האנסמבל הקולי הישראלי בקונצרט המסקרן של העונה יארח את הפסנתרן הבינלאומי זוכה הפרסים
אוהד בן ארי
ואת שלישיית הסקסופונים של תל אביב.
יחד הם יבצעו קטעים מתוך "הפסנתר המושווה", יצירת המופת של המלחין י.ס.באך ומהמפורסמות ברפרטואר למקלדת.
ביצוע המדגיש את השירתיות שיש ביצירה אשר "מזמינה" את ביצועה בקולות אנושיים.
מנצח: יובל בן עוזר
חיפה: יום שבת 7/3/20, אולם רפפורט | 20:00
רעננה: יום שלישי 24/3/20, המשכן למוסיקה ואומנויות | 20:30
תל אביב: יום שישי 27/3/20, מוזיאון תל אביב לאמנות | 13:00
האנסמבל הקולי הישראלי בניהולו המוסיקלי של יובל בן עוזר יקיים את הקונצרט השלישי והמסקרן של העונה בסדרת "החוויה הקולית" – י. ס.באך: שרים את הפסנתר המושווה בניצוחו של בן עוזר ובהשתתפות הפסנתרן הבינלאומי אוהד בן ארי זוכה מקום שלישי בתחרות רובינשטיין, ושלישיית הסקסופונים של תל אביב; סקסופון טנור – גן לב, סקסופון סופרן – מעיין ג׳יימס, סקסופון אלט – זיו סלמה. הקונצרט יתקיים בחיפה ב- 7/3, ברעננה ב-24/3 ובתל אביב ב-27/3.
הפסנתר המושווה של יוהן סבסטיאן באך, או בתרגום מדויק "כלי המקלדת המכוון היטב", היא מהמפורסמות שביצירות הרפרטואר למקלדת. למרות שהפרלודים והפוגות של הפסנתר המושווה נכתבו לצרכים דידקטיים-ושיפור מיומנות, היא נחשבת לאחת מפסגות כתיבתו, אותה כתב במשך 40 שנים. היצירה מורכבת מ-24 קטעים, וכל אחד מ-12 הצלילים המרכיבים את האוקטבה כתוב צמד הכולל פרלוד ופוגה, הראשון בסולם מז'ורי והשני במינורי. הכיוון המושווה של באך היה מהפכני ביותר ואפשר בפעם הראשונה, לנגן כל מנגינה – בכל סולם ללא הגבלה כבעבר, ולהתחיל בכל אחד מהצלילים. הפרלודים והפוגות מהיצירה מנוגנים על ידי גדולי הפסנתרנים בקונצרטים.
הפוגות מורכבות ממנגינות שלחלק מהן אופי שירתי. לכן בחירת האנסמבל לבצע קטעים מתוך היצירה בקולות עם פסנתר ושלישיית סקסופונים, משתלבת היטב עם הרעיון כי האזנה פתוחה ורעננה לביצוע קולי עשויה לאפשר למאזין לחוות את הקטעים הנפלאים הללו מזווית שונה ולגלות בהם צדדים נוספים לאלה שנגלים בנגינה על כלי מקלדת.
היצירה המוכרת ביותר היא הפרלוד בדו מז'ור מהכרך הראשון, ששמשה השראה למלחינים שונים. המלחין שארל גונו כתב על בסיסה את יצירתו המפורסמת "אווה מריה": www.youtube.com/watch?v=cNM9AYYaXYY . גם שירו של הפסנתרן והזמר שלמה גרוניך "אל נא תלך", מבוסס על הפרלוד המוכר: www.youtube.com/watch?v=f4-IHnw3WQ0
הפסנתרן אוהד בן ארי מתייחס גם הוא ליצירה: "אני מוצא בפסנתר המושווה מוסיקה אבסולוטית שאינה תלויה בכלי מסוים. בכל כלי שהיא מנוגנת אפשר לקבל זווית אחרת, כך גם בתוכנית שנבצע שכוללת שירה ונגינה בסקסופונים. ובאופן אישי אני מקפיד מידי יום לנגן פרלודים ופוגות מ'הפסנתר המושווה' ומרגיש שהן עושות לי מסאז' משולש: לאצבעות, לאינטלקט ולנשמה".
יובל בן עוזר מוסיף על המלחין והבחירה בבאך בקונצרט: "דומה כי לאוניברסליות של המוסיקה של באך אין דומה במוסיקה של אף מלחין אחר, ויצירותיו "מדברות" לקהל ללא קשר למוצאו, דתו או גילו. אולי זו העובדה שגם במוסיקה האינסטרומנטלית שאינה דתית, יש מימד רוחני של קדושה ואמונה, וגם במוסיקה הדתית ביותר יש ריקוד ותנועתיות. ואולי זה בגלל היסוד הרתמי החזק המאפיין כל קטע מוסיקלי שכתב".
קונצרט שלישי בסדרה " החוויה הקולית"
י. ס.באך: שרים את הפסנתר המושווה
האנסמבל הקולי הישראלי
מנצח: יובל בן עוזר
פסנתר: אוהד בן ארי.
שלישיית הסקסופונים של תל אביב:
סקסופון טנור – גן לב
סקסופון סופרן – מעיין ג׳יימס
סקסופון אלט – זיו סלמה
לוח קונצרטים ופרטים לרכישת כרטיסים:
חיפה – אולם רפפורט, יום שבת 7/3/20 | 20:00
כרטיסים: 130 ש"ח / 116 ש"ח לזכאים להנחות
רעננה – המשכן למוסיקה ואומנויות, יום שלישי 24/3/20 | 20:30
כרטיסים: 110 ש"ח / 100 ש"ח לזכאים להנחות
תל אביב – מוזיאון תל אביב לאמנות, יום שישי 27/3/20 | 13:00
כרטיסים: 135 ש"ח / 115 ש"ח לזכאים להנחות
רכישת כרטיסים באתר האנסמבל | או במשרדי האנסמבל הקולי בטלפון: 074-701-2112 **הנחות יינתנו לאזרחים ותיקים ולאזרחים עד גיל 35 ברעננה ובת"א**
אוהד בן ארי (גרמניה-ישראל-ארה"ב) הוא פסנתרן, מנצח ומלחין. יצירותיו בוצעו על ידי הרכבים ותזמורות מובילות, כמו התזמורת הפילהרמונית ברלין, הסימפונית של המבורג, והתזמורת הפילהרמונית של יפן, ועל ידי מוזיקאים בעלי שם עולמי, כמו סול גבטה, עליסה וויילרשטיין, עמנואל פאהוד ואבי אביטל. בן ארי הופיע כפסנתרן קונצרטים ברחבי העולם, בין היתר כסולן עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית תחת שרביטם של מנדי רודן ופיליפ אנטרמון, והפילהרמונית של ברלין תחת שרביטו של סר סיימון ראטל, התזמורת הקאמרית הישראלית, התזמורת הסימפונית של רדיו בוואריה, תזמורת האופרה של מינכן, תזמורת פסטיבל שלזוויג-הולשטיין ועוד.
בן ארי החל את לימודי הפסנתר אצל חנה שלגי, ובגיל 13 התקבל ללימודים באוניברסיטת תל אביב אצל פרופ` פנינה זלצמן ופרופ` יוסף דורפמן, בתמיכת "קרן התרבות אמריקה-ישראל". הוא המשיך את לימודיו אצל פרופ` אירינה אדלשטיין באקדמיה למוסיקה בגרמניה, אותם סיים בהצטיינות יתרה. זכה בפרסים בינלאומיים, בהם הפרס השלישי ומדליית זהב בתחרות ע"ש ארתור רובינשטיין, תחרות ARD ועוד, והופיע במסעות קונצרטים ברחבי העולם עם נגנים נודעים ביניהם הכנר גיא בראונשטיין, הוויולן גלעד קרני וחמישיית כלי הנשיפה הישראלית. מאז 2010 הוא מתגורר בברלין, ומשמש גם כמנהל פסטיבלID BERLIN אותו ייסד ב-2014 בתמיכת הממשלה הגרמנית.