חג פסח מתקרב ובא, במאמר זה אני מבקש לבחון את השאלה מהי חירות במישור הנדל"ן? דהיינו המקום בו אנו חיים, הבית, או כיצד אפשר להגיע לחירות כלכלית לקראת גיל הפנסיה. בעיית יוקר המחיה ועלות המקרקעין איננה בעיה ייחודית למדינת ישראל.
באיטליה לדוגמה ישנה תופעה ידועה המתבררת כבעיה חברתית, גברים בשנות השלושים לחייהם ממשיכים להתגורר בגפם או עם בנות זוג, עם ההורים וזאת ע"מ לחסוך בעלויות דיור.
ביפן מצאו פתרון אחר והוא בנית דירות קטנות אשר עלותן נמוכה יותר.
באנגליה ישנו שוק של דירות להשכרה מרוהטות לתקופות של שנים וישנן לא מעט אנשים אשר אין בבעלותם דירה כלל והם חיים כל חייהם בשכירות.
בארץ הגישה השלטת היא בעלות על דירות . היוצא מהכלל היא תקופת הלימודים והתקופה לאחר סיום השירות בצבא במהלכה רבים מתגוררים בשכירות.
לעניות דעתי, רכישת נכס כאשר הריביות הנהוגות היום בבנקים נמוכות מזה מספר שנים, עדיפה, במקום להוציא כסף על שכר דירה משך שנים בסכומים של 3,000-4,000 ₪ לחודש, עדיף לרכוש נכס מהון ראשוני או ע"י משכון הבית של ההורים . זאת במידה ואין כסף פנוי להשקעה הראשונית. ההחזר החודשי היינו תשלום משכנתא, בד"כ זהה או מאוד קרוב לעלות השכירות . אין הכרח לרכוש נכס היכן שאנו רוצים לגור, אפשר לרכוש נכס במקום זול יותר היום כמו שדרות, באר שבע ומקומות מסוימים בחיפה . ניתן להשכיר את הנכס כך שהשכירות תשלם את המשכנתא ולשכור במקום אחר בו אנו מעוניינים לגור. כך אנו יוצרים עתיד כלכלי בטוח יותר בטווח הרחוק וחירות לגור במקום בו אנו חפצים.
באופן דומה פנסיונרים יכולים להבטיח פנסיה קבועה ע"י רכישת מקרקעין וקבלת שכר דירה חודש בחודשו. יצוין כי במידה ובית המגורים אינו ממושכן או שהמשכנתא נמוכה ממחצית ערך הבית ניתן למשכן את בית המגורים ובתמורה לקבל את ההון הראשוני הנחוץ לרכישת הדירה הנוספת.
עסקאות נדל"ן מומלץ לבצע בסיוע של עו"ד הבקיא בתחום המקרקעין .
דרור כהן אורגד, עו"ד נוטריוןן ומגשר [email protected] 0544950013