ד"ר סוזי קגן, על היחסים בין הדור השלישי, ההורה והנכד
כתיבה למטרה: איילת י. דרזנר, [email protected]
ד"ר סוזי קגן היא מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, בעלת מרכז לטיפול רגשי בילדים ומבוגרים.
מכיוון שבעידן שלנו קיימת מעורבות רבה של הדור השלישי, קרי הסבא והסבתא בגידול הנכדים, מצאתי לנכון לשתף אתכם בזווית הראיה שלה ובהמלצות איך לעבור את התקופה הזו בשלום ועם הרבה אהבה.
למען הנוחות בלבד, בחרתי להשתמש במילה "סבתא" כדי לייצג את הדור השלישי,
ויסלחו לי כל הסבים.
מה ניתן לעשות כדי להקל על הסבתות בזמן שהן מבלות עם הנכדים ? "ראשית, רצוי לחלק את האוכלוסייה של הסבתות לכאלו עם או בלי יכולות גופניות. מדובר ב 2 קבוצות שונות.
אם נדבר על אלו שהן בעלות יכולות גופניות, בימי שמש יפים שמתקיימים גם בחורף, אחד הדברים שמקלים עליהן הוא לקחת את הנכדים ולצאת איתם לשחק בחוץ, במקום שהם הכי אוהבים. מדובר בדרך כלל בגינות הציבוריות שמותאמות כיום לשהות של ילדים צעירים.
אני מתייחסת לגילאי שנתיים ועד גיל בית הספר היסודי, בו הילד יודע לטפס באופן עצמאי, להתנדנד, לגלוש ולרוץ. החשיפה לבילוי הזה הרבה פעמים מתמעטת, כיוון שההורה חוזר עייף מהעבודה והילד לעומתו זקוק לאטרקציה כדי לשחרר אנרגיה. כמו כן, מגיעים לגינות ילדים אחרים שאיתם הילד ישחק, ישתף פעולה ולעיתים יתעמת. מומלץ מאוד להביא חטיף בתיק, כך שיהיה לילד מה לנשנש כשהוא זקוק לאנרגיה ופינוק.
לעומתה, האוכלוסיה שמתקשה פיזית וקשה לה לצאת מהבית, יוצרת מצב שהילד נמצא המון שעות בבית ומשתעמם. קודם כל אני ממליצה שהשהות המשותפת תהיה בבית הילד ולא בבית הסבתא, כיוון שבביתו ישנו מגוון רחב של משחקים.
אם למשל מדובר בילד בן 3 שצריך 'לרוץ' אחריו, דבר שקשה לסבתא, אני מציעה לקחת בחורה תיכוניסטית ולשלם לה סכום מוסכם, כך שהיא זו ש'תרוץ' אחרי הילד תחת עיניה ואחריותה של הסבתא."
זה לא מועד לביקורת מצד הסבתא ? "בוודאי שכן, אך בעזרת שיחה מקדימה של תיאום ציפיות ניתן בהחלט למצוא פתרון לדעות השונות."
אילו פעילויות יצירה ניתן לעשות בבית ? "חשוב מאוד שיהיה בבית מאגר של חומרים מגוונים ליצירה עם הילד. צעצועים, יצירה (חוברות, צבעים, פלסטלינה), לשחק ב"כאילו"- משחק שמצריך מינימום צעצועים וגם לשחק באייפד.
ידוע שהסבתות חוששות מאוד מההתעסקות של הנכדים עם אייפד, במיוחד בשל חוסר ידע מתקדם בטכנולוגיה מצדן. זה המקום לסיכום בין ההורים לסבתא על זמן המשחק עם האייפד. רצוי שהסבתות יבינו שהמסך הוא חלק מהרפרטואר של המשחקים מבחינת הילד – לא להתנגד לעניין !. יותר מכך, שהסבתא תגיד לנכד, שבזמן שהיא מכינה לו ארוחת ערב, הוא יכול לשחק עם האייפד וכך כל אחד גם מקבל זמן לעצמו בתוך השהות של הביחד.
