להביט בלי פחד לתוך עין הנמר

מאת: זהר נוי  צילום: ישראל שוורצברג

מתי ניר פרימק מחברת הספר "כשנמר נכנס לחדר" מספרת על החרדות שליוו אותה ועל השיטה המיוחדת בעזרתה היא עוזרת לאנשים להתמודד עם פחדים בצורה מעצימה. המסר שלה: "הפחד הוא חלק מהחיים, הוא לא חייב לשלוט בנו, אנחנו יכולים לשלוט בו"

מאז פרוץ המלחמה מתמודדים הורים רבים עם פחדים ועם חרדות של ילדיהם שפוגשים את החרדות שלהם עצמם. ספר ילדים חדש בשם "כשנמר נכנס לחדר" (הוצאת שניר) עשוי לעזור להם להתמודד עם התקופה המאתגרת הזאת ועוד רבות שיבואו אחריה. זהו סיפור על ילד שמתמודד עם פחד ממשהו שמופיע בחדרו באמצע הלילה. הילד לומד להתמודד עם הפחד, להשתמש בו כדי לשחרר מתח ולהתמקד בפתרונות. מתי ניר פרימק מלמדת את הילדים ודרכם את ההורים, לפתח חוסן פנימי ולהאמין בכוחות וביכולות שלנו. מטרת הספר שהיא בעלת ערך במיוחד בתקופה הזאת, היא לספק לקוראים כלים להתמודדות עם פחדים ועם חרדות, לחזק את הביטחון העצמי ולהבין שאומץ הוא שריר שצריך לאמן.

"הרעיון הוא להבין שהפחד הוא לא משהו שאנחנו צריכים לברוח ממנו או להימנע ממנו, אלא מטרתו לספק לנו מידע. חשוב להבין שהוא בא לשמור עלינו וכשנכיר בו נוכל לבחור מה לעשות עם המידע שהוא מציף לנו. הפחד הוא חבר שבא לעזור לנו להתגבר", אומרת מחברת הספר מתי ניר פרימק, מייסדת שיטת TWI – שיטה לפיתוח תחושת מסוגלות פנימית באמצעות תודעה, תנועה והתמקדות. "אני מציעה בספר כלים פשוטים ומובנים להתמודדות עם פחדים ועם חרדות והוא מספק מסר חשוב לא רק לילדים, אלא גם להורים ולמורים כי כולנו מתמודדים עם פחדים ".

"הייתי ילדה רגישה וחרדה", היא משתפת בכנות. "תמיד חשבתי שאני לא מספיק טובה. זה היה משהו שליווה אותי שנים רבות. עם הזמן, מתוך החוויות האישיות שלי הבנתי שאני חייבת ללמוד איך לצאת מהמעגל הזה". במשך 25 שנה עסקה מתי ניר פרימק בניהול ובתכנון פרויקטים תחבורתיים "הסביבה בה פעלתי הייתה בעיקר גברית ומבוגרת וחשתי תמיד צורך להוכיח את עצמי", היא מספרת.

עם הזמן, החלה מתי לחוות התקפי חרדה. היא מצאה את עצמה עומדת בפני אתגרים עצומים כשהקולות הפנימיים שלה לא הפסיקו להטיל ספק בכישוריה. "למרות שהצלחתי בעבודה והיו לי צוותים מעולים איכשהו היה בי תמיד פחד שמישהו יגלה שאני לא באמת יודעת", היא משתפת. "למרות שעשיתי הכול נכון והיו לי תוצאות מעולות מצאתי את עצמי עומדת בפני קהל כשאני בהתקף חרדה וחסרת ביטחון. הפחד שהוא לא רציונלי, היה נקודת המוצא למסע שלי".

הפחדים והחרדות הובילו אותה לשינוי קריירה דרמטי. "הגעתי לתחום האימון והטיפול כי הייתי חייבת למצוא דרך להתמודד עם הפחדים שלי", היא מספרת בפשטות. "זה התחיל מהצורך האישי שלי להתמודד עם חרדה ויותר מאוחר הפך למטרה שלילעזור לאחרים".

אחרי כמעט 30 שנה היא אספה את הידע הרב שרכשהתהליכים וכלים לשיטה שלה TWI. "זאת שיטה שעוזרת למי שמתקשה באתגרי החיים, שיטה שמחברת אותם לכוחות פנימיים, דבר שמשנה את החיים", היא אומרת.

על אף החרדות, מספרת מתי כיצד הצליחה להיעזר בכוחות פנימיים חדשים. "הגעתי למסקנה שאין לי מה להסתיר. אני עם כל הפחדים והחרדות שלי אני לא צריכה להיות מושלמת ועדיין יכולה להיות שלמה. אני מביאה נקודת מבט אחרת, והיא שווה משהו".

איך גרם לך התהליך שלך לפתח את השיטה שלך?

"תהליך ההתמודדות שלי עם הפחדים ועם החרדות הוביל אותי לראות איך כל אחד יכול למצוא את הכלים הפנימיים שלו ולהעצים את עצמו. עם השנים פיתחתי את שיטת TWI שמלמדת איך להתמודד עם פחדים, חרדות, חסמים ועם אי ודאות ועם מערכות יחסים בעזרת עבודה עם תנועה, תודעה ומיקוד. השיטה לא רק עוסקת בניהול הפחדים, אלא באפשרות לנצל את הפחדים האלה ככוח לצמיחה. במקום להימנע מהם אפשר ללמוד להשתמש בהם כדי לפתח עוצמה פנימית".

מתי מסבירה "הסוד הוא לא להילחם בפחדים, אלא לתת להם מקום. לקבל אותם, לעבור דרכם וללמוד איך לעבוד איתם. זאת שיטה שמלמדת איך לשחרר את המתח שהצטבר בגוף ובנפש. במצבי חרדה ננעל המוח שלנו במצב הישרדות ואין לנו גישה למשאבים הקוגניטיביים. השיטה מלמדת איך להחזיר את האיזון הפנימי שהופר בנו וללמוד כיצד לעבוד עם היכולות שלנו. החזרה לאיזון משחררת את הנעילה במצב הישרדות".

"הספר הוא דרך נוספת להנגיש את השיטה ולפתוח דלת לאפשרויות נוספות להתמודדות. באמצעות הספר אני מלמדת תרגילים פשוטים וקלים שמאפשרים להחזיר את האיזון הפנימי באמצעות תנועה טבעית של הגוף, נשימה וטכניקות נוספות. האיורים של ליטל פאר מוסיפים רבדים של קסם וסקרנות".

יש בסיפור דמות מרכזיתילד ללא שם, מה מאחוריו?

"הילד הזה הוא בעצם כל אחד מאיתנו. אין לו שם כי אני לא רוצה להגיד לקוראים מי הואאני רוצה שהם יראו בו את עצמם. הוא ילד רגיש שמתמודד עם אתגרים פנימיים ולומד להכיר את הכוח שלו. הדמות עוזרת לכל אחד להבין שהפחדים הם לא אויבים, אלא משהו שאפשר לשלוט בו".

האם יש מסר מרכזי שחשוב לך להעביר לספר?

"כן, המסר המרכזי הוא שיש בכל אחד מאיתנו יכולות להתמודד, כל אחד מאיתנו יכול להיות גיבור בסיפור שלו. הפחדים הם חלק בלתי נפרד מהחיים ואפשר להשתמש בהם לצמיחה ולהתפתחות. הפחד הוא לא מחסום, אלא דלת לעוצמה הפנימית שלנו".

הספר שלך נקרא "כשנמר נכנס לחדר", מה משמעות השם הזה?

"כשנמר נכנס לחדר זהו שמן של סדנאות שאני מעבירה בארגונים שנים רבות.  הסדנאות הן להתמודדות עם מתח, לחץ ושחיקה בארגונים. בכל סדנה נהגתי  להתחיל בשאלה 'מה זה נמר בשבילך?' רוב המשתתפים אמרו שזה פחד, חרדה, משהו מאיים, אבל היו גם כאלה שאמרו שזאת עוצמה. זאת הגישה שאני מציעה בספרהנמר הוא הפחד, והוא גם העוצמה. איך אנחנו מתמודדים עם הפחד? איך אנחנו עוברים ממצב של פחד לתחושת מסוגלות?".

מי קהל היעד של הספר? מי יכול להיעזר בשיטה שלך ובספר שלך?

"הספר מיועד לילדים, אבל גם להורים, למורים ולמטפלים. אני מציעה בו כלים לכל מי שעובד עם ילדים, וגם למבוגרים שרוצים להתמודד בצורה יותר טובה עם הפחדים שלהם. השאיפה היא שההורים  יוכלו לעזור לילדיהם להתמודד עם הפחדים והחרדותלא לנסות לגרש את הפחד, אלא לעבור דרכו".

יש בספר גם מסר לאנשים בעלי חרדותיש דרך להתמודד, יש אפשרויות. הסיפור לא עוסק רק בחרדות, אלא בבניית מסוגלות, בבחירה שלנו איך להתייחס לפחדים שלנו. TWI מיועדת לכל מי שמעוניין לשפר את היכולת שלו להתמודד עם אתגרי החיים, לא משנה מה הםהתמודדות עם פחדים ועם חרדות מכל הסוגים וגם לאנשים שרוצים פשוט לפתח חוסן פנימי. הספר הוא המפתח בדלת למרחב שמעבר לפחד".

הספר והסדנאות שמתי מעבירה על פי השיטה מציעים כלים מעשיים ליישוםתרגולים, טכניקות נשימה, ותנועות פשוטות שמסייעות להוריד את רמות החרדה, מדיטציות שמאפשרות להפחית את העוררות ולאפשר שקט פנימי.

בספר יש קוד QR שמוביל לערכה דיגיטלית בה חומרים נוספים שמשלימים וממשיכים את התהליך. החומרים האלה מטרתם לעזור לקורא להמשיך ולתרגל את השריר הזה של היכולת, המסוגלות והאומץ. תוכלו למצוא בין החומרים המצורפים דפי פעילויות וצביעה, מדיטציות ומדריכים להורים, לצוותי חינוך ולמטפלים כדי להמשיך לעבוד עם הכלים שאני מציעה בספר. כל אלה מצטרפים יחד לתהליך שינוי".

איך את רואה את השפעת הספר על הילדים?

"אני מקבלת תגובות נלהבות מילדים וגם ממבוגרים. אנשים שקנו את הספר לילד שלהם, אומרים לי שהספר בכלל עבורם. ראיתי אנשים קוראים אותו ומבצבצת דמעה בעיניהםלא הבנתי בעצמי עד כמה הספר ייגע באנשים, כמה הסיפור יגרום להם לראות את עצמם ולהרגיש שרואים אותם. אצל הילדים אני רואה שהמידע שכתוב בספר משמש עוגן חיצוני שמאפשר לילד להרגיש שיש לו כוח ואת האומץ להתמודד עם העולם. הספר הוא כמו מעטפת ביטחון לילדים שמזכיר להם ש'אני יכול'. כשהילד לומד להרגיש את העוצמה הזאת, הוא מצליח בהמשך להפוך אותה לחלק ממנו".

שתפו את הפוסט

השארת תגובה

מגזין מדור לדור - גיליון החודש
מגזין מדור לדור 142
המלצות החודש
לרכישה
לרכישה
לרכישה
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
לאתר המשחקים
צור קשר
משחקי חשיבה במבצע - מודעה
עינת בכור - רוצה לנהל בראש שקט?
הפייסבוק שלנו
האוכל כמשחק
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן