מגדולי מלחיני ישראל ואחד המבוצעים ביותר בארץ ובעולם.
מיטב מוזיקת "העולם" היהודית ישראלית
קונצרטים, סדנאות, יום עיון
פסטיבל "ימי מוסיקה יהודית" ה- 8 תש"ף
בסימן מסורת מתחדשת
מנהל אמנותי ד"ר יובל רבין
המחלקה למוסיקה אוניברסיטת בר-אילן, בניין 1005
שלישי -חמישי ל’ בשבט – ב’ באדר תש”ף 25-27.2.20
בלוז וגרוב עם מסורות אתיופיות עם ההרכב של אביטה בריהון
נטע אלקים במחווה אלקטרו-ביטית לגדול משוררי מרוקו
נרקיס, מורין נהדר בשירת נשות פרס ופרץ אליהו בשירת היהודים ההרריים
זמרי המדריגל בבכורה של היצירה "קבלת שבת" של פאול בן חיים במלואה
יום עיון המתמקד בחזנות וביוצאי אנדלוסיה, סדנא וקונצרט מניגוני הרב קרליבך
מחירים: 50 שקלים לקונצרט, 90 שקלים לערב ו 150 שקלים לכל הפסטיבל
לילדים וסטודנטים: 45,85 ו 140 בהתאמה
סדנת קרליבך ב 20 שקלים
רכישת כרטיסים במרכז דהאן בטל. 03-5317959 ובמייל [email protected]
נטע אלקיים – תהילה לדוד – אפשר לקבל את הקטע המקורי
נרקיס- בשיר שדות
אבטה בריהון – אדיס קאן-יום חדש
פרץ אליהו- גלים
מקהלת חזנות בניצוח אבי ברק
ניתן לבקש קטעים נוספים ותמונות נוספות
פסטיבל "ימי המוסיקה היהודית" ה- 8 בניהולו המוזיקלי של ד"ר יובל רבין הוא חגיגה של צלילים וסובלנות יתקיים במחלקה למוסיקה באוניברסיטת בר-אילן.
המוסיקולוג ונגן העוגב הבינלאומי יצר את הפסטיבל במטרה לתת במה איכותית למוסיקה יהודית איכותית באשר היא, תוך הקפדה על האיכות אך ללא משוא פנים של סגנון אחד על פני האחר. ימי מוסיקה היהודית בונים גשרים בין מזרח ומערב, בין ישן וחדש ובין העממי והאקדמי.
תכנית הקונצרטים השנה היא בסימן מסורת מתחדשת ובו משתתפים מוזיקאים בולטים ששואבים את השראתם ממסורות קהילות ישראל השונות ומשלבים ישן בחדש. מוזיקה מסורתית מקהילות ישראל השונות וזאת בצד סדנאות התנסות ויום עיון. החלק העיוני הוא ללא תשלום והקונצרטים- במחיר סמלי.
את הפסטיבל יפתח יום עיון בנושא מוזיקה יהודית ובו שני מושבים וקונצרט פתוח. מושב יוצאי אנדלוסיה יכלול הרצאות על שירת הבקשות, ע"י ד"ר אבי עילם אמזלג והרב יוסף בן חמו וכן על שירת הלדינו ע"י רבקה הבסי. במושב החזנות ירצו פרופ' אלי שלייפר, ד"ר נעמי צנטנר-כהן, וד"ר יובל רבין.
בלב יום העיון קונצרט חזנות פתוח בניצוחו של אבי ברק בהשתתפות מקהלת חזנים ומקהלת ילדים.
בהמשך היום קונצרט וסדנא של אמן הג'אז אבטה בריהון עם הפרויקט הייחודי שלו אדיס קן – አዲስቀን ("יום חדש") הסקסופוניסט והזמר אבטה בריהון, מגדולי המוזיקאים ממוצא אתיופי הפועלים בארץ חבר לפסנתרן רועי מור, לבסיסט דוד מיכאלי ולמתופף ניצן בירנבאום ומביא לקדמת הבמה לחנים מקוריים ברוח הגרוב והבלוז המשלבים מוזיקת נשמה יהודית-אתיופית שהועברה מדור לדור וטקסטים קדומים, רוחניים ומסתוריים.
בסדנא הקהל מוזמן להתנסות ולהכיר מוזיקה אתיופית שורשית.
לאחר הסדנא, קונצרט ייחודי המשלב בין פיוט לביטים אלקטרוניים.
נטע אלקיים, אמנית, זמרת ומוזיקאית, מגישה מופע מחווה לפייטן בן תור הזהב, רבי דוד בן אהרון בן חסין (1792-1727), מגדולי משוררי ופייטני יהודי מרוקו שבין יצירותיו "אוחיל יום יום אשתאה", "אערוך מהלל ניבי" המוכרים ונפוצים עד היום. לצידה שותפה ליצירה ולחיים, המוזיקאי עמית חי כהן, שינגן על מחשב, מקלדות ופסנתר. ביחד הם יפגישו ביטים אלקטרוניים עם מילותיו של המשורר הגדול ויבצעו יצירות שעובדו והולחנו במיוחד למופע זה.
ביום השני לפסטיבל יתקיימו שני קונצרטים: "מקווקז לירושלים" של היוצר פרץ אליהו ונגנים. מוזיקה מקורית עכשווית המהווה המשך טבעי למסורת האמנותית במזרח ועם זאת מפתיעה וחסרת גבולות. בצד יצירות אינסטרומנטליות יבוצעו במופע שירי פולקלור של היהודים ההרריים ושיר שאליהו הלחין למילים של המשוררת יהודייה ילידת דאגסטן Zoya Senendueva .
גם ביום זה מוזמן הקהל לסדנת התנסות והכרות עם המוזיקה של יהודי הקווקז, עם פרק אליהו.
לאחר הסדנא, מופע אקוסטי חדש של הזמרת נרקיס, יוצרת מקורית בעלת קול עצמתי וייחודי המתכתבת עם מקורות היהדות. במופע האקוסטי החדש היא חושפת את מסע חייה הנע בין העולם החילוני לעולם הדתי, בין אשקלון, לגוש גוש קטיף , בין תל אביב להודו, בין צפת לעוטף עזה.
שמואל זיוון, רב מוסיקאי וסופר, תושב צפת, הכיר את הרב שלמה קרליבך במשך יותר מעשרים שנה, ומאז מותו הוא מפיץ את מורשת ניגוניו סיפוריו ותורותיו בציבור הרחב. הוא יפתח את יומו האחרון של הפסטיבל (חמישי 27.2) בסדנה מיוחדת בה ינסה להגדיר את מאפייניה של 'מוסיקת נשמה' בכלל ושל ניגוני הנשמה של קרליבך בפרט. בסדנא יומחשו ניגונים מסוגים שונים, וכיצד הם מבטאים רגשות רוחניים בסיסיים, רגשות שהם חלק בלתי נפרד מ'תנועות הנשמה'. לאחר מכן יתקיים קונצרט קצר ומרוכז, בהשתתפות הציבור, מניגוני קרליבך.
הזמרת, היוצרת והפייטנית מורין נהדר בהופעה ייחודית בה ישולבו שירים מאלבומה החדש והמצליח 'גולה גנדום' (פרח החיטה) – עיבודים חדשים ורבי דמיון והשראה לקלאסיקות עממיות-פרסיות בשילוב ייחודי בין מזרח למערב.
מורין אף תעלה את שירת הנשים של נשות פרס בכל מעגלי החיים השונים על הקושי בצד השמחה: החל מימי הנעורים, שירי אהבה, חיזור וחתונה, הריון, לידה, ושירי ערש, שירי עבודה בשדה ובבית ושירי טבע. שירים שמהם לא עולה רק דמותה של אשה פרסית, אלא זהו גם סיפורן של נשים רבות ברחבי העולם, שמשנות את חיינו בכל יום ויום בהשקט ובצנעה, גיבורות היומיום שקולן לא נשמע, אך במעשיהן הן מקיימות את העולם.
הפסטיבל יסתיים במוזיקה קלאסית יהודית. תחילה בהרצאה של ד"ר לירן גורקביץ, חוקר פאול בן-חיים
על שירת מקהלה בבית כנסת הרפורמי באשכנז ועל המלחינים, פאול בן חיים.
עמנואל קירשנר, היינריך שליט ומנדלסון. יושם דגש על בחירת הפרקים הייחודית והלא מקובלת בה נקט בן-חיים ביצירה "קבלת שבת", שתבוצע לאחר מכן במלואה, ביצוע שלא היה כמותו בארץ זה עשרות שנים.
ולסיום קונצרט של זמרי המדריגל בניצוחו של איתי ברקוביץ׳. עם הסולן החזן (טנור) רון זילברשטיין וד"ר יובל רבין על ההרמוניום. בלב הקונצרט כאמור יצירתו המונומנטלית של פאול בן חיים- קבלת שבת, שתבוצע במלואה, וכן מיצירות מנדלסון ולבנדובסקי (תהלים).
תכנית ימי המוסיקה היהודית תשע"ט קונצרטים וסדנאות התנסות
התכנית
שלישי, ל' שבט, 25.2.
12:00 פתיחת יום העיון (מושב בנושא יוצאי אנדלוסיה)
14:00 קונצרט חזנות פתוח בניצוחו של אבי ברק
15:30 המשך יום העיון (מושב בנושא חזנות)
18:00 קונצרט אבטה בריהון (אתיופיה)
19:30 סדנא אבטה בריהון
20:30 קונצרט נטע אלקיים (מרוקו)
יום רביעי א' אדר, 26.2
18:00 קונצרט פרץ אליהו (קווקז)
19:30 סדנא פרץ אליהו
20:30 נרקיס (פופ יהודי)
יום חמישי ב' אדר
15:00 הרב שמואל זיוון – סדנת קרליבך
17:00 קונצרט פתוח קרליבך
18:00 קונצרט מורין נהדר (פרס)
19:30 הרצאה על פאול בן חיים ושירת בית הכנסת
20:30 קונצרט "מגרמניה לישראל" תהלים של מנדלסון ולבנדובסקי, קבלת שבת של פאול בן חיים (שלא הועלתה בשלמותה עשרות רבות של שנים).
*הזכות לשינויים שמורה