של הלאמה – "אם אתה יודע איך 'לקחת את זה בקלות', אינך זקוק לכל הבודהיזם הזה", הדהדה בקרבו והנחתה אותו בלימודיו. כיום, ממרחק השנים הוא יכול לומר בגלוי ש"לא חייבים לנסוע להודו בשביל ללמוד להיות מאושר. גם בתל אביב אפשר לרכוש את התובנות האלה. בסופו של דבר, המקום היחיד בו אפשר לעשות ניקוי ראש הוא בראשך!".
באותה שנה החל ללמד מדיטציה טיפולית בודהיסטית ולא-דואלית, הפחתת מתח והירגעות. הוא קנה לו שם כמורה מלומד ונבון, שמשכיל להקנות למשנה הבודהיסטית רלוונטיות לקהל רחב יותר. חוג תלמידיו בישראל התרחב, ובעקבות זאת התבקש ללמד פסיכולוגים ופסיכואנליטיקאים, עובדים סוציאליים, רופאים ואחרים. הספר הראשון הופיע כתגובה לבקשות התלמידים שרצו חומר לימוד בבית שיעזור להם לתרגל ולהפנים את התובנות גם בין השיעורים.
עם כל הכבוד לידע שאפשר לרכוש מספרים, ליונתן ברור שבמגע האישי יש עוצמה אחרת. כל מסורות החכמה מדגישות את מה שנקרא ״העברה ישירה״ – קשר ישיר בין מורה לתלמיד. "מתקשרים אליי אנשים שקראו את הספר ורוצים לפגוש אותי".
אתה מדבר הרבה על האושר, אבל בטח יש תפקיד גם לכאב בחיינו? אתה יכול לספר לי על חוויה קשה שעברת ומה למדת ממנה?
"קרישנמורטי טען שיש שתי דרכים להתעוררות מלאה – דרך סבל או לפגוש מורה. למזלי שניהם קרו לי. היו לי לא מעת תקופות מורכבות בחיים. למדתי שגם זה קורה. חלק בלתי נפרד מהחיים. ביהדות רואים אדם צדיק כמי שמצדיק את הקיום. אין מונופול על חכמה".
תן לי טיפ איך אפשר להירגע מהמתח של הקורונה.
"הקורונה היא מקרה מעניין. אנשים שואלים אותי איך אפשר לחיות באי ודאות בתקופת המגפה, אבל גם לפני שנתיים היינו בפועל באי ודאות. רק שזה לא בלט כל כך. לו ידענו לפני שנתיים מה הולך לקרות בעולם היינו חיים באימה. אלא שלא ידענו. אנשים שוכחים שתמיד יש אי ודאות. העולם משתנה. לעתיד אין כל קיום אמיתי מעבר לסרטים בראשנו, אותם אנו מכנים 'העתיד'. ג'ון לנון אמר שהחיים זה מה שקורה לך בזמן שאתה עסוק בלתכנן תוכניות אחרות. האם אפשר לראות את האי-ודאות כטבע של הדברים. אי ודאות זה טבע החיים. אנחנו לא יודעים איך העולם הזה, כולל אותנו עצמנו, באמת קיים ועובד. מטרת העבודה הזאת היא להבין את זה בעומק, ולהכיר את עצמך, לא רק בתור סיסמה, אלה לעומק".
הספר "אפשר להירגע" ניתן לרכישה באמצעות האתר www.simplymeditate.org ובחנויות הספרים ברחבי הארץ.