רשות הטבע והגנים מדווחת כי במסגרת ספירת צבי הנגב השנתית אותה מקיימת בכל שנה, נספרו 1,387 פרטים בשמורות הטבע בדרום הארץ.
המספרים מצביעים על יציבות האוכלוסייה והצלחת מאמצי השימור.
רשות הטבע והגנים השלימה את ספירת צבי הנגב השנתית בשמורות הטבע בנגב ובערבה. במהלך ארבעה ימים, ביצעו עשרות עובדי רשות הטבע והגנים יחד עם מתנדבים מבצע בו ספרו בצורה מדגמית את אוכלוסיות צבי הנגב החיות בשמורות הטבע באזור הנגב והערבה, שמורות טבע מכתשים עין יהב (עין יהב ונחל שיזף), שמורת הטבע יטבתה, שמורת הטבע עשוש ושמורת הטבע הר הנגב. בשנים כתיקונן הספירה מתבצעת גם בשמורת הטבע עברונה, אך לאור עבודות השיקום המתקיימות בשמורה, לא התבצעה באזור ספירה השנה.
ד"ר ספי חורש, אקולוג מחוז דרום ברשות הטבע והגנים: "מדובר במבצע ניטור שנתי מורכב, המתבצע באמצעות צוותים בתנאי שטח מאתגרים, ומאפשר מעקב ארוך טווח אחר מצב אוכלוסיית צבי הנגב בישראל. מניתוח תוצאות הספירות לאורך 15 השנים האחרונות עולה מגמת עלייה במספר הצבאים הנצפים בשמורת הטבע הנחלים הגדולים, לצד יציבות יחסית באוכלוסיות הצבאים בשאר אזורי הספירה. מגמות אלו מדגישות את חשיבות הניטור ארוך הטווח להבנת מצב האוכלוסיות ולזיהוי שינויים לאורך זמן."
ברשות הטבע והגנים מסבירים כי אחד התנאים המרכזיים לשמירה על אוכלוסיות צבי הנגב הוא קיומם של שטחים טבעיים פתוחים נרחבים ורציפים, המאפשרים תנועה לבעלי החיים וקישוריות בין אוכלוסיות. קיטוע והרס של בתי גידול בעקבות פיתוח ושינויים בשימושי הקרקע עלול להשפיע על יכולת הצבאים לשרוד, לבודד אוכלוסיות ולהקטין את סיכוייהן להתקיים לאורך זמן. לכן, ההגנה על צבי הנגב אינה מסתכמת בשמירה על שמורות הטבע עצמן, אלא מחייבת גם שמירה על המסדרונות האקולוגיים המחברים ביניהן.
לאחרונה אושרה תוכנית המסדרונות האקולוגיים במחוז דרום (תיקון 26 לתמ"א 1) במועצה הארצית לתכנון ולבנייה, תכנית המהווה צעד משמעותי לשמירת הטבע בישראל. מדובר ביוזמה תכנונית ובהחלטה אמיצה וחשובה, שהוביל מינהל התכנון, המכירה בחשיבות השמירה על רציפות השטחים הפתוחים והקישוריות האקולוגית לצד צורכי הפיתוח, ומסייעת להבטיח את עתידן של אוכלוסיות צבי הנגב ושל מגוון חיות הבר וערכי הטבע המוגנים בנגב ובערבה.
"המסדרונות האקולוגיים מהווים חלק אקוטי בשימור מינים דמות צבי הנגב" מסכם ד"ר חורש. "אנחנו מברכים על ההחלטה האמיצה לקדם שמירה על מסדרונות אקולוגים, תכנית שלבטח תמשיך לשפר את חייהם של המינים הייחודיים שחיים בטבע הישראלי גם עוד שנים רבות קדימה."
תוצאות הספירה לשנת 2026, (בסוגריים תוצאות הספירה ב-2025):
📍 שמורת טבע נחלים גדולים – 829 (865).
📍 שמורות טבע מכתשים–עין יהב ונחל שיזף – 169 (149).
📍 שמורת טבע יטבתה – 23 (21).
📍 שמורת טבע עשוש – 230 (282).
📍שמורת טבע הר הנגב – 136 (125).
בסך הכול נספרו השנה 1,387 צבאי נגב.
ברשות הטבע והגנים מוסיפים כי צבי הנגב (Gazella Dorcas) מוגדר כמין פגיע (VU) ע"י האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN), ומשמש מין אינדיקטור למצב המערכות האקולוגיות המדבריות. הספירה השנתית אינה מיועדת להשוואת מספר הצבאים בין שנים עוקבות, אלא לזיהוי מגמות ארוכות טווח באוכלוסייה. לשם כך נבחנים נתוני הניטור לאורך כשלושה דורות של צבאים, שהם כ-15 שנים, במטרה לזהות שינויים באוכלוסייה ולבחון את הגורמים המשפיעים עליה.
למידע נוסף ניתן לפנות לשי אייזקס 053-5329205 / עומרי סלנר 054-7200585 מחטיבת תקשורת קהל וקהילה ברשות הטבע והגנים
או לבן עזר 054-4344918 / גיא בר–און 054-4351069
מנהלי תיק רשות הטבע והגנים במשרד רהב תקשורת או אליי 24 שעות ביממה.