אחת ההמלצות החמות שלי היא שהסבתא תצפה עם הנכד בסדרות שהוא אוהב כדי להכיר את העולם שלו, להתחבר ליצורים, לצחוק ולדבר עליהם וכך ליצור תקשורת מצוינת. זה קצת כמו שאתה הולך לסרט לבד לעומת כשאתה צופה בסרט עם חבר. יש הרגשה של שיתוף וזה נפלא."
האם נתקלת בילדים שלא רוצים לבלות עם הסבתא ? "בהחלט. הרבה ילדים. בגילאי בית ספר יש דיווחים על ילדים שמתלוננים שסבתא מגעילה אותם בגלל העור המקומט, בגלל שהיא מכינה מאכלים מסוימים שהם פחות אוהבים. במצב כזה מומלץ לעבוד בשיתוף עם ההורים, כך שההורים יכינו מראש את האוכל והסבתא לא תיעלב מכך שהנכד עוד לא התרגל למאכלים שלה. המטרה היא להקל על הילדים ולראות את הדברים דרך העיניים שלהם. יש לילד רפרטואר משלו לאייך דמות הסבתא מצטיירת ואם רק נקשיב נדע מה הם הצרכים שלו."
איך הסבתא יכולה להתמודד עם הכעס של הנכד ? "קודם כל כשהנכד כועס, חשוב ללמד אותו לבטא את הרגשות שלו כלפי חוץ והדרך הפשוטה היא לשקף לו "וואו, אתה ממש כועס" לעזור לו להרגיש שהוא מובן. בנוסף, לדאוג שהגבולות שיוצר ההורה יהיו זהים לגבולות שיוצרת הסבתא. אם בבית של ההורה לא מרשים לילד להשתמש בסגנון מילים מסוים, לא להקל בזה ראש ולהציב את אותם גבולות גם במקומות אחרים, כמו בית הסבתא ואצל חברים."
האם יש התנגשות בין חינוך ההורים לחינוך של סבתא ? "כיום, כשההורים הפכו להיות קרייריסטיים ושוהים שעות רבות מחוץ לבית, זו תקופה שסבתות מגדלות את הנכד, כפי שהיה פעם בשבטים. הרבה פעמים הסבתא מאפשרת הרבה יותר. פעם היינו קוראים לזה "סבא וסבתא נותנים ממתקים ואמא ואבא לא רוצים שיחלקו ממתקים". השוני בין הבתים מתבטא בשפה, בהתנהגות במרחב ובמשחק. אצל סבתא מותר לשבת עם הרגליים על הספה ובבית אסור. ברגע שהגבולות זהים, לילד הרבה יותר קל לדעת איך להתנהג בעולם."
האם המיקום של הסבתא מקטין את הצורך של הנכד בהורה ? "לא בהכרח. אנחנו רואים שכשנכד מגיע לגיל ההתבגרות, הוא מתקשר לסבתא כדי להתלונן שההורה מעצבן אותו. הוא רוצה מענה רגשי ומול ההורה כרגע הוא בדילמה רגשית לא נעימה.
לכן, אחת למספר חודשים רצוי שההורים והסבתא יקיימו שיחה של כללים ותיאום ציפיות כדי להימנע ממתחים. חשוב ליצור תקשורת בונה וחיובית כי ידוע שנבנים כעסים במהלך הדרך. הסבתא חשה פעמים רבות מנוצלת כי "היא כבר עשתה את שלה והיא רוצה רק את הכיף" ומאידך יש לה נקיפות מצפון שהיא לא עושים מספיק עבור הילדים שלה (ההורים). "
אני מזמינה את כל הקוראים והקוראים להצטרף לדף הפייסבוק של ד"ר קגן. ניתן למצוא שם עצות, דעות והחיים יראו קלים יותר.
דף הבית » כתבת החודש » הגיל השלישי
הגיל השלישי
- לחצו לקריאת עוד מאמרים של >> כתבת החודש