מוזיאון אשדוד לאמנות פותח תערוכה חדשה, ראשונה מסוגה בארץ, המציגה דיוקן קהילתי שיתופי של העיר אשדוד שנוצר בידי תושביה. בהובלת האמנים דניאל שושן ועמית מטלון.
ליווי אוצרותי: יובל ביטון, רוני כהן בנימיני, עדי הרוש
בתערוכה "פרויקט אשדוד: דיוקן עיר", נטלו חלק אלפים מתושבי אשדוד שנתבקשו לבחור חפץ כלשהו המייצג אותם, ולהציבו בתוך קופסת תצוגה אישית שעיצבו האמנים דניאל שושן ועמית מטלון במיוחד עבור הפרויקט. כך נוצרו, במהלך השנתיים האחרונות, אלפי "קפסולות זהות" שקיבוצן יחד יוצר דיוקן מונומנטלי שיתופי, בזמן אמת, של העיר.
אלפי הקופסאות שימשו את האמנים כחומרי גלם לבניית מייצבים אורבניים רחבי היקף, המתפרסים על פני שלוש הקומות של המוזיאון.
התערוכה תיפתח לקהל הרחב מתאריך ה-16 בנובמבר 2018, מוזיאון אשדוד לאמנות.
אירוע פתיחה חגיגי בחנוכה, נר 2, 4.12.2018
נעילה: 19 בינואר 2019
ביום שישי ה-16 בנובמבר 2018, תיפתח במוזיאון אשדוד לאמנות תערוכה חדשה – "פרויקט אשדוד: דיוקן עיר". זהו פרויקט שאפתני, ראשון וייחודי מסוגו בארץ, שהובילו במוזיאון האמנים דניאל שושן ועמית מטלון מהמעבדה לאמנות ואדריכלות ניסויית, הטכניון, חיפה. במהלך השנתיים האחרונות נטלו חלק אלפים מתושבי אשדוד בפעולה אורבנית-שיתופית, שבמהלכה התבקשו לבחור חפץ כלשהו המייצג אותם, ולהציבו בתוך קופסת תצוגה אישית, שהאמנים עיצבו במיוחד עבור הפרויקט. כך נוצרו אלפי "קפסולות זהוּת", שקיבוצן יחדיו יוצר דיוקן מונומנטלי שיתופי, בזמן אמת, של העיר. בנוסף, תרמו המשתתפים לבניית מאגר מילים שמבקש להמשיג את העיר אשדוד כפי שהיא משתקפת בעיני תושביה. למאגר זה הוסיפו שושן ומטלון לקסיקון משלהם, בעקבות שיטוט במרחב העירוני האשדודי. אלפי הקופסאות והמילים שימשו את האמנים כחומרי גלם לבניית מיצבים אורבניים רחבי היקף, המתפרסים על פני שלוש הקומות של המוזיאון. כל קופסא הפכה כך ליחידת מידע, ואלפי הקופסאות ביחד הפכו לבסיס נתונים רחב דמוי "לבנים", ששימש את השניים בתכנון ובהצבת התערוכה בחלל.
"פרויקט אשדוד: דיוקן עיר" הוא חוליה נוספת בשרשרת הפרויקטים שיצרו שושן ומטלון בשנים האחרונות במסגרת המעבדה לאמנות ואדריכלות ניסויית. בפרויקט הנוכחי מבקשים האמנים לבחון ולאתגר את מערך היחסים השגור בין מונחים כמו אמנות- מוזיאון- עיר, צופה-משתמש-יוצר, ציבור-ארכיטקטורה- תכנון עירוני. בתוך כך, הם מבקשים לחשוב מחדש על העיר כמושג, ועל תפקידו ותפקודו של המוזיאון במרחב העירוני. כדי לעשות זאת הם יוצרים מערך יחסים מוזיאלי חדש, המערער על מעמדו של האובייקט האמנותי ועל המעמד שלהם עצמם כאמנים או יוצרים, ופורץ את הגבולות המובחנים בין יוצר וצופה.
העיר כרעיון, והעיר אשדוד כמקרה מבחן, ניצבת במוקד של המייצבים שיצרו שושן ומטלון, המציעים מיפוי רעיוני, ארכיטיפי ומופשט שלה. סיפור הקמתה המיוחד של אשדוד, כעיר הישראלית המתוכננת הראשונה שקמה לאחר קום המדינה, לצד המרקם האנושי הייחודי המאפיין אותה כעיר רב-תרבותית, מרובת זהויות אתניות, היושבת לחופו של הים התיכון, הפכו אותה למקרה מבחן ישראלי מרתק. פרויקט שיתופי מורכב ורחב יריעה זה מגלם את הרוח האוטופית והשאפתנית שאפיינה את התכנון וההקמה של אשדוד. השילוב בין מודל שכלתני ומופשט לבין המבט האינטימי והאישי משקף ומדמה את המרקם המורכב של העיר.
על האמנים: "פרויקט אשדוד" הוא המשך לפעילותם של שושן ומטלון במעבדה לאמנות ואדריכלות ניסויית בטכניון, חיפה, הפועלת כמרכז מחקר אינטר-דיסציפלינרי בפקולטה לאדריכלות ותכנון ערים. המעבדה עוסקת בספקטרום רחב של נושאים וחוקרת מושגים כמו אורבניזם, אסתטיקה, קהילה, ציבור, תקשורת המונים, פרסום וסמלים תרבותיים וחברתיים. לדבריהם, הם שואפים לפתח שפה אדריכלית-מושגית חדשה ולטשטש את הגבולות בין אמנות ואדריכלות, בין צופים ומשתמשים.
"פרויקט אשדוד: דיוקן עיר" –
אמנים: דניאל שושן ועמית מטלון, ליווי אוצרותי: יובל ביטון, רוני כהן בנימיני, עדי הרוש
התערוכה תפתח ביום שישי ה-16 בנובמבר, נעילה: 19 בינואר 2019
פתיחה חגיגית לקהל הרחב: יום שלישי 4 בדצמבר 2018, חנוכה .
מחיר כניסה לתערוכה: 30 ₪ (תושבי חוץ); 25 ₪ (תושבי אשדוד); 15 ₪ (גימלאים)
מוזיאון אשדוד לאמנות, דרך ארץ 8, אשדוד | 08-8545180/1 | www.ashdodartmuseum.org.il
לפרטים נוספים: יהב אשד, "ענת מרומי יחסי ציבור", 0507-238755
ענת מרומי 052-8133813