מהר געש לשמש קופחת: האסירטיקו עושה עלייה לנגב

מאת: אביטל גרינשטיין-ניצן

כשמדברים על יין ישראלי, בדרך כלל עולות מיד אסוציאציות של קברנה, מרלו או שיראז. אבל במעמקי המדבר, ביקב רמת נגב, נרקם סיפור חדש, אמיץ, ואולי אפילו היסטורי – סיפור של ענב לבן שמגיע מאי יווני שטוף שמש ונוחת באדמת הנגב הישראלית. הכירו את **אסירטיקו** – הזן היווני שהופך לחלוץ מזרח תיכוני חדש בדרום הארץ.

האסירטיקו Assyrtiko) ) הוא זן ענבים לבן שמקורו באי סנטוריני שביוון – אי געשי, יבש ומלוח, בו היין צומח בתנאים קיצוניים ומפיק טעמים מרתקים. הוא נחשב לאחד הזנים הלבנים האציליים של יוון בזכות החומציות הגבוהה שלו, העמידות לחום, וליכולות ההתיישנות המפתיעות שלו. יינות אסירטיקו הם בדרך כלל מינרליים, חדים, לעיתים מלוחים, עם ניחוחות של הדרים, עשבי תיבול ואבן צור. בקיצור – זן של אופי.

עכשיו דמיינו את הזן הזה, שגדל בין הר געש לים, נטוע בין דיונות וערוצים במדבר הנגב. כן, בדיוק לשם כך החליטו ביקב רמת נגב לצאת להרפתקה יוצאת דופן: לייבא שתילים של אסירטיקו לישראל, ולשתול אותם בלב המדבר הישראלי.

החזון? ליצור יין ישראלי שמדבר מזרח תיכון, אבל בגובה העיניים עם יינות העולם – כזה שצומח מתנאי קיצון, אך מספר סיפור מקומי עמוק על אדמה, הישרדות וחזון חקלאי.

יקב רמת נגב, שנמצא לא רחוק מהגבול המצרי, כבר מזמן לא רק "מייצר יין" – הוא מגדל כרמים בתנאי אקלים קשים, מתעקש לנטוע רק גפנים הגדלות בנגב (כן, כל הגפנים מקומיות!), ומוכיח שוב ושוב שאיכות לא מחייבת גשם.

ההחלטה להביא את אסירטיקו לנגב לא נבעה מרצון לגימיק, אלא מהבנה עמוקה של האקלים המקומי – זן שמצליח ביוון הקשוחה, עשוי להצטיין גם כאן.

ייתכן והאסירטיקו עוד יהפוך לכוכב מקומי – כזה שמתאים למנות הים תיכוניות שלנו, מחמיא לדגים נאים, לחומוס, לסלטים ולשמש הקופחת של יולי-אוגוסט.

אבל מעבר לטעמים, מדובר כאן על אמירה: *יין ישראלי לא חייב לחקות את צרפת. הוא יכול להנהיג סיפור חדש, מקומי, אמיץ*.

בשורה תחתונה:

זן יווני עתיק פוגש את אדמת המדבר הישראלית.

חקלאות קיצונית פוגשת חזון חדש.

יקב רמת נגב מוכיח שוב – שהנגב הוא לא רק מרחב של שקט, אלא גם מרחב של חדשנות גפנית.

רוצים לטעום את העתיד?

האסירטיקו עדיין בשלביו הראשונים, אבל כבר עכשיו שווה לעקוב אחרי הסיפור הזה. כי כשיין פוגש חלום – נולדים דברים מופלאים. 🍇🌞

שתפו את הפוסט

השארת תגובה

מגזין מדור לדור - גיליון החודש
מגזין מדור לדור 143
המלצות החודש
לרכישה
לרכישה
לרכישה
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
צור קשר
משחקי חשיבה במבצע - מודעה
עינת בכור - רוצה לנהל בראש שקט?
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן