בימינו המלה "תקשורת" מאד פופולארית. יש לה זוויות התייחסות שונות, אמצעי תקשורת שונים ומגוונים, כמו גם שימושים שונים ומשתנים. יש תקשורת קלאסית ויש מודרנית, יש תקשורת אנושית ותקשורת מכאנית. המשותף לכולם היא השימוש בשפה.
בשל ריבוי הסגנונות, האמצעים וההתפתחות הטכנולוגית הוזנחה עד מאד התקשורת הקלאסית עתיקת היומין, התקשורת הבין אישית, הקרובה, האישית, החמה והמקרבת. אותה תקשורת המאפשרת יצירת מערכות יחסים על בסיס אישי, חיובי, בונה אמון ומקדם. תקשורת שמצליחה לשמור על מקומו של היחיד, על מקומו של הזולת, תוך יצירת שותפות רעיונית ו – או מעשית.
לשיח המקרב ארבעה שלבים: התבוננות, רגשות, צרכים, ובקשות.
ארבעת השלבים מכילים בתוכם את מעגל החוויה של כל אחד ואחד מאיתנו. במעגל החוויה שלושת המרכיבים המשפיעים על ה
אין אדם שיכול לפעול בשלושת המרכיבים באופן שווה.
היה ונזהה נכונה את המינון והדומיננטיות של השימוש בכל אחד מהמרכיבים, אצלנו ואצל זולתנו, נשכיל לכוון את השיח ליכולת החסרה, נוכל להבטיח שהשיחה תתנהל באופן הנכון להשגת המטרה.
ניתן להוסיף לשיח אלמנטים מבטיחי הישג נוספים כמו: שימוש במלים ובביטויים של הזולת לביסוס תחושת השותפות, להרבות בשימוש במלים כמו: קל, רך, פשוט, טבעי,בטוח, יופי, חלום, נעים, מתמזג, מאפשר וכיו"ב, לנטוע רעיונות לעתיד, להשתמש בטון דיבור רגוע, לשמור על קצב דיבור מתאים, על מתן מרחב דיבור לזולת ועוד.
סגנון תקשורת כזה מתאים לכל תחומי החיים. לזוגיות, במשפחה, בעבודה, בין חברים, עם השכנים ובעיקר עם ילדים. השימוש בה קל, פשוט ונעים. אז מה עלינו לעשות ? כדי להצליח לאמץ תקשורת זו עלינו לשנן ולתרגל את עשרת הכללים הבאים:
- זיהוי מעגל החוויה, אצלך ואצל זולתך.
- זיהוי מינון המצאות שלושת מרכיבי מעגל החוויה.
- שמירה על ארבעת השלבים של השיח המקרב: התבוננות, רגשות, צרכים ובקשות.
- שימוש במלים ובביטויים של הזולת.
- להרבות להשתמש במלים כמו: רך, קל, שקט, פשוט, טבעי, בטוח, יופי, חלום, מתמזג, מאפשר וכיו"ב.
- לנטוע רעיונות לעתיד.
- לדבר בטון דיבור רגוע.
- לתת מרחב דיבור לזולת ולהקשיב הקשבה פעילה
- לשמור על קצב דיבור נאות.
- להמעיט עד כמה שניתן בשימוש המלה לא.
בהצלחה
אפרת