השוק לא תמיד מתנהל בהיגיון – וגם אנחנו לא. משקיעים רבים מאבדים כסף לא בגלל שהם לא יודעים לנתח דו"ח כספי, אלא כי הם לא מבינים איך המוח שלהם עובד. הנה חמש ההטיות הפסיכולוגיות הכי נפוצות שמשבשות קבלת החלטות פיננסיות:
1. FOMO – פחד מהחמצה
כשהשוק עולה – כולם מדברים על זה. הפחד "לפספס את הרכבת" גורם לנו לקנות במחירים גבוהים ולפעמים לקחת סיכונים מיותרים. אירונית? אנחנו מוכנים להפסיד עם כולם – העיקר לא להישאר לבד בחוץ.
2. אפקט האישוש (Confirmation Bias)
ברגע שפיתחנו תזה על מניה, אנחנו רואים רק מה שתומך בה – ומתעלמים מכל נתון שסותר אותה. כך אנחנו משכנעים את עצמנו שאנחנו צודקים, גם כשאנחנו טועים.
3. התאהבות (או סלידה) בפוזיציה
אנחנו אוהבים השקעות שהרוויחו לנו, ושונאים את אלו שגרמו לנו להפסד – וממשיכים לפעול על פי הרגש, לא על פי ניתוח. לפעמים אנחנו נמנעים ממניה רק כי "פעם הפסדנו בה", גם אם היום התמונה שונה.
4. אפקט השיקוף
משקיעים נוטים "לחתוך רווחים מהר" ו"להחזיק הפסדים", בתקווה שהשוק יתאושש. בפועל, הם נוקטים בשמרנות כשהם מרוויחים, ונכנסים להימורים כשהם מפסידים.
5. אפקט הזמינות
גישה מיידית לאפליקציות ולתיק ההשקעות גורמת לנו להגיב לדחפים רגעיים. במקום לפעול לפי אסטרטגיה – אנחנו מגיבים לכל תנודה קטנה כאילו היא סוף העולם.
בשורה התחתונה:
הטיות פסיכולוגיות הן חלק מהמשחק. משקיע חכם לומד לזהות אותן – ולבנות מערכת החלטות שמבוססת על אסטרטגיה, לא על רגש.
אחיעד יבדייב – מנטור ומלווה משקיעים במכללת BMeniv.
058-4111201