כמעט שנתיים של מלחמה – ההצגה "אש בארזים" בהשראת שופטים ט'

כמעט שנתיים של מלחמה
"אש בארזים" בהשראת שופטים ט'
המחזה על מלך ישראל שלא הפסיק את המלחמה
מאת ובבימוי אלמה וייך
מתכתב עם המציאות בישראל 2025

בכיכובם של איסאק שוקרון, שירה פרבר ואייל שכטר

למה יכולה להוביל מלחמה שלא נפסקת אם לא לחורבן?

המחזה "אש בארזים" מספר על תקופת השופטים, אך מתכתב עם המציאות שלנו.
אחרי מות השופט גדעון העיר שכם המליכה עליה מלך רוצח – וקיבלה בתמורה מלחמות אחים וחורבן כמעט מוחלט. יותם, שנמלט מהמלך הרצחני, מדמה אותו לשיח האטד – צמח קוצני וחסר פרי, ומזהיר את אנשי שכם שקוצר ראייתם יביא עליהם אסון:

"תצא האש מן האטד ותאכל את ארזי הלבנון".

"אש בארזים" מאת אלמה וייך חותם את טרילוגיית מחזות התנ"ך שלה. המחזה מבוסס על פרק ט' בספר שופטים ומתחקה אחר דמותו של בן הפילגש של גדעון, השופט שהושיע את ישראל. לאחר מותו של גדעון, שואף הבן למלוך בכל מחיר, רוצח את שבעים אחיו – ורק אחד מהם, יותם, ניצל מהטבח.

העיר שכם ממליכה את הבן הרוצח למלך הראשון של ישראל.  יותם, ששרד, מופיע  ומספר את המשל הידוע – העצים מבקשים להמליך עליהם מלך, אך כל עצי הפרי מסרבים, ורק האטד היבש והקוצני מסכים, תוך איום ברור – אם לא יקבלו אותו – האש תצא ממנו ותשרוף את הכל.

העם מתעלם מהאזהרה. הבן הרוצח מולך, אך נתקל במרידות בלתי פוסקות – אפילו מצד שכם עצמה. הוא מגיב באכזריות, זורע את העיר במלח ומביא עליה חורבן ורעב. מרידות נוספות פורצות ברחבי הארץ, אך לבסוף, רגע לפני שהוא מוחץ מרד נוסף, אישה פוגעת בו, עם אבן גדולה. הוא פוקד על נערו להורגו, רק כדי שלא ייאמר שנהרג מידי אישה.

"אש בארזים" מחייה דמויות חדשות:

אמו של המלך – פילגשו של גדעון, שמגוננת על בנה עד שהוא הופך למפלצת.

שר העיר שכם – מניפולטור חסר מצפון שמושך בחוטים.

ברק המורד – חייל נאמן שהופך למלחך פנכה, מוותר על מצפונו ומתחבר לבעל הכוח.

הדרמה נשברת על ידי שילוב קטעי וידאו, מוזיקת טכנו וסצנות מחתרתיות מפתיעות – כולל סרטונים מתוכניות בישול קוריאניות וקטעי פרפורמנס אישיים של השחקנים מול הקהל.

"את המחזה כתבתי לפני ה-7 באוקטובר ולפני הרפורמה המשפטית, וגם אז התייחסתי למציאות מורכבת ואלימה שאנחנו חיים בתוכה. בכל זאת, אמרו לי, איך חזית את העתיד,  כמו נביאה" אומרת אלמה וייך. כך היה גם עם "Fake", המחזה השני בטרילוגיה, שעסק ב"פייק ניוז" בתנ"ך.

"אני מתעניינת בבני אדם – בתכונות שמזהות את הגברי והנשי, בשקר ובמניפולציה, בחיים שלנו כאן ובסיכוייו של האיש הישר מול שלטון ללא רסן. זה מחזה על מלך רע – ועל כל מי שאפשר לו למלוך."

אלמה וייך למדה משפטים, אך רגע אחרי קבלת התעודה הבינה שמקומה בתיאטרון. היא כתבה וביימה מחזות רבים, כולל מחזות ששאבו את המקורות מהתנ"ך:  "תג מחיר" (על עימות טעון בין ח"כ לבנו הטרוריסט, המחזה זכה בפרס הכתיבה והמשחק בפסטיבל עכו), ו-"Fake" (על רפורמה דתית ומניפולציה פוליטית במקרא).
"אש בארזים"
מחזה המתכתב עם המציאות בישראל 2025,  
בהשראת ספר שופטים ט' (משל יותם והאטד) 

השלישי בטרילוגיה התנ"כית מאת אלמה וייך  (מחזה ובימוי)

משתתפים:

איסק צ'וקרון – הבן שהופך למלך

שירה פרבר – האם

אייל שכטר – שר העיר

מיכל טופורק – יותם

גיא רון – ברק המורד

תיאטרון תמונע, שונצינו 8 תל-אביב
שני 15.9 בשעה 20:00  
יום שישי 24.10  בשעה 14:30

יום שישי 24.10  בשעה 20:00
כרטיסים ב 80 שקלים בקישור


לפרטים נוספים: הילה קומם 052-3534666, יהודה קורן 052-3350928.

שתפו את הפוסט

השארת תגובה

מגזין מדור לדור - גיליון החודש
מגזין מדור לדור 144
המלצות החודש
לרכישה
לרכישה
לרכישה
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
צור קשר
משחקי חשיבה במבצע - מודעה
עינת בכור - רוצה לנהל בראש שקט?
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן